Ankomst

Planen var att fotvandra Sicilien runt på två veckor. Ingen hyrbil och inga förbokade
hotellrum. Ingen dator och inget internet. Bara min egen kropp och mitt duschben.
Resan handlade om att fira mina första tio år som handikappad, och hur kan det 
bättre göras än på vägarna längs kusten på en ö jag i stort sett inte hade någon 
relation till alls. Jag kompenserade min brist av det italienska språket med en nyinköpt
guidebok som jag läst en gång och nu var inne på det andra varvet.Adjö trygga värld med katter och välbekant trädgård. Jag åker nu till andra sidan jorden med kontanter, två kreditkort, en batteridriven radio och två mobiltelefoner.


I sista stund bestämde jag mig för att boka hotell de två första nätterna i Palermo. Tänk om det skulle visa sig att påsken, som just höll på att avrundas samma helg som jag skulle anlända, skulle ha fyllt alla hotellrum i hela stan och att jag skulle gå gata upp och ner med min hjulförsedda väska och mötas av avvisande leenden hela den första natten, tills jag utmattad skulle rånas av några tonåriga storstads- gangsters på min väska med duschbenet och min batteridrivna radio.


Därtill är det trevligt med frukost på hotellrummet. Även om balkongen var full av dammet från ombyggnaden på taket. Det gjorde inte så mycket eftersom utsikten var rakt in i väggen på andra sidan den smala innergården. Och den härna kompressorn som startade de två morgnar jag väcktes av den: Vad var det för något? Hela huset skakade. Åtminstone mitt rum.


Ett stort vackert badrum. I förhållande till det väldigt lilla sovrummet var badrummet imponerande stort och snyggt. Påminde något om Portugal, tyckte jag. De har också snyggt kakel.


Det är sannerligen en stor skillnad på att stå när man duschar och att sitta på golvet. Med ett duschben är det möjligt att sträcka sig efter duschslangen och kranarna, liksom tvål och allt möjligt. Förvånande att det skulle ta mig nästan tio år innan jag skaffade mig ett duschben, särskilt när man tänker på att jag haft badben ända sedan det första året med benprotes.

vidare