mobiltelefonavgifter
torbjorn skog
030528 (med uppdatering och en fundering 031121,
samt ytterligare en fundering året därefter 040809,
en uppdatering 041024 och åter en 050308.
050416, och nu 051203. Plötsligen 051221,
och 060127 och 060327, och 061120.
Så 061211 och 070829 och 080219,
samt 080526 och 080730, liksom 090215.
Snart två år senare: 110111, men bara några
månader till 110609, 110927 - och så ett år till 121028).
Ett halvår senare 130512 och 130529:
version 30

  

Var får man mest mobiltelefoni för pengarna

130529

Även Telenor och Telia har nu egna abonnemang med fastpris - men Telenor har sänkt sin mängd data för mobilsurf och kraftigt höjt priset på tilläggsköp av mer data.
   Visst känns det som att de kapitulerar inför kundernas önskemål men gör sitt bästa för att få tillbaka sina pengar där de tror att vi har sämst koll? Självklart: Att omsätta pengarna är nyckeln för vår ekonomiska struktur - annars skulle vi inte ha några telefonabonnemang.

130512

Och medan jag mailar insinuanta frågor till Telenor har mobiltelefonmarknaden enats om att 250 kr/månaden är bra för ett flatrate-abb. Förutsatt att man inte får en ny mobil. Och att man inte förbrukar särskilt mycket mobilt data.
   Naturligtvis finns det olika varianter på detta, men tanken är att man ska kunna ringa obehärskat utan kopplingsavgifter eller minuttaxa till vem man vill i Sverige. Och smsa på samma sätt. Liksom i de flesta fall mmsa. Och använda de internetfunktioner som de flesta mobiler har.
   Allt detta till en fast avgift, helst utan vare sig bindningstid eller den förlängda uppsägningstiden som hittills legat på tre månader.
   Av någon anledning har detta sett lite skräpigt ut, så man har låtit sina lågpris/ungdomliga dotterbolag Halebop (Telia) och Comviq (Tele2) hantera dessa lösningar. Och de som inte har några dotterbolag har skruvat på sig och gjort några i mitt tycke intressanta konstruktioner som nästan nått ända fram (Telenors spännande kontantkort som under våren fick en flatrate-version a 200kr/månaden för allt, bortsett en blek internet-pott på 1,5 Gb. Och Tres rabatterade fastpris a 299kr/månaden med gratismobil men hela två års bindningstid).
   Och jag hade redan bestämt mig för att vänta ut min bindningstid till i september, trots att ett inte så ohyggligt bra abb faktiskt hämmar åtminstone mitt telefonande. Sedan skulle det bli kontantkort, tveklöst. Telenors fina fastpris. Mina telefonkostnader har legat runt 150kr/månaden länge nu. Ibland upp till 180, ibland ner till 130. Därtill fasta kostnader på 120 kr/månaden. Usch ja. Sms med texten Ring Mig till kamrater med företagsbetalda abb.
   Så, plötsligt: Tre startar ett dotterbolag (hallon.se) och släpper fastprisabb med två inriktningar, varav det ena heter Fastpris För Torbjörn.
   Egentligen inte så vansinnigt mycket bättre än allt annat, men just så smickrande nära mina telefonvanor att jag inte kunde hindra mig från att köpa ut min bindningstid och flytta ordinarie numret: 99kr/månaden för evighetslånga 60 samtal, 5000 sms/mms och en skvätt internet på en halv Gb.
   Med start häromdagen räknar jag samtal och ransonerar dem.
   Jag är väl en sådan typ, gissar jag.

121028

Hej Telenor
   Det finns just nu något nervöst i prissättningen av ert kontantkort Fri (som för stunden är marknadens bästa kontantkort med nästan fria samtal, nästan fria sms och en lagom dos mobilsurf): För några dagar sedan fanns ingen inkluderad surf när man normalfyllde kortet med 150kr. Och det "surfpaket" som länge fanns för 69kr/månaden är borta.
   Ibland kan man rekommendera folk att byta till ett abb eller kontantkort, men när ni återkommande HAR surfpaketet, tar bort det, åter har det, tar bort det, och nu (under en kortare period?) ger bort det gratis: Hur skulle jag våga säga upp mitt dyra TREabb för att byta till ert väsentligen bättre kontantkort när jag inte vet vilka villkor som gäller imorgon?

(jo, jag borde ha ringt istället, men men)

Hade ni kontantkortet Fri som abonnemang så skulle jag absolut teckna det: Överlägset bättre som prat/sms-kort än ert pott-149.

Kan man på något sätt cementera dagens villkor med Fri-kortet genom att fylla på kortet senast var trettionde dag?

Upplys mig!

/torbjörn

110927

Ett litet tillägg till Lyca som följer traditionen att ha en verklighetsuppfattning på den fortfarande ganska otydliga hemsidan, och en annan i kundtjänst.
   Numera är i alla fall taxorna
   99 öre i uppkoppling
   1 öre till fast nät
   39 öre till mobilnäten
   49 öre per sms.
   Riktigt hyfsat, tycker jag. Därtill har man förvirrande erbjudanden om porteringspengar och fria minuter, och det är här reglerna glappar lite. Och jag är lite trött på att man själv inte vet vad man erbjuder. Missa gärna deras fria 300 mb internet som visserligen fungerar, men vars 99 öre per mb inte bara är marknadens billigaste utan också ganska oklart.
   Men som kasta-bort-kontantkort tycker jag nog det är skapligt i nödmobilen.

110609

Det har egentligen inte hänt så mycket mer än att min mobila abb håller på att rinna ut. Jag hade alltså två abonnemang, varav ett var för bredband (men som tjänst till mobilpotten) och det andra prat. Så, jag är lite mer uppmärksam nu än tidigare och har med hjälp av PTS (Post å TeleStyrelsen) hittat underliga underleverantörer som hyr in sig på de storas nät och erbjuder lite annorlunda lösningar.
   Universal använder Telenors nät (som fungerar både i stan och runt vårt sommarställe) och erbjuder ett abb med tre månaders uppsägningstid för 18 kr/månaden. För den avgiften får man ringa för 18 öre per minut (uppkoppling 99 öre) och smsa för 29 öre. I övrigt inga dramatiska prisskillnader. Det tillägg för internet som Telenor tar 69 kr/månaden för, prutar man till 57 kr. Ett riktigt utmärkt abb som jag varit nära att teckna flera gånger.
   Men jag behöver inga fler abonnemang. Men visst är det trevligt att kunna prata med min syster en halvtimme utan att det kostar femtio spänn.
   Så jag sneglar på de mobiler som erbjuds om jag förlänger mitt abb i två år till. Förra året suckade jag uppgivet och beställde en SonyEricsson som hade alla förutsättningar att vara en trevlig mobil, men även denna SE var trög och långsam och animerad och en smula löjlig. I år kan jag välja på en konkurrent till den smartphone jag redan köpt mig.
   Äh.
   Så blir jag sittande framför Lycamobiles hemsida och letar någon sammanställning där man kan se vad de olika priserna egentligen är (så gott som alla svenska sidor har en "jämför priset"-sida där man snabbt kan ta reda på vad det mesta kostar - men Lycamobile är inte svensk. Inte ens de googleöversatta texterna kan lura den mest enfaldige att missa det utrikiska i förlagan).

om Lycamobile

Jag tycker nog att detta kontantkort ska få lite mer uppmärksamhet, samtidigt som jag testar dess funktioner och egenheter.
   Även när kortet är tomt (vilket det är när man fått hem det) fungerar det att skicka och ta emot sms. Däremot är kortet stängt för ingående samtal, vilket jag löste genom att fylla på 50 kr i Pressbyrån.
   Sms är alltså gratis. Någon uppgift om ett övre antal har jag ännu inte hittat, så jag messar glatt.
   99 öre i uppkoppling (dyrt men vanligt) och sedan ett öre per minut i samtalskostnad. En timme kostar alltså 60 öre. Well; det finns liknande erbjudanden på andra håll men med Lyca ringer man alla för samma pris, och det bör jag göra för om man inte använder kortet alls på sex månader så dör det.
   Och det var allt.
   Ingen annan påfyllning behövs än att saldot måste vara mer än noll för att man ska kunna ta emot samtal (vi får se om jag fått detta om bakfoten, men jag återkommer när jag ringt bort femtiolappen).
   Och fria sms, alltså.

Kortet använder Telenors nät (även 3G) men ingen dataanslutning (det ser jag på min gamla mobils 3G-symbol). Och inga mms (vad jag förstått).
   Ett prat/sms-kontantkort som egentligen inte kostar något särskilt till de begränsade tjänster det erbjuder. Men i gengäld är priset därefter. Lite synd att uppkopplingsavgiften är 99 öre, men det innebär att alla samtal bör bli långa och ännu längre.

Kortets styrka ska vara utlandsamtal, men så långt har jag ännu inte kommit.

Beställ kortet gratis från deras hemsida, vänta lite för länge på att endera dagen få ett brev med påklistrat frimärke och hänvisningar till den hemsida som inte gör någon alls särskilt mycket klokare. Å andra sidan är det fördelen med ett kontantkort: Fungerar det inte som förväntat så släng det.

om Telia

En liten kommentar om snälla Telia som dubblerade den femtiolapp jag laddade kortet med. Femtio kronor blev hundra i saldo. Men när jag skulle betala tunnelbanan med ett sms kunde jag bara använda den femtiolapp jag själv satt in. Saldo 68 kr men det finns inte de 30 kr en resa till centralen i Stockholm kostar.

Telenor har inga sådana problem med sina mutor.

Småsnålt? Något så vansinnigt!
   Jag bytte kort i mobilen och kunde sedan hinna med mitt tåg.

110111

Det är egentligen en binär dag idag, men det tycks jag ha missat. Och alla mina analoga vänner och bekanta.

Jag hade mängder av funderingar kring hur jag skulle ersätta mitt Glocalnett Fritt (som fortfarande är en utmärkt abonnemangidé (om man bortser från att betala för mottagna MMS, och självwebbande mobiler - som inte webbar ännu med det Telenorkort mobilen har numera).
   Först: Jag tror att abonnemang måste tillföra mycket, med tex gratis telefoner eller annat, för att kunna försvaras. Får man inget gratis, är det bara avgifterna som räknas, och där är det idag ganska små och ibland löjliga skillnader som gäller.
   Telia har ett Prata-abb som kostar 49kr/månaden med 29öre/min i prat å sms. Jag menar; vadå, alltså. Köp köp!
   Men Tre har ett liknande för samma månadskostnad, men här får man använda hela månadsavgiften. Dock kostar minutkostnad å sms tio öre mer. Bättre för oss som inte ringer så ofta. Köp köp!
   Snark.

Så; är skillnaden mellan 29 öre och 39 öre per minut särskilt viktig?
   Plötsligen var mitt flera år gamla kontantkort med 59 öre/minut riktigt intressant, med sin uppkoppling på 59 öre (inte 99 öre).
   Och det har en årsavgift på 100 spänn för att få dessa taxor (ett sedan tidigare hyllat kontantkort Enkel från Telenor).

Jag hittade ett Tele2 Netto med prat å mess för 19 öre, liksom ett Universal för 18 öre å... åh, där hann man ändra taxorna till 29 öre per sms. Dagen innan kostade även de 18 öre styck.

Har jag börjat bli gammal å bekväm? De flesta taxor följer varandra (bland de stora operatörerna. Det finns fortfarande idiotpriser på 2,49 kr/min!
   Öh; exemplet är lågprisivraren Comviqs prisplan Kompis: Övriga operatörer dygnet runt, efter att ha betalat upp till 295 kr/månaden. Just nu, idag, alltså. Utan att skämmas
   så egentligen bör man inte behöva betala mer än 70 öre per minut, å en knapp krona i uppkoppling, samt likaledes 70 öre per sms.
   Men så noterade jag att jag, på mitt bundna abb, betalade 69 öre per minut å mess. Herregud; jag kunde nästan halvera kostnaden med en smärre ändring av mitt abb. Till en viss merkostnad, javisst, men ändå.

Det är fortfarande stora skillnader mellan operatörerna, men numera slåss man på en lägre minutkostnadsnivå.

Jag påminner om Telias minutkostnad på kontantkortets 6 kr (5,50 tog Comviq) som fick mig att skaffa ett bundet abb med minutkostnad på 3,50 kr till alla operatörer.
   Detta var för elva år sedan - och då var detta Teliaabb ett gott val.
   Att ett sms kostade 2,49 kr störde inte så många av oss. Min dåvarande mobil kunde skicka sms, men det kunde inte min tidigare (model 5700. Gissa vilket fabrikat?).

100616

Jag hade nog varit nöjd med mitt Glocalnet (Fritt), om det inte vore för att jag åter fått betala för att min mobil kopplat upp sig själv på internet. Nå, det kommer aldrig mer att hända, eftersom alla sådana tjänster (utom MMS) är bortkopplade (lägg blank-inställningar, eller använd tex 3. Däremot ska man inte använda Telias inställningar, för de har visat sig fungera trots att operatören på kortet var Telenor).
   Glocalnet har också den här EU-tvingande spärren som sätter ett tak på utgifterna. Dock lägst 200 kr - men i den summan ingår inget annat än samtal. Så min uppkopplande mobil hade inte reglerats av en sådan spärr.

Spärr spärr, tänk tänk...
   Jag har "fria" sms och "fria" samtal som kostar mig totalt ungefär 130kr per månad. Prat i fyra timmar, ca 15 samtal, därtill sällan använda men billiga mms. GPRS debiteras i ören (15kr/Mb), så egentligen är det ett stillsamt och ekonomiskt bra abonnemang.
   Men jag har stängt av internet (dvs gprs).
   Den fasta kostnaden är 99kr/månaden + uppkoppling till samtalen.

Spärr spärr...
   Låt oss friräkna lite: Jag tar ett av Telenors kontantkort (Messa Mera) och fyller på med 150kr/månad.
   Fyra timmars prat kostar 72kr + uppkoppling ca 15kr = 87kr (29öre/minut + 99öre uppkoppling). Sms ingår.
   Nu har jag en spärr på 150kr som stänger av när kortet är tomt. Och med de vanliga samtalen och messen har jag fortfarande 63 kr kvar på kortet att mmsa för. Eller surfa med. Eller ringa lite mer. Utan att det kostar mer än 150kr i månaden.
   Men nu kommer det underhållande: Ring något mindre så att det ryms 69kr per månad för 1 mbps-bredbandstillval i mobilen. Alternativt kan jag någon gång per år fylla på lite extra pengar på kortet för att få plats med samtal + surf i potten.

Är ni med?
   Fördelen med ett kontantkort är att man slipper en faktura på 450kr som jag fick i april.
   Och rent ekonomiskt går det, enligt min matematik, på ett ut (med taxor på 29öre per minut är det inte längre någon panik att man fastnar i en telefonkö).
   Därtill är det en pott man ringer för. Inte en avgift som kompenseras av låga priser.
   Och jag surfar mer än jag mmsar, så där ser jag en betydande vinst med ett Telenorkontantkort jämfört med Glocalnets abb. Och det är samma antenner jag ringer på.

Och så har denna i åratal långa studie av mobila avgifter åter hamnat i Var får man mest mobiltelefoni för pengarna.

100411

En kul variant av prenumeration har åter Telia hittat på. Så vitt jag minns var det Telia som var först med sms-flat-rate, och nu har de hittat på ett årsabonnemang på sms för 495 kr (41:25 kr i månaden). Detta kan man köpa till sitt kontantkort om man vill. Problemet är att femhundra spänn är en hel del pengar, så de som köper det är sannolikt någon förälder som inte riktigt vet vad de ska ge till sitt barn i födelsedagspresent.

100319

Vad är viktigt med ett mobilabonnemang?
   Lite trögt säger jag SMS och i viss mån samtal. Resten (MMS och mobilt bredband) är en senare fråga.

Okey: Billigast just nu: Halebop Hallå (bindningstid 12 mån) där man ringer för 19 öre per minut och straffas med 99 öre i uppkopplingsavgift. Å andra sidan SMSar man hysteriskt (3000 st/månad) för en fast månadsavgift på 59 kr.

Alternativt: Glocalnet Fritt (bindningstid 24 mån) med ingen kostnad för timslångt samtal (obs: timslångt. Det står inte i villkoren. Över en timme = en ny timme) bortsett straffuppkoppling a 99 öre.
   Ni ser min koppling mellan dessa två?
   SMSa hysteriskt för en fast månadskostnad a 99 kronor.

Gratis SMS båda, samma nästan-krona för att samtalet kopplas fram, men sedan skiljer det sig en smula. Att försöka analysera vem som ger vilka fördelar är nästan en strid på hårstrån, men:
   En timmes samtal med Halebop kostar 11kr40, och Halebop är 40 kr billigare än Glocalnet Fritt per månad (11:40 x 4 = 45:60). Klart under fyra timmars samtal per månad, men inte helt absolut envist klart just fyra timmar.
   Där går gränsen, och till min förvåning är det min egen återkommande gräns varje månad. Fyra timmars pratande i långa samtal per månad, få uppkopplingar, och i övrigt en massa sms.

Men där jag bor har Halebop (Telia) dålig mottagning, så jag behöver inte diskutera mitt val.

090215

En viss stiltje på prismarknaden på sistone, där det intressanta abonnemanget Telenor Mini kom - och gick. Numera är det en blekare kopia av ursprungets snygga 50 öre till alla men va sjutton: Personalen i Telenorbutikerna hade ingen aning om att Mini existerade, vilket fyller på i bevisbördan att kundtjänst inte har någon kontakt med marknadsföringsavdelningen.
   Så brukade det vara på TRE. Förr. Måhända är den tiden förbi. Kanske.

Och mitt älskade Tangomini är numera ett icke nyteckningsbart kontantkort (men gamla kort ska gälla, säger Tele2).
   Det innebär att Telenor Enkel just nu är marknadens bästa (och enklaste) kontantkort med sina vettiga priser och rimliga årsavgifter (100 SEK). Glöm inte att det ingår en mycket vuxen mailtjänst i kortet.

I övrigt har jag funderat på motsatsen till väldigt låga kostnader för ett stillastående nummer. Tänk: Jag önskar ringa långa samtal utan att ruinera mig, och jag har ett ständigt behov av att skicka ca 700 sms per månad.
   Naturligtvis är det enklast att teckna ett flatrate för mellan 499 och 599 kr, men tänk om jag är snålare än så?
   Egentligen var det en bekant som lyfte abbet åt mig (tack LG), och det skulle gå nästan ett år innan jag insåg att de flesta telefonsamtal jag hade på den fasta telefonen var nästintill timslånga.
   Sedan var det bara att räkna.
   Sålunda tecknade jag ett Glocalnet Fritt vars månadskostnad är lika mycket som en månads fria sms med Telia, Tre eller Telenor (99 kr). Och dessa sms ingår. Fyra tusen stycken (varav jag kommer upp i åttahundra ungefär). Men ytterligare två argument skulle behövas, och det var dels att jag ringer en dryg timme om dagen för uppkopplingsavgiften a 99 öre, samt har 3Gtäckningen enligt 3GIS (Telenor å Tre).
   Kryddat med 3 månader utan avgift (på 18 månadersavtal) och utan inträde om man ringer kundtjänst och beställer därifrån (märkligt men sant).

Det jag naturligtvis kommer att sakna är mms-skick, men det må jag väl leva med. Tills någon annan operatör ser fördelen att erbjuda ett liknande abonnemang - men med mms i priset a kanske 150 kr/mån?

080730

Måste också nämna att Tre dels delat ut först fem kontantkort per person, sedan begränsat till tre stycken, denna sommar. Och gjort en mellanvariant av detta med att fylla på kortet. Tack tack.

Först; ett kontantkort har man antingen för att man är snorung och inte behöver belastas med ett abonnemang (det är nog svårt ändå att vara under trettio år)
eller för att man inte ringer särskilt ofta med just det numret.

Baserat på ovanstående är Tango fortfarande världens bästa kort (särskilt Tangomini) med Telenor Enkel på delad första plats (billigare samtal, dyrare sms, billigare mms och därtill fungerande 3G).
   Men därefter torde Tres kontantkort kunna ta sig in, med 69 öre per det mesta (uppkoppling, samtalsminut och sms). Fyll på med 75kr per månad så gäller dessa taxor.
   Gissar jag rätt konkurrerar kortet med Tele2s Kompis (eller vad det hette) som fick godkända taxor för 50kr/månaden en gång i tiden.

Men detta är för oss som inte ringer så mycket. Ni som använder mobilen bör absolut kolla på den räkning ni får idag, och jämföra den med att använda flatrate (499 - 599 kr/mån). Dock går det att teckna tilläggstjänster som gör att ni ändå kommer ner i kostnaderna. Säg till så ska jag försöka räkna på dem.

080526

Fick ett brev från Tele2 som berättade att man gör Champion-kontantkortet tillgängligt för även de som inte har Tele2 som förval. Så snällt av dem!
   Men...
   Förr fyllde man på sitt kort via fasttelefonfakturan: 100 kr per år, och allt kunde man ringa upp för 19 öre i minuten. Mycket behändigt. Men villkoret var att man flyttade sitt fasta teleabb till Tele2, och de lockade med lägre priser (än tex Telia).
   Nu slipper man fasta-Tele2 (som jag redan gjort mig av med, pga ständiga underligheter med fakturor och överenskommelser med kundtjänst som sedan har försvunnit) och löser detta genom att fylla på sitt Tele2kontant med en månatlig värdecheck för 145 kr. Praktiskt!
   Hur snabbt räknar ni ut prisskillnaden mellan att fylla på 100kr/år och 145kr/månad? Med det sistnämnda får man 763 minuter per månad att ringa upp, oräknat uppkopplingsavgift. Lite drygt 12 timmar alltså. Det är bara att börja ringa:
   - Hej, jag sitter på tunnelbanan. Bredvid mig sitter en liten tant med en blå blus, eller vad man ska kalla det. Blå är den i alla fall. Det är killen framför migs skjorta också, men hans är mörkare. Lite militäriskt över snittet faktiskt. Han är nog militär. Det är inte tonårstjejen bredvid honom som inte hör ett ord av det jag säger eftersom hon har vita in-ear-lurar i öronen med musik som ändå överröstar det jag säger. Vadå? Viktigt? Klart det jag säger är viktigt, men detta är liksom inledningen. Vi har bara pratat i några minuter ännu och jag har 12,7 timmar att prata upp. Vänta, jag kommer snart till poängen. Hallå, är du kvar? Hallå? Har du lagt på, trots att det var jag som ringde dig? Kan man verkligen vara så oförskämd? Hallå?

Istället ber jag er titta på Telenor Kontant Enkel. Den har seglat upp som ett klassiskt kontantkort, men därtill med bra priser: 59öre uppkoppling och minutpris och sms. Och det behöver bara fyllas på en gång per år, med de sedvanliga 100 kronorna. Och till skillnad från favoriten Tango Mini är det även ett fullfjädrat 3G-kort.
   Ingen annan avgift än att fylla på kortet en gång per år, därtill med bra taxor.
   Portera ert Champion-kort och få pengar på det nya kortet i välkomstpresent av de två.

080219

Inflikar ett svar på frågan Jag vill också ha en mobiltelefon. Vilken ska jag köpa? Jag fyllde femtio häromåret.:

(Rekommendation sist i varje avdelning)


Abonnemang eller kontantkort?

Först: Detta är Kontantkort

Att skaffa sin första mobil någonsin i vuxen ålder innebär att man ännu så länge inte har någon vana av att använda den. De flesta äldre människor jag känner (äldre än oss, dvs över 70) brukar stänga av mobilen när de inte ringer med dem. Ibland kan mobilen ligga avstängd i veckor.

Av den anledningen bör man använda kontantkort eller ett abonnemang som kostar försvinnande lite i fast kostnad. Ringer man lite, spelar det ingen större roll vad minutkostnaden är. Dessutom kostar de flesta kort numera nästan lika mycket att använda (med några få, men tydliga, undantag).

Använder man mobilen sällan, är det nästan än viktigare att den fungerar när man behöver den. Täckningen i Sverige är ganska lika för alla operatörer, men med en klar fördel för 3G-nätet (eftersom en 3G-mobil kan använda både 3G och 2G-näten).

Dock: Generellt är Telia 2G (dvs GSM, vilka är inte 3G) bättre norröver och i landsbygden, medan Tele2 (Comviq) brukar kunna funka bättre vid kyldisken på ICA i storstaden.

Kontantkort är ett utmärkt alternativ för sällananvändare. De flesta kort behöver man bara fylla på med 100 kr per år (om man inte ringer upp det under året; fyller man på med ytterligare en hundring gäller kortet tolv månader från påfyllnadstillfället).

Många kontantkort erbjuder mycket billig taxa trettio dagar efter att man fyllt på kortet. Sedan fördubblas/tredubblas priset tills man fyller på nästa gång. Inte kul om man ringer lite.

Vissa kontantkort är svåra att använda utomlands. Det problemet har aldrig ett abonnemang.

Jag sammanfattar min kontantkortsrekommendation:

Djuice kontantkort (Telenors nät) 77 öre/min (ladda minst var 6e månad med 150 kr). Telenor Kontantkort Online (Telenors nät) 99 öre/min (ladda minst var 12e månad med 100kr).

Det finns billigare taxor men då måste man fylla på kortet med 100 - 150 kr/mån. Tex Tres kontantkort. Tele2 och Telia har visserligen kontantkort som kostar 100 kr/år men de är dyra att ringa på.

Undvik Halebop (som har en minimiavgift på 49kr/mån) samt Glocalnet (som har en dagsminimiavgift!).

Prisvärdast är Tangomini (Tele2s nät) 69 öre/min (ladda minst var 12e månad med 120kr).


Sedan: Detta är Abonnemang

Förr fanns Telias 29kr/mån men inte längre. Nu kostar Telias abb från 99kr/mån som man visserligen får ringa upp, men ringer man mindre så kostar det fortfarande 99kr i månaden.

Detsamma gäller Telenors abonnemang, liksom Tre.

Tele2 har ett abonnemang som heter Tele2 SMS Kompis vars månadsavgift är 39 kr. 69öre/min. Binder man sig i 12 - 24 månader så finns abonnemanget Snackis.

Undvik Halebops abonnemang som har riktigt dåliga villkor.

Prisvärdast är Djuice (Telenors nät) har ett abonnemang med minimiavgift 29kr/mån som går att ringa upp, samt inget inträde. 66öre/min.


Mobil

Som förstamobil tycker jag att man ska köpa en enklare variant. Mest för att lära sig ringa med, och se om man överhuvudtaget är intresserad av att fördjupa sig i den.

Mobiler kan köpas subventionerat av mobiloperatören; antingen med kontantkort eller abonnemang. Betänk att många mobiler fortfarande är operatörslåsta, dvs bara den operatör (tex Telia, Tele2 etc) som mobilen är låst till kan användas i telefonen. En väldigt fånig konstruktion, men den förekommer fortfarande ganska allmänt.

Femtio år gammal och nybörjare? Jag gissar att man är ovan vid den mikroskopiska knappsatsen. Skärmarna är däremot utmärkt på de flesta mobiler. Jag skulle nog rekommendera en vikbar mobil till en nybörjare, just för att skärm och tangenter blir större, och att man slipper tangentlås och sådant trams.


Låt oss se... börjar med lågprislågpris:

En av de billigaste just nu är Phonehouse lilla Nokia 1600. Är den inte operatörslåst så är den ett fynd: 399kr. Medföljer ett startpaket på Comviq-något.
   Fördelen med denna mobil är att den följer Nokiastandard, och är mycket enkel att använda. Den har nästan inga funktioner alls (inga bildmeddelanden - MMS - eller radio) men är utmärkt att prata i och SMSa med. Och en mycket god batterilängd!
   Å andra sidan är den inte vikbar. Sak samma; den är ett Nokiafynd.

Siba har en Nokia 6060 för 799kr som är vikbar och har de flesta vanliga funktionerna (MMS, radio etc). Med Comviq kontantkort. En förhållandevis gammal modell.

Elgiganten har bland annat en Nokia 1208 för 379kr. Snarlik ovan nämnda Nokia 1600. Huruvida det är med startpaket (mobilkort) kan jag inte utröna.
   För övrigt har Elgiganten massor av mobiler runt 500kr så det är bara att känna på dem eller blunda och peka. Försök att undvika operatörslåsta modeller.

OnOff har en NOKIA 6060 för 759kr, men med ett Halebopkontantkort (49kr i minimiavgift per månad). Å andra sidan kan man beställa gratis kontantkort från de flesta operatörer (utom Telia).

Att jag föreslår Nokia är för att de är enkla att förstå och använda. Och att jag inte är någon fan-of-Ericsson.

Dock finns det en ytterst enkel Motorola att köpa via webbutiker för drygt 200kr + frakt, men den har ingen svensk SMSordlista och faller sålunda i svår-att-hantera-gropen.


Sedan... mellanpris med spännande funktioner och dyrare månadspriser (abonnemang):

Struntar vi i ett lågt användandepris - kanske för att nybörjaren vill ersätta sin vanliga fasta telefon med en mobil, så är en månadskortnad på 99kr inte farligt - om man får ringa för den! Vilket jag förutsätter i denna redogörelse.
   Och då är det abonnemang som gäller.

För 99kr i månaden (+ inträdesavgift och Gud vet vad) är det nog bara att frossa. Dock är det minst 12 månaders bindningstid på abonnemanget, ibland 24 månader. Och med Telia är det ofta en extraavgift på 100kr/månaden för mobilen - en sorts avbetalning.
   Det blir alltså ganska dyrt, snabbt.

Att leta på internet efter något i denna kategori är svåröverskådligt. Men har man hittat en mobil man vill ha, så kolla på http://www.katshing.se där det ibland är mycket billigt att knyta en mobil till ett abonnemang (ex köpte jag en 3G-Nokia till min hustru för 380kr och 99kr i uppringningsbar månadsavgift i 12 månader).
   Men börja med att klämma på mobilerna, så att du vet vad du vill ha.

Operatören Tre har just nu erbjudanden på SonyEricsson-mobiler. För 99kr/månaden i 24 månader + 250kr i anslutning får man en Sony Ericsson K530i. Alltså, en fullfjädrad 3G-mobil med mp3, video och allt möjligt skoj.

Samma firma säljer min favorit vikbara 3Gmobilen LGU300 för samma pris, med samma överflöd av funktioner.

Därtill har de en liten Skypemobil (3G etc) för den som vill leka med internets möjligheter: 995kr med kontantkort (kontantkortet är rimligt billigt att ringa med i 30 dagar, sedan kostar det 1,99kr/minut). Finns även med ovan nämnda abonnemang.

Telenor har en vikbar Nokia 2760 för 99kr/månaden i 24 månader + inträde 250kr. Dock inte en 3Gmobil. I övrigt vill de att man hellre betalar 199kr/månaden (och får ringa för allt) men når man inte upp till 199kr en månad så sparas det inte till månaden därefter. En minimisumma, månadsvis, alltså.

Tele2 har abonnemanget Snackis med månadsavgift 99kr att ringa för. Tyvärr inte särskilt subventionerade mobiler till detta abonnemang. De andra abben har månadsavgifter, vilket innerbär en sorts avbetalning för telefonen. Dock brukar Tele2 ha kampanjer som kan ge en mycket billig mobil, så... (men inte för ögonblicket).


I denna kategori anser jag att man får mest för pengarna med en uppringningsbar månadsavgift och en fungerande 3G-mobil. Jag talar i egen sak men operatören Tre (www.tre.se) och deras vikbara LGU300 och 3Bomben 99 i 24 månader (+ 250kr i anslutning) tycker jag är ett utmärkt val. Eller SonyEricsson K530i om man är lagd åt det hållet.
   Fördelen med detta abb är en god täckning och ett minutpris som är i stort sett likadant som alla andra rimliga abonemang.


Avslutningsvis: Ett snitt på månadsförbrukning av de mobilabonnemang som Tele2 har, var förra året ca 160kr i månaden. Jag är mobileofil och använder mobilen för ungefär samma summa. Min hustru ringer ofta och mycket, vilket i hennes fall kostar mellan 300 - 400 kr i månaden. Min äldste bror fyller på sitt kontantkort en gång per år med 100 kronor.
   Börja med ett kontantkort och en snorbillig icke- operatörslåst Nokia 1600 för att kolla behovet av den. Hämta ett kontantkort från tex www.telenor.se. Eller portera ("byt") det kontantkort du fick med på köpet till ett från www.tangomini.se - det finns många varianter.

Lycka till!

070829

Nej, inget särskilt har hänt. Taxorna nu är så låga att man istället erbjuds potter i de gratiskort man kan skicka efter, om man porterar (byter operatör) sitt nummer. Titta på respektive hemsida (Telia, Tele2, Telenor, Halebop, Tangomini, Glocalnet, Djuice, Parlino).

Där det fortfarande finns ett priskrig är med det mobila bredbandet: Skaffa en 3G-mobil (finns alltfler. Katshing säljer med abb, liksom Tre som har sin utmärkta LGU300 som jag rekommenderar). I två dygn till erbjuder Tre 3bredband för 49:50 i månaden. Det ÄR billigt.

I övrigt är snart Tangomini snart det enda kortet kvar som inte har 30-dagars-något. Samma priser som tidigare, och fortfarande Tele2s nät som är som det är (jag förväntade mig en 3G-mast på landet, men någon sådan har ännu inte Sweden 3G byggt).

Dock har Glocalnet startat ett kontantkort som har en daglig minimiavgift. Och om detta säger jag envist: Dumt. Korkat. Det är nog så illa med en minimimånadsförbrukning, men den kan man hantera genom ett långt mobilsamtal med sin pappa runt den tjugofemte varje månad. Men en daglig minimiavgift? Ett sms till pappa som ser för dåligt för att kunna läsa det?
   Halebops minimi-49kr i månaden är det näst dummaste i denna minimikategori.
   Telenors ärvda Vodafone-1:99-per-sms-efter-30-dagar är skitdumt, och blir trea i denna dumlista.

Men att ringa mobilt är numera inget att bråka om. Tele2s kunder ringde förra året för ca 144 kr/månaden. Jag har räknat ut att jag ligger strax under 200 kr. Men det inkluderar det mobila bredbandet.

061211

Var tjänar man pengar, nu när alla har varsin mobil? Ah: samordning av verksamheterna Mobil, Bredband och Fasttelefon.
   Telenor försöker profilera sig, liksom de flesta andra bredbandsbolag, men det är återigen Tele2 som lockar de mobila användarna med sitt Tele2 Champion.: 19 öre till alla, alltid.
   Sådant gillar jag. Okey att det bara gäller inom Sverige, men ändå. Nu är mobilen billigare än den fasta telefonen var när Televerket bytte namn till Telia sommaren 1993 (då 23 öre minuten).
   Dock är öppningsavgiften i klass med Telenor Online (99 öre) men sådant lär man sig leva med. Däremot förvånas jag över att SMS/MMS är fortsatt dyrt (69/169 öre). Som att det skulle kosta mer att skicka en bunt data utan garanti för att de kommer fram, än att förmedla direktkontakt.

Naturligtvis finns det en hake, och denna gång är det att man flyttar sitt fasta abonnemang till Tele2. Såklart: Det är en hundring i månaden för inget annat än att ha ett fasttelefon-nummer på den stationära telefonen.
   Å andra sidan betalar man det till Teliaverket utan att klaga, så egentligen är det väl ingen större förlust. Eller?

Men det som uppmuntrar är att de andra operatörerna kanske känner att de måste följa efter. Och här på landet skulle jag föredra att Telia erbjuder något liknande. Tydligen finns det marginal, ity Tele2 redovisar en vinst på en tredjedel av sina inkomster för den mobila kommunikationen. Och jag har svårt att tro att varken Telia eller Telenor skulle ha en annan struktur på sina inkomster.

Jo; Telenor har kopierat Telias fina Tusentals SMS för 99 kr/månaden. Till alla i Sverige. Minst fler än tre sms om dagen ger vinst. Färre än fyra motiverar ingen anledning att nyttja detta.
   Eller byt till Tangomini.

Köpa ny mobil? Djuice (ägs av Telenor) har olåsta mobiler till ett skapligt pris på sin hemsida, om man vill slippa de numera så löjliga En Krona För Mobilen men med hundratals kronor i en utökad månadsavgift i upp till två år.

061120

Ett halvår sedan förra noteringen, och faktum är att det inte hänt särskilt mycket. Nja, det man mest sysslat med är att erbjuda kontantkortskunder en rimligt låg taxa under förutsättning att man fyller på en hundring per trettiodagarspersiod. Vem som var först med detta kommer jag inte ihåg, men alla operatörer har samma system just nu.
   Klart det finns andra alternativ hos dem alla, men trenden är tydlig: Har du ett kontantkort ska du i alla fall använda det. Annars kommer du att ringa för en högre taxa.
   Men jag föredrar den konstruktionen, än de minimiavgifter i stort sett alla abonnemang har.
   Enligt ovanstående resonemang är fortfarande Tangomini det trevligaste kontantkortet, med sin utmärkt konkurrenskraftiga minuttaxa, och det absolut lägsta SMSpriset. Tanka en hundring en gång per år och var sedan nöjd med att vara billig och utan särskilda åtaganden.

Men Tango har inget 3G, därtill lite i överkant dyr på MMS.

Har nu testat 3G i sju månader och måste säga att det är mycket bättre än ryktet (som naturligtvis byggde på dålig täckning etc för några år sedan. Det är så rykten uppstår).
   Det som mest förvånade mig var att mottagningen på landsbygden (Vingåker, Finspång, Karlstad, Bollnäs, Sala) var så utmärkt. Och i Stockholm upplever jag att den är bättre än övriga operatörer. I alla fall där jag rör mig.

3G-nätet är i stan byggt av tre operatörer: Tre, Telenor (fd Vodafone), samt Sweden (Tele2 + Telia ihop). Det innebär att en 3G-mobil kan ha 6 olika master att välja på, emedan mobilen använder en 2G-mast om inget annat finns tillgängligt. Ofta är både 2G och 3G på samma mast, men inte alltid. Särskilt inte på landsbygden (eftersom ett 3G-nät har kortare räckvidd).
   Tre och Telenor delar 3G-master utanför storstäderna under det gemensamma namnet 3Gis, och åter konstaterar jag att alla master är på gränsen för att kunna nå mig i sommarhuset i norra Östergötland. Oavsett vilket kort jag har i mobilen.
   Men ändå: Jag upplever bättre mobiltelefoni med 3G. Därtill en god fart med modemet kopplat till datorn (upp till 384 kbps), vilket är det enda ekonomiskt anständiga bredbandsmöjligheten bortom ADSL- möjliga telestationer och utan kabelTVbredband. Å andra sidan måste jag stå på grusvägen en halv kilometer från mitt hus för att få en 3G-kontakt, men vafan.

Väntar med spänning på Riktig MobilTV.

Priskrig på att låsa upp sin mobil? Hundra kronor på Phoneflashing, liksom Hornsgatan vid Rosenlundsgatan (Stockholm).

060327

Har nu äntligen fallit till föga och skaffat mig ett TRE-abonnemang (med bifogad mobil). Återkommer med betraktelser om täckning och funktion.
   Under tiden byter Djuice nät och vissa priser, Comviq gör en intern historia med sitt Kompis, och Halebop sänker priser till utlandet.
   Med tanke på samma-pris-till-alla-alltid, inga minimiavgifter, och gärna billiga sms, är fortfarande Tangomini ett kort att rekommendera.

Operatörslåsta mobiler kan låsas upp på bland andra följande platser i Stockholm. Prisexempel på en Siemens A65.
   Långholmsgatan 32 - 150 kr (över natten)
   Folkungagatan 87 (låser upp LG för 200 kr)
   Precode (Hötorget någonstans) - 200-280 kr
   Phoneflash på Hantverkargatan - 150 kr
   Solnamobilteknik i Råsunda - 200 kr

De flesta Nokia kan fortfarande låsas upp gratis via tex www.trycktill.se

060127

Detta skrivande skulle handla om något så uppmuntrande som att Comviq tagit mitt pottande på allvar och sänkt minimiinsatsen för att få tillgång till de låga KO-priserna med kontantkortet från 125 kr till 50 spänn. Det innebär att man ringer för 49 öre per minut till alla med en minimiavgift på 50 kr i månaden - som man kan glömma i upp till 13 månader (medan man är på semester i Karibiska ö-världen), för att sedan fortsätta med marknadens billigaste taxa till marknadens bästa pris. Och det man inte ringer upp spar man till nästa gång man fyller på en femtiolapp.
   Marknadens billigaste taxa till marknadens bästa pris låter som en motsägelse eller tårta-på-tårta, men så farligt är det inte. Att komma ner i minutavgift är enkelt. Problemet är det högljutt finstilta, tex en minutavgift på 59 öre - med en ouppringningsbar månadsavgift på 59 kr (Telia), eller 44 öre minuten och 99 kr månadsavgift (Djuice), 47 öre minuten och 47 kr månaden (Universal).
   När det gäller kontantkorten är det enklare att se villkoren: Telia tar en dygnsavgift på 2,59 kr för att ge tillgång till 59 öringen, men en bindningstid på sju dagar. Det är nästan så att jag börjar forska djupare i taxorna hos Tre (som gjort ett gäng kopior av de andra operatörernas kort) för att se om det är en konspiration.
   Och under tiden händer det underliga saker. Telias 500 sms För Hundra Spänn fick en motkonkurrent hos Comviqs dotterbolag Tango. Och med samtalsavgift på modesta 77 öre upplevde i alla fall jag att det kortet för stunden klarade de flesta konkurrensattacker ostört. Men jag väntade på ett motdrag någonstans ifrån, och räknade snabbt ut att det nu var dags för Djuice att hitta på något.
   Istället sänker Tango sina samtalspriser, från 77 till 68 öre. Bara plötsligt.
   Kan någon begripa varför? Med marknadens bästa sms-pris behöver man inte ligga mer än tioöringen under den närmaste konkurrenten Halebop (99 öre prat och 49 öre sms). Istället närmar de sig det magiska 50 öresstrecket, för att konkurrera med vem då? Ingen 30-dagarsavgift, inga villkor alls. Bara att pytsa på 120 spänn och messa över 600 stycken sms, eller ringa med normal samtalston i vetskapen att 68 öre inte är särskilt mycket. En dryg femma på tio minuter.
   Att Vodafone inte kommer att göra något särskilt den närmaste tiden (tror jag) beror nog på att Telenor ska först kolla vad de köpte för snart en månad sedan, och sedan försöka häva kontraktet med Comviqs nät. Och Telia har nog gjort sitt för detta halvår, där Telia Refill Dygnet Runt var det åtminstone jag längtade länge efter. Jo, de har sänkt sms- priset. Inte en dag för tidigt. Från 125 öre till 89.

För övrigt var det såhär nära att jag köpte en 29 kronorsmobil av Tre, med deras 69 kr-abb (ring för allt för 69 kr minuten), men tvekade eftersom jag just köpt en liten söt Telialåst Siemens A65, och har svårt att motivera ett behov av fler mobiler.

Vad jag hade tänkt skriva om? Att jag saknar fler konkurrenter bland lågpris-smsen. Kan Tango och Telia ta runt 20 öre för dem, så kan de andra leverantörerna också göra det. Jag messar istället för att ringa, och konstaterar få ett behov av att prata i mobilen. Således: SMS föder prat.
   Tio minuter till pappa börjar bli stationärt billigt. Därtill kan jag prata medan jag promenerar i snön. På dagtid. En helt vanlig torsdag.

Hundra samtal på en minut vardera, uppkoppling, + hundra sms. Inklusive ev månadsavgift, kostar följande:

Tango 68+76+19=163kr (kontant - Comviqnät)
ComviqKO 49+69+69=187 (abb)
Universal 47+47+59+47=200kr (abb - Vodafonenät)
Halebop 99+66+49=214 (kontant - Telianät)
Vodafone 69+79+79=227 (abb)
Telia4all 59+59+75+59=252 (abb)
Telia24 129+69+89=287 (kontant)

051221

Så slog det mig att det finns andra jämförelser att göra, lite beroende på hur man tänker. Den första dök upp som en sorts pott-tanke, om nu dagens användare minns den. Potten var något som fylldes på en gång i månaden med tex 150 kr, och pengarna kunde man ringa upp. Vad som hände om man ringde mer än potten minns jag inte, men antagligen ringde man för en dyrare penning och blev senare fakturerad för överminuterna samt den vanliga potten.
   Finessen är uppenbar: Trots månadsavgift (kostade alltid 150, även om man ringde för mindre) kunde man ringa för den. Och det man inte ringde upp, samlades i en pott att använda nästa månad.
   Det finns fortfarande särskilt äldre människor som har potter på tusentals kronor, efter år av sparande av dyr mobiltelefoni.
   Men detta att man sparade de förmåner man hade till nästa månad; det har jag inte sett sedan dess. Vodafone och Telia (och Tre) har använt Fria Minuter som något positivt, men man har inte kunnat spara det man inte ringt upp, vilket inneburit att man ganska säkert känt sig en smula negativt stressad vid slutet av månaden: Vilken taxa ringer jag nu för? Är det mycket tid kvar?
   Med detta regelsystem tvingas i alla fall jag vara medveten om när jag ringer och till vem, samt hur mycket jag har kvar av min tidskvot. Dvs ytterligare något att ta hänsyn till när jag ska lyfta mobilen. Och som de flesta läsare av denna text tidigare konstaterat, så förespråkar jag så få saker att ta ställning till som möjligt när man vill ringa någon.

Men tillbaka till den Riktiga Potten.
   Om vi tar dessa kontantkort och ser dem som några vanliga pott-abb som man till och från behöver peta in pengar på, så slog det mig att tex Comviq Kontant med KnockOut är egentligen ett omvänt pottabb: Genom att peta in pengar på potten blir taxan billigare under en månad. Drabbas man då av vansinne, så ringer man klart billigt, tills man sedan tröttnar och låter pengarna vänta på kortet tills nästa gång det är dags att mega-ringa.
   Och i de tröga mellanperioderna då man ringer ett Jag är på väg hem är det dyrt, men enligt tidigare taxor i alla fall överlevnadsbart. Därtill skillnad på dag/kväll och till vem man ringer - dvs sådant jag inte alls tycker om.

Det jag menar är att det finns fördelar med dessa nya kontantkort. Förr fick man bara mer pengar att ringa för när man fyllde på dem, medan man nu får den bästa bonus man kan tänka sig: Oerhört mycket billigare taxor, och undanröjande av när och vem.

Självfallet finns det en anledning varför snälla Comviq beter sig på detta sätt: Ring mer, ring mer!
   Och klart jag ringer mer om det är billigare. Då ringer jag även när jag inte har något att säga.
   Kan någon berätta detta för Djuice och Telia, som bägge ger bort mängder av pengar att ringa för, men till höga taxor. Undrar hur länge jag nu ringt gratis med bägge, men ändå varit medveten om att deras taxor ibland varit mer är dubbelt så höga än Comviq.
   Utan att jag fysiskt betalat ett öre.

Ett Comviq Kontant med KnockOut-värdecheck a 125 kr räcker i 30 dagar och ger priset 69+49+69=187kr. Fördelen är att det inte finns någon miniavgift (annan än årskostnaden 100kr, som man kan ringa för).
   Men Tango Mini är fortfarande både billigare och mindre krångligt, samt använder samma nät.

Nästa fundering kanske handlar om hur man gör sig av med det sista hindret för att ringa: När vad det kostar inte längre spelar någon roll: En stor pott (som inte kan sparas till nästa månad, vilket då snarare är en månadsavgift) innehåller långt mer mobiltelefoni än man rimligen kan göra av med: Vodafones 599 + moms för 6000 min (100 timmar, dvs drygt tre om dagen), och Tele2s dito för 399 + moms för 3000 min (50 timmar, dvs nära två om dagen).


  

3 december 2005

Som tidigare: 100 uppkopplingar + 100 minuters samtal + 100 sms.

Nytt denna gång är Telias abb med ouppringbar månadsavgift, samt likaledes Telias sms-paket "500 sms för 100 spänn i 30 dagar". Kostnaden är 100 kr per månad, trots att denna uträkning bara använder 100 sms. Dock billigare än ordinarie 1,25 styck för Telia Refill.

Liksom Telia roar sig Vodafone och Comviq med särskilda pris i trettio dagar efter "påfyllnad". Frågan är vad jag tycker om det. Comviq Kontant, med modesta traditionella priser, blir KO för 125 kr i 30 dagar. Sedan återgår det till Kontant. Vodafone har en liknande variant, men där är priserna så ohemula att jag förvånas över att man ens vågar publicera dem. 79+69+79=227 blir 79+199+199=477 efter en månad. Medan Comviq Kontant åtminstonde är billigt inom Comviqnät på kvällar och helger, är Vodafones efter-30-dagar bara förskräckligt. Men jag är väl en sms-fantast som tycker att 1,99 är tufft för 160 tecken.

Igen då: Priset ska inte vara någon skillnad till vem man ringer och när man gör det. Detsamma gäller naturligtvis datatjänster, som sms och mms. Ska bli intressant att se vad nye ägaren Telenor gör med sitt Vodafone.

Tyvärr ändrar Tango Mini sin debitering till 10 sek från nästa år, men trots det är kortet klart intressant. Därtill ingen minimidebitering, annat än 100 kr per år. Men Halebop har bättre nät, till en smula högre pris, liksom denna omdiskuterade mininidebitering på 49 kr i månaden.

76+76+19=171 tango mini (comviqnät)
69+49+69=187 comviq KO limited
69+69+69=207 comviq KO
99+69+49=217 halebop (telianät)
77+77+77=231 djuice abb (comviqnät)
59+59+75=193+59=252 telia 4 alla
99+99+75=273 vodafone online
59+59+100=218+59=277 telia 4 alla m smspren
69+129+100=298 telia refill dygnet runt m smspren
69+129+125=323 telia refill dygnet runt


050416: Så är äntligen Halebop ett samma-pris-till-alla (utom Halebop dit man ringer utan minutkostnad), Vodafone kostar under kronan (till alla) och Comviq fortsätter med sina underhållande konstruktioner.
   Det sägs att 3 sänkt sina taxor men ännu har jag svårt att kunna räkna ut vad de egentligen kostar.

För min del börjar det vara ointressant att jämföra en skillnad på 20 öre mellan två leverantörer. Ett pris max 1:50/min förefaller vara min brytgräns. Och när nu alla tre stora 2G-operatörer tar under kronan per minut (oavsett vem man ringer inom landet) är jag ordentligt nöjd.
   Att jag byter från Comviq.net till Halebop är för Halebops Telianät. Har blivit ganska trött på att vara utan mottagning utanför storstäderna.

Nu kan man naturligtvis ifrågasätta detta med minimiavgifter, men det har blivit ett vedertaget faktum, och så länge det finns alternativ är minimiavgiften något som bara stör föräldrar vars barn inte ringer eller smsar alls. Eller sådana som jag som samlar på kort.

Summering enligt 100 samtal, 100 minuter och 100 sms:

Nya Vodafone Online Kontantkort har ingen minimiavgift och man ringer för 99 öre till alla alltid. Hemsk startavgift (99 öre) men drägligt smspris (75 öre, inom landet). =273kr

Comviq.net Kontant är något billigare, och startpaketet är fortfarande gratis. =228kr

Halebop har en minimiavgift på 49 kr/mån men kostar under kronan/min och har de billigaste smsen (49 öre). Och Telianät. =217kr

Äldre:

Idag 050308 har det legat stilla ett tag med priserna, men lär väl komma igång i och med att jag lägger ner en massa tid på att försöka räkna vad det kostar.

Jag har letat efter det jag tycker är intressant med ett mobilkort, och det visar sig att det kommer ständigt nya horisonter att betrakta.
   Men gemensamt för mitt sätt att räkna nu och förr är att ett mobilnummer inte ska kosta något när man inte använder det (trots att jag haft med Vattenfalls abb som kostar en fast avgift per månad).
   Av den anledningen har jag lite svårt att förhålla mig till dessa minimiavgifter som Sense var en av de första att införa på den svenska marknaden. Förr var Pott vanlig men den hade fördelen att ackumuleras; det man inte ringde upp kunde man spara - till vansinniga nivåer. En minimiavgift är förverkad när den är betald. Man får inget för den, annat än ett mobilnummer.
   Inte utan att jag börjar anse att den minimihundring som de flesta kort måste laddas med per år börjar sticka i ögonen, trots att man får ringa upp den.

Därtill är det trevligt om kortet fungerar utomlands, och de gör numera även många kontantkort.

Häromdagen använde jag Kundtjänst, vilket jag inte gjort särskilt många gånger. Här är de svar jag fick på frågan "Jag har köpt en riktantenn till mitt sommarhus. Vilket håll ska jag rikta den åt så att jag får bästa mottagning?" och berättade var huset ligger.
   Telia berättade var de har sina basstationer, och detsamma gjorde Vodafone (som också påpekade var deras 3G-mast befann sig), men Comviq (som tar betalt för sin kundtjänst) sade att den informationen är hemlighetsstämplad.

Avgifter:

Inträdesavgifter är tråkiga. Det har de flesta leverantörer, men det är just inträdesavgiften man brukar bjuda på när man har kampanjer. I höstas Sense, länge och väl ComviqNets startpaket för deras kontantkort (men abbet är permanent gratis inträde), i julas och igen Vodafone One. Telia tar betalt för sina startpaket men brukar ha abonnemangskampanjer. Djuice har delvis fritt inträde, medan Campus aldrig har det. Vattenfall tar 200kr men ger tillbaka det som pott.

Minimiavgifterna. Håll ett öga på dem. Från månadsavgifter (Sense 25kr, ComviqKO 69kr) till årsavgifter (Vodafone kontant 100kr, Djuice 300kr). Med Telia Refill kostar det ett sms per år att hålla kortet levande, men det är också marknadens dyraste sms (1,25). Eller ett samtal (in eller utgående).

Utlandsroamingavtal kostar pengar att etablera. Undantag är alla abonnemang (bortsett Sense, och kanske någon mer underleverantör), alla Vodafone (kontantkortet är begränsat till vissa länder), Comviqs sms-lösa lösning, samt Telia Refills Vodafone-dödartjänst.
   Fördelen med ett roamingavtal är att det är billigare utomlands samt att man kan ringa från Sydafrika också.

Som tillfällig vinnare utser jag VodafoneOne-abb, emedan det (just nu) är gratis inträde och ingen minimidebitering (med autogiro), samt har världstäckande roaming. Därtill rimliga priser, även om de ständigt ligger i överkant.
   Det jag inte gillar med Vodafone är att de skiljer på sms som man skickar från Sverige till en mottagare i Sverige (75öre) eller utomlands (2:50kr). Dessa One/Enhet/Net har det gemensamt att man inte behöver bry sig om när eller till vem man ringer, så här brister VodafoneOne, tyvärr.

Samtalspriser:

Fortfarande är abb eller kontantkort de jag räknar på, oavsett fria minuter. Dock har Netnet ställt in betalningarna och Chess har en självdöende hemsida. Länge och väl hade Sense det också, men hämtade sig. Gemensamt för dem är att de är norska bolag (liksom Djuice). Hoppas det inte är en ofrivillig varning från min sida.

Nedan kort har ingen ouppringsbar månadsavgift.

100 minutlånga samtal och 100 sms (samma pris alltid till alla operatörer i Sverige) kostar

comviq.ko månad: 69kr start: 69kr trafik: 69kr sms: 69 totalt 207kr comviqnät
comviq.net månad: 0/25kr start: 65kr trafik: 98kr sms: 65 totalt 228kr comviqnät
djuice månad 0/29kr start 69kr trafik 99 sms 69kr totalt 237kr comviqnät
campus kalas månad 0kr start 59kr trafik 129kr sms 59kr totalt 247kr vodafonenät
vodafone one månad 0kr start 50kr trafik 150 kr sms 75kr totalt 275kr vodafonenät
sense.net månad minst 50kr start 75kr trafik 175 sms 95kr totalt 345kr telianät

Nedan kort har den ouppringbara månadsavgiften.

djuice plus månad 99kr start 69kr trafik 49kr sms 69kr total 286kr comviqnät
vattenfall enhet månad 40kr start 70kr trafik 159kr sms 99kr total 368kr telianät

Tar man bort alla inträdesavgifter är ComviqKO och Campus Kalas intressanta; var och en billigast på sitt sätt. Men jag väntar fortfarande fåfängt på Telias bidrag till Flat-korten.

Disclaimer:
   Nej, Halebop är inget One/Enhet/Net-kort, trots billiga taxor efter klockan 19. Samma taxor till alla leverantörer var det.
   Tre? Snart har de anpassat sina abonnemang så att även jag skulle vara intresserad av att räkna ut vad det egentligen kostar.
   Tango är nästan detsamma som ComviqNet, bara en smula dyrare. Att registrera sitt Tangokort gör man på Comviqs Selfnavigator.


Häromdagens funderingar:

Idag, 041024, anser jag att kontantkorten med enhetliga taxor är överlägsna övriga "fria minuter"-abb och liknande konstruktioner (operatörerna tycks göra taxorna omöjliga att räkna ut, och så ska man helt enkelt strunta i dem och betala när räkningen kommer), och när jag är tillräckligt envis ska jag försöka åstadkomma ett sätt att se vad Telia 25, Comviq Kompis och Vodafone 60 egentligen kostar. Och inte heller denna gång är operatören Tre med, emedan de krånglat till det än mer med sina kort.

100 minutlånga samtal och 100 sms (samma pris alltid till alla operatörer i Sverige) kostar

comviq.net månad: 0kr start: 57kr trafik: 157kr sms: 57 totalt 271kr comviqnät
campus kalas månad 0kr start 59kr trafik 159kr sms 59kr totalt 277kr vodafonenät
djuice månad 0kr start 69kr trafik 158 sms 69kr totalt 296kr comviqnät
chess connect månad 0kr start 69kr trafik 164 sms 64kr totalt 297kr comviqnät
netnet classic månad minst 89kr start 69kr trafik 159kr sms 69kr totalt 297kr telianät
sense.net månad minst 50kr start 75kr trafik 175 sms 95kr totalt 345kr telianät
vodafone one månad 0kr start 50kr trafik 200 kr sms 100kr totalt 350kr vodafonenät
vattenfall enhet månad 40kr start 70kr trafik 169kr sms 99kr total 378kr telianät

Att ringa för under 100kr i månaden är nästan omöjligt (allt är relativt) så dessa minimioperatörer Sense och Netnet får vara med här, trots att ett abb inte ska kosta annat är trafik, samt oberoende av när man ringer och till vem. För att få en jämförelse med dem låter jag Vattenfall Enhet spänna sig bland lågpriskorten.


Äldre funderingar:

Ytterligare en studie i vad som är ekonomiskt balanserat när man skaffar ett mobiltelefonabonnemang.
   Jag utgick från vad man får för det man betalar för att ringa med mobilen överhuvudtaget. Det finns alltid ett pris man är villig att betala, egentligen oavsett vad man får för det (mer eller mindre). På samma sätt kostar en överkomlig bärbar dator tiotusen, men då vet man att det är förra årets modell. En billig mobiltelefon kan man numera få för under tusenlappen. Dock har den säkert inte IR-port. Och en CD-skiva för 99 kronor är köpt redan innan man ser vem det är som spelar på den.

förutsättningarna

Uppkopplingsavgiften är ungefär 50 öre. Det finns operatörer/leverantörer som vida överstiger en sådan avgift men dem anser jag inte vara rimliga och låter dem därför utgå.

Samtrafikavgifterna är alltid skrämmande höga. Det är alltså dyrare att ringa från en operatör till en annan. Ringer man mellan samma operatör kan man på kvällar och helger komma riktigt billigt undan, liksom att man ringer till ett fast abonnemang. Jag har med det dyraste alternativet i min sammanställning, trots att det egentligen är ganska ointressant: Man vet inte längre vilken operatör som hyser det mobilnummer man ringer till. Det är vådan av att kunna behålla sitt mobilnummer trots att man bytt operatör. Intressant är max-dagpris till oavsett vem, samt max-kvällspris. Blir det billigare är det bara bonus.

Vissa leverantörer har skillnader till andra operatörer beroende på tidpunkt. Oseriöst säger jag och tar den dyraste avgiften, i den mån jag inte låter dem utgå helt och hållet.

Vi har tre operatörer idag (emedan jag inte ännu räknar med tre-g-operatörerna) men fler leverantörer. De sistnämnda hyr in sig på operatörernas nät och erbjuder bättre priser för oss konsumenter. Orimligt? Absolut. Men reglerna om att man ringer billigare inom samma nät kvarstår.

Jag har utgått från att man har en fast summa pengar som mobiltelefonin får kosta och letat efter var man får flest minuter att prata på. Min öresutjämning är enkel: Jag klipper bort decimalerna. Samma sak vad det handlar om del-av-minut. Men jag har å andra sidan inga startavgifter eller inträdesdito. Och företag som vill ha faktureringsavgift ska man rata.

Kontantkorten är försvinnande lika. Därför tar jag ett av dem, men hade lika gärna kunnat välja Vodafone prepaid eller Telia Refill. Det som i det långa loppet är intressant är till vilken operatör man ringer. Är familjen de vanligaste mottagarna av mobiltelefonsamtal så anpassa kontantkortet till deras operatörer.

vinnare

Den leverantör som vänder sig till en dagtidspratare som inte vill bry sig om trams som att det är dyrt eller dyrare, har fått en stjärna (*). Förutsättningen är att brukaren använder mobilen för att kommunicera, inte tömma sitt kontantkort på lördagkvällarna. Det är alltså månadsavgift i förhållande till minutavgiften som utser vinnaren. Egentligen är det så att man måste ringa ganska mycket för att kunna se någon större skillnad mellan de olika alternativen.
   Synd då att jag har min 100/200-gräns.

undersökningen 100 kr

Jag ringer för 100 kr i månaden på mitt
*Comviqkontantkort, dvs 18 fullprisminuter (5,50kr/minut) eller 180 kvällsminuter (0,55kr/minut) eller 50 min (2kr/minut) till andra operatörer kvällar.

Vattenfall/Telias miniabonnemang (20 kr månaden ger 80kr att ringa för: 4kr dag/0,55 kväll/2,50 andra) får jag 20 eller 145 eller 32 minuter.

Vattenfalls bas (40, 3,50, 0,45, 2,40) 17 eller 133 eller 25.

Universal/Vodafone (60, 3,75, 0,25, 1,95) 10 eller 160 eller 20.

Glocalnet/Vodafone (39, 3,90, 30, 2,90) 15 eller 203 eller 21.

Telia Classic Flat (40, 2,95, 2,95, 2,95) 20 eller 20 eller 20.

Sense small (19, 3,75, 0,75, 2,75) 21 eller 108 eller 29.

RSL (55, 3,50, 0,80, 3,65) 12 eller 56 eller 12.

undersökningen 200 kr

Jag ringer för 200 kr i månaden på mitt
Comviqkontantkort, dvs 36 fullprisminuter (5,50) eller 360 kvällsminuter (0,55) eller 100 min (2,00) till andra operatörer kvällar.

Vattenfall/Telias miniabonnemang (20 kr månaden ger 180kr att ringa för: 4kr dag/0,55 kväll/2,50 andra) får jag 45 eller 327 eller 72 minuter.

Vattenfalls bas (40, 3,50, 0,45, 2,40) 45 eller 355 eller 66.

Universal/Vodafone (60, 3,75, 0,25, 1,95) 37 eller 560 eller 71.

Glocalnet/Vodafone (39, 3,90, 0,30, 2,90) 41 eller 536 eller 55.

Telia Classic Flat (40, 2,95, 2,95, 2,95) 55 eller 55 eller 55.

Sense small (19, 3,75, 0,75, 2,75) 48 eller 241 eller 65.

RSL (55, 3,50, 0,80, 3,65) 41 eller 181 eller 39.

* Jag ser ingen klar vinnare här.

beklaganden

Saknar ni något? Har jag räknat fel?
   Tuff shit.

vidare

Kolla på Cint som har en bra länklista vidare. Men missa inte callback-operatörerna som oftast fungerar riktigt bra. Ett exempel är affinity med sina 3,50 dygnet runt utan abonnemangsavgift eller inträde. Det är föredömligt, särskilt när man kan använda ett vilket-som-helst-kontantkort till både callback-tjänsten och kortets lågpristider.

uppdateringen!

I och med att Djuice erbjuder ett kontantkort utan månadskostnad där alla samtal kostar 1:75 per minut (dyr uppkoppling a 70 öre) kan jag bara rekommendera det. För det första är det behagligt att det alltid kostar detsamma oavsett när och till vem man ringer, därtill är det billigast i de flesta fall (om man inte långpratar på söndagar med sin mamma, då ett Comviq kontantkort är himla billigt, dock inte billigast). Djuice använder en roamingvariant på Tele2s nät, vilket oftast fungerar. Ibland känns det som man har fått en av de billigare anslutningarna till operatören, men visst är det billigt. Och endast vid ett par tillfällen har anslutningen varit modulerad på ett märkligt sätt. Well, det ger sig väl.

Forfarande är det gratis att portera sitt gamla nummer till Djuice. Anslutningsavgiften 175 kr får man ringa upp. Nej, jag ser inget billigare alternativ för stunden.

(57, 57, 57) och (114, 114, 114)

Jag vet att de flesta sänkt sina tariffer, så jag kanske återkommer med ytterligare en uppdatering.


funderingen!

Denna text stjäl jag (eftersom språket känns så bekant) och inflikar i detta sammanhang. Det handlar om att ringa billigt, vilket naturligtvis för med sig en diskussion om hur man får tag på en billig mobiltelefon och hur man får den användbar.

"Om operatörslåsta mobiltelefoner:

Först köpte jag en Sony CMD-J70 som verkligen är en härlig telefon, dock lite onödigt förvirrad i sin konstruktion. Men den var låst till Comviq och jag hade Europolitan då. Sålunda hittade jag en bra hemsida (http://phill.unx.nu/sonycmdj70/) som hjälpte mig att hitta ett program via en engelsk sida. Det som saknades var en sladd mellan dator och mobil, som jag fann hos en svensk återförsäljare (http://www.hansa.se). Det var mycket spännande att konstatera att telefonen blev upplåst och kunde använda vilket simkort som helst. Sladden kostade 199 + frakt 49.

Kärlek är märkliga saker: Jag sålde min Ericsson T66 och lovade mig själv att aldrig mer ha en Ericsson. Sedan köpte jag en Motorola C333 som visserligen är söt men i övrigt en ganska billig telefon, på de flesta sätt. Och även denna var låst, men denna gång till Vodafone. Trots att jag ville fortsätta med Vodafone tyckte jag det kunde vara roligt att se hur man låser upp den. Dock fanns det inga vettiga program där jag letade, men det påstods att man kunde skicka sin IMEI-kod och 12 dollar till en internetsida i USA (http://www.gsm-software.com/unlockmotorola.html). Okey, det är inte hela världen, tänkte jag. En vecka senare fick jag en instruktion och en kod. Vips var den söta lilla telefonen upplåst.

Tröttnar man på att ständigt veta hur saker och ting förhåller sig eller kan man inte motstå frestelsen att köpa en spritt ny Ericsson T100 för några hundra? Låst vid Comviq/Tango, men jag har numera Telia. Internet börjar kännas tidsödande och eftersom telefonen var löjligt billig så skickade jag den till Danmark (http://www.mobilunlock.dk/catalog/) som jag haft mailkontakt med. 150 SEK vill han ha, inkluderande returportot. Jag skickade telefonen på måndagen (35 kr i porto) och fick tillbaka den på fredagen, med en instruktion och kod. Vips; nu står det Telia i rutan."


Andra uppdateringen, från sommaren 2004

Först: Flera av de virtuella operatörerna roamar den egentliga gsmleverantören (Djuice och Chess på Tele2/Comviqs nät) vilket gör att operatörslåsta mobiler inte bör fungera. Motsatsen är tex Halebop (Telia) och Tango (Tele2/Comviq) som arbetar på eget nät, vilket gör att en operatörslåst mobil inte har några problem inom eget nät.
   Upplåsning är att rekommendera, trots att denna rekommendation undergräver ett sätt att få billiga kontantkortsmobiler. Å andra sidan är det frågan om hur mycket billigare de egentligen är. Måhända är de hundralappar man lägger ner på att låsa upp dem, ungefär samma summa som den billigaste leverantören kan erbjuda. Testa den danska www.netget.dk som brukar ha skojiga mobiler utannonserade. Endera dagen skickar de till Sverige också, efter min massiva förfrågan.
   Upplåsarna har nu också kommit till Sverige. Dock tycker jag fortfarande att Mobilunlock.dk står sig bra (finns i Danmark). Börja där, och jämför sedan med formedlingshuset.com, gsmteknik.se och trycktill.se. Billigast (när det gäller via IMEI) vinner. Övriga skickar till Danmark.

Lågpris?

Sedan: Jag skaffade ett Telia Flat för ett år sedan emedan jag ville veta vad det kostade till vem jag än ringde, utan undantag (oavsett samtrafikavgifter, eller att abonnenten råkar vara utomlands etc). En månad efter att jag bundit mitt Telia-abb i ett år för 300 kronor i bonuspott, dök Djuice (Tele2-nät) One Price upp (1,75 kr/dygnet runt - jag betalade 2,95 per samtalsminut, samt 1,50 per SMS).
   Om två veckor går avtalet ut och jag har ännu inte funnit någon som är billigare och bättre än Comviq.net (1,62 kr/alla, liksom SMS 62 öre stycket, oavsett vem och var, samt 15 kr/Mb GPRS).

Det intressanta numera är täckningen: Telia leder knappt över Comviq, med Vodafone i hasorna. 3 lånar Vodafone när deras egna nät inte fungerar.
   Sedan ett halvt år känner jag mig i behov av gsm-mottagning, oavsett priser, och där har det visat sig att följande leverantörer har sin styrka i denna ordning: Telia är bäst, sedan Tele2/Comviq, sedan Vodafone/fd Europolitan. Men skillnaden är inte överdriven.
   Jag mailade mina två leverantörer (inte längre Vodafone emedan de ägnade 6 månader åt att ignorera mig, trots många påstötningar via kundtjänst) och Telia berättade var de hade sina basstationer, men inte något om utbyggnad. Comviq/Tele2 har inte svarat alls.
   Således kan jag inte räkna med en kompletterande basstation här (med mindre än att jag köper en riktantenn och en mobilkontakt till en specifik mobil) så det enda som är intressant numera är (i första hand) ett lågt pris och (i andra hand) en bra täckning, dvs Telia först, sedan Comviq.

Just nu bubblar det på marknaden och jag räknar med lägre priser till hösten, men så långt har vi följande (där Telianät vinner ett extrapoäng pga bättre täckning samt att de svarar på mail):

Billigast på alla sätt: Comviq.net: 61/61/61
   Tvåa Tango Mini (också Comviqnät): 61/61/61 (ett öre dyrare genomgående)
   Trea Djuice One Price (Comviqnät): Samma som ovan, men dyrare uppkoppling, SMS samt GPRS.
   Fyra Chess Connect (Comviqnät): Ett öre dyrare, dyrare uppkoppling, men billigare SMS (än Djuice). Dock mycket dyrare GPRS.
   Men inga fasta avgifter för ovanstående (dvs kontantkort som man betalar i förskott).

En smula mer komplicerat: Telianät.
   Netnet Classic (fd Pgone). Kostar 89 kr per månad som kan ringas upp (62/62/62). Ringer man mindre kostar det fortfarande 89, utan att det samlas i någon pott. Ring mer än en timme i månaden och detta är billigast, därtill bäst nät.
   Sense Net. Kostar 150 per tre månader, annars straffavgift 25 kr (57/57/57).

Något dyrare: Vodafone.
   Vodafone One (50/50/50). Kontantkort med billigare uppkoppling, dyrare SMS, rimlig GPRS, samt att kortet fungerar i flera andra länder. Ingen fast kostnad.

Klart vi väntar på Telias version av ett enhetligt kort. Telias fördel med deras kontantkort Refill är att det fungerar i ett flertal europeiska länder utan särskilda villkor. Ett Telia One-kort är välkommet.

Framtiden

Kolla på tex tdc.dk eller telenor.no
   Det är i de nordiska grannländerna vi kan se vad som kommer att ske.
   Särskilt i Danmark.