The MacThinkPascalSidan
TinyHtmlEdit

Utvecklingshistorik för en liten editor

23 juli 1998, torsdag 18:05 Mac: Skickade just upp THE 009.
  Märkte att jag daterat nedanstående not en månad fel. Så kan det gå.

13 juli 1998, måndag 01:15 Mac: Har äntligen kommit underfund med hur man fäster ikoner på programfilen. Det var som jag trodde, men jag är tvungen att bygga om skrivbordet varje gång jag gör en ändring. Vilket förvånar mig.
  Nåväl, det ger en uppdatering (009), som ska skickas upp å det snaraste. I paketet ingår en ytterst summarisk hemsidekurs och de tidigare redskapen för att kunna på ett enkelt sätt skriva HTML-kod med en Macintosh.

Pascal lever!

20 maj 1998, onsdag 01:10 Mac: Skickar nu upp THE 007 till världen. Programmet är inte fullständigt, men det har hittills aldrig funnits ett sådant program, varför jag inte skäms över min alldeles för rena editor. Därtill använder jag den själv, vilket brukar vara det vanligast återkommande argumentet vad det gäller saker och tings förträfflighet.
  Ha det så kul, alla, och hör gärna av sig.

19 maj 1998, tisdag 01:07 Mac: THE006 kan skilja på html-filer och vanliga textfiler, vilket ökar användbarheten av editorn (liksom). Man får komma ihåg att namnge sina html-dokument med antingen HTML, HTM, html eller htm, så ska allt funka finemang.
  Därtill en versalmaskin, för att minimera bruket av SHIFT, fast den ifrågasätter jag en smula. Larv, liksom.
  Jag är en lat människa.

16 maj 1998, lördag 01:28 Mac: THE004 har numera stöd för indrag vid ENTER, men det fina i kråksången är att normala ENTER ger typiska tomrader på skärmen, dvs i kodtexten (vilket HTML skiter i) medan den numeriska delen av tangentbordets ENTER ger ny rad plus indrag.
  Snyggt som fan.
  För de eventuella läsarna av detta och som har liknande intressen som jag, så är man välkommen att komma med förslag på ytterligare funktioner. Att lägga in tusen fördefinierade taggar är en smal sak, via rullgardinsmenyerna.

15 maj 1998, fredag 01:37 Mac: Fontväskan för TinyHtmlEditor (THE) 003 är åstadkommen och åberopas By Default när man startar programmet. Nöjer mig tillsvidare med 9 och 12 punkter, men ska utöka det så småningom, samt fixa stöd för flera tecken än de nationella. Ursprungligen var det en TTY-font (finns i mitt winfont-paket, men har editerats något (vilket innebär att det ursprungliga fontpaketet numera inte används vid startup av THE). Dock återstår en del, så allt detta är bara utvecklingshistorik. I bästa fall har jag hittat ett unikt nummer för fontanropningen, men det är ett framtida förmodat problem. Framtida testpiloter får meddela eventuella kollisioner.
  Har korrigerat lite fönsterhanterande, samt läst på i manualen. Finns mycket att göra i programmet. På köpet lär jag mig Think Pascals objektshantering, men ska om möjligt porta tramset till Think C, bara för att vara jävlig.
  Har email-diskussioner med QuoEdits skapare (vars namn jag kan återkomma till; han är japan) och CWS-dito (engelskspråkig). Den förra har läst på Guidelines för hur en MacApplikation ska fungera i sitt användargränssnitt, så utifrån hans funderingar kommer jag att bli en avfälling som vill ha stöd för PCvärldens HOME/END-tangenter.
  CWS-killen står helt utanför debatten.

Vill något testa THE så är vederbörande välkommen att maila mig.
  Återkommer med en THE-sida med alla funktioner, i den mån jag kommer att hinna tillverka något särskilt i denna editor.

14 maj 1998, torsdag 04:12 Mac: Här går det undan. TinyHtmlEdit 002 har just sett dagens ljus, och nu väljer den font alldeles på egen hand. Sålunda slipper jag textkonverteringen på andra ställen.
  Ska lägga in stöd för BR vid ENTER, samt indrag, men måste först läsa på lite.
  Detta var rasande roligt!

14 maj 1998, torsdag 02:02 Mac: Detta är en sorts debut för en delvis egentillverkad HTML-editor. Ursprungsmaterialet kommer från Think Pascal 4.02 och dess TinyEdit, som jag sålunda glatt döpt om till TinyHtmlEdit 001.
  Den saknar en massa funktioner ännu så länge, men den hanterar ÅÄÖåäö på detta ISO-5889-1-sätt som jag gillar (och därför lade till den funktionen). Men, som sagt, det är mycket som återstår. Skojigt är att jag faktiskt köpte hela programpaketet, med originaldisketter och manualer för snart ett år sedan, och gillade inte alls interfacet. Dock, skam den som ger sig. Och skiten fungerar, vilket verkligen inte är illa. Måhända blir det en MacADAORD i alla fall.

Allvarliga brister och planer för framtiden:
  Jag måste lösa detta med att den inte automatiskt väljer ISO-fonten när den startar. Eller konvertera i textbufferten när man sparar filen.
  Jag vill kunna använda programmet helt utan mus. Home/End/PageUpp/-Ner ska omdefinieras.
  Och lite krafs i stil med filstorlek direkt på skärmen, samt gärna LastPosition när man öppnar en gammal fil.


Denna sida är i sin helhet tillverkad i THE (diverse versioner).