En massa (en masse)

040810

Som Man Bäddar är tryckt på förlaget Ochsåvidare och nu väntar jag med andan i halsen på vad mina läsare ska tycka. Två har sagt OK (pappa och min fästmö - varav den senare inte alltid uppskattar det jag skriver) och resten väntar vi på. Det var förresten min syster som sade "Ändra inte ett ord" för sex år sedan, men det kommer hon inte längre ihåg.

031129

Bokförlaget ochsåvidare började med BortaBra och kommer att trycka Som Man Bäddar efter nyåret 2003/2004. Ett riktigt fint litet förlag. Säkert betalt med mutpengar. Knark och människosmuggling. Absolut.

020612

Romanen skickad till nästa förlag

/återkommer

Någon månad senare sade även detta förlaget nej.
   Nu stundar nya tider.

020513

Utlovade sidor är ungefär lika illa som bortglömda sidor. Men men, vi kör igång direkt:

"Vi ber att få tacka för det bokmanus som vi har fått tagit del av. Vår lektör har lämnat följande synpunkter:

   Det är en annorlunda berättelse med vissa kvaliteer. Samtidigt är den något rörig och man kan ej hänga med i alla tankegångar. Det är också lite svårt att riktigt förstå syftet med romanen. Samtidigt har den ett ganska stimulerande och annorlunda upplägg. Den sjuke, äldre mannens tillbakablickar är intressanta, men samtidigt lite diffusa i sitt sätt att spegla hans av sjukdom medtagna tillstånd. Berättelsen är öppen och utlämnande och naket berättat med en viss grovhet. I grunden fascineras man en hel del. Som roman är den mycket svårbedömd. Eftersom den är enbart berättande utan repliker, kan den kännas tung och komplicerad, samtidigt som den innehåller flera intressanta avsnitt.

Vår sammantagna bedömning är att den blir svår att ge ut eftersom den är smal och antagligen får svårt att nå ut till en bredare läsekrets. Vi känner oss därför nödgade att tacka nej till en utgivning.

Vi hoppas på bättre tur på annat håll."

Det handlar om Som Man Bäddar som jag skrev under en god period 1998. Strax därefter började jag min certifieringsutbildning och efter den lärde ut jag en massa av det jag lärt in. Sedan skulle jag skriva igen, på Mallorca, men åkte hem och skrev de två kapitel Tuva som inte kommer att bli mer än två kapitel. De sitter inte ens ihop.

Recensionen ovan är något jag ska läsa om och om igen, mest för att komma till skott om att bilda ett bokförlag och förlägga min smala litteratur själv. Eller om jag ska skicka romanen vidare. Jag har ingen aning. Kanske vore enklare att skicka recensionen till andra förlag.

"I grunden fascineras man en hel del" skriver lektören. Klart man gör; det är den bästa roman jag skrivit. Men den är refuserad av... fem förlag? Jag tror något annat förlag också skickade med en skvätt utlåtande. Ska leta reda på det.