maskiner
torbjörn skog
120902
version 12

En text om maskiner jag använt för att skriva litterära texter på (och i förekommande fall ordbehandlaren/editorn), samt när det hände.

Från Halda till och med Apple

Halda

Den roman som jag skrev färdigt, skickade till ett dussin förlag, fick refuserad av lika många, men som var min start som en envist författande människa, skrevs 1984 på en mekanisk Halda med sk apotekarvals, dvs en A3-vals, inköpt på Sarons loppmarknad i Göteborg för 150 kronor. Enda felet med den var att den inte hade pling.
   Älghagsgatan i Göteborg, Gabriella, magbok sanningar, argument för och emot 1984

Brother

Jag sprang på en kvinna i en antikvitetsaffär och vi började prata skrivmaskiner. Det visade sig att hon hade en elektronisk maskin hemma som hon ville sälja. Dess ursprung kändes en smula oklart men det var en trevlig skrivmaskin som jag släpade på ett bra tag. 14,7 kilo. Ett tag skrev jag på rulle, vilket innebar att jag slapp byta papper.
   Novellsamlingen på BiskopsArnö, Shahriars Nätter i Huddinge 1985/1988

Gromina

På Skärholmens loppmarknad köpte jag en rese-Facit och skulle just lämna stället när mina ögon föll på den sötaste maskin jag sett, och efter ett visst förhandlande köpte säljaren min Facit mot att jag lade till en del pengar för denna östtyska skrivmaskin (med ÅÄÖ på det ställe som var vanligt då, men flyttades med en tång och en lödkolv). Det blev mycket skrivet på den och det mest minnesvärda torde vara när jag lagar vänstermarginalstoppet genom att ersätta det med en bit av mitt tandborsteskaft i Cadiz i Spanien.

Efter en månad i Malaysia och månaden därefter på Gotland, bestämde jag mig för att skaffa dator när jag var hemma igen. Att renskriva är synnerligen tidsödande.
   Polisman i småstad, Godnatt Gunnel samt Gudars Kärlek 1987/1990

Commodore PC20

Tidigare hade jag använt SPCS Ord, och fick nu med det semigrafiska Works 2.0 i min spritt nya dator (9995 kr) och ganska snart började jag tycka det var ett mycket opraktiskt ordbehandlingsprogram. Med hjälp av en dataförening kom jag i kontakt med shareware-program, och så småningom började jag fundera på att skriva en egen ordbehandlare.
   Gudars Kärlek (New York Word, Galaxy) 1990

Bondwell B800

En bärbar dator var något som nästan var oöverstigligt dyrt, men så småningom var jag spekulant på ett gäng begagnade sådana, varav Toshiba T1000 var vanligast. Dock lade jag ut 4000 kr på en diskettdriven maskin vars inbyggda grafikkort hade en spricka någonstans. Den gick ett tag, men så småningom tvingades jag erkänna att den behövde en separat skärm.
   I samband med att jag flyttade i våras slängde jag den, efter tolv år.
   Exil (Word Perfect, Wordstar) 1991

Victor V86P

1400 kr för ett trevligt tangentbord men en usel skärm. Men bärbar var den. Det mesta jag gjorde med denna dator var att programmera, trots att den inte hade egen hårddisk. Men man kan göra mycket med två diskettstationer och Turbo Pascal 4.
   HM (AdaOrd) 1994

Sharp PC-4700

Jag svarar på en annons om en Sharp; bärbar, härlig skärm, hårddisk, för 950 kr. Jag tror att frakten ingick. Denna maskin skrev jag mycket på och den hade inga andra problem än att hårddisken så småningom lade av, och när Som Man Bäddar var färdigskriven även resten av datorn. Den slutade att starta, som om den gjort sitt
   Borta Bra och Som Man Bäddar (AdaOrd) 1995/1998

PowerBook 180

Under större delen av 1999 sade jag att jag skulle åka på en lång skrivarresa när det året (och mitt lärarprojekt) tog slut. Och det gjorde jag, men det jag också gjorde var att åka hem efter knappt en vecka. Frågan är om jag skrev annat än frusna dagboksfunderingar på den. Om jag gjorde det, så skedde det hemma vid köksbordet.
   Mallorca, Tuva i Bagarmossen (TexEdit) 2000

Compaq Armada 100S

2001 fick jag en anställning där det ingick en dator. Ett utmärkt tangentbord, dock ett trist operativ att författa i. Men AMD-processorn gillade inte att arbeta i DOS, utan jag använde W2000 och en grafisk editor som åtminstone påminde om AdaOrd. Den första skrivarresan för denna roman var lite att bryta igenväxt gammal mark. Jag satt mycket på balkongen och tittade på natt-trafiken, istället för att gå på disko - eller skriva ner mina tankar på datorn. Men en utmärkt maskin.
   Teneriffa och Efter Vatten (Notepad+) 2002

Chicony

Just innan avresan ovan till Teneriffa kom äntligen denna Chicony med posten. En ganska tråkig 386a med defekt hårddisk. Dock startade den snällt på mina startdisketter där jag har plats både för AdaOrd och de romankapitel som skulle skrivas. Men en dålig skärm och ett trögt tangentbord. En nöddator utan fungerande batteri.
   Bagarmossen, Enskededalen och Efter Vatten (AdaOrd) 2002/2003

PowerBook 280c

Den andra skrivarresan för Efter Vatten ställdes till Kreta och jag hade den lättaste dator jag någonsin ägt. Efter ett dygns diskussion med Högre Makt beslutade sig datorn och jag att det skulle arbetas i soffan i lägenheten. Ånyo en kall resa, första veckan. Men skrivet blev det, trots ett ganska trögt men litet tangentbord.
   Kreta och Efter Vatten (TexEdit) 2003

PowerBook 1400cs

Med viss tvekan har jag accepterat denna ganska slitna bärbara dator. Den gör sitt jobb och sedan jag utrustade den med diskettstation uppfyller den mina grundkrav för hur man säkerhetskopierar under skrivarresorna.
   Enskededalen och Efter Vatten, samt Mallorca och Evangelium, liksom Berget och Spår (TexEdit) 2003/2006-2008

HP Omnibook 800CT

Så vacker och så liten; denna maskin köpte jag bara för att den lockade mig med sin bärbarhet. Den syns knappt. Därtill klarar den Internet och att använda de flashkort som mina kameror knaprar på. Meningen med den är att bli än mer flyttbar. Den har till och med flera fungerande batterier.
   Strax därefter köpte vi ett skrivarhus som inte på något sätt är portabelt.
   Enskededalen, Berget och Evangelium (AdaOrd) 2004

MacBook

Vacker; ja, och rimligt hanterbar.
   Men det började med en dator som efter trettio sekunder dog, på julafton. Och sedan byttes mot en överdrivet dyrare storasyster.

I och med denna dator finns det inga andra ursäkter kvar.
   Berget, Aspen i Tumba och Spår, samt JSNJL (TexEdit) 2007/2008-2009

Acer Aspire One

Förhoppningsvis går det att skriva på denna mikroskopiska dator, som jag gav mig själv i julklapp (i mellandagarna. Intressant är att vår lilla tre-personersfamilj fick vardera en minidator runt jul, dvs tre stycken till lika många familjemedlemmar).
   En del av tjusningen med den är att den går på Linux, och att den nu har sin egen mobila internetuppkoppling (vilket inte har något alls att göra med författande).
   Berget, och JSNJL (Mousepad) 2009

Lenovo G565

Denna köpte jag i första hand för att se film på. Men det är en vuxen dator, på alla sätt. Det medföljande operativet raderade jag innan jag installerat det och lade sedan in några olika Linuxoperativ. Just nu Lubuntu 11.10.
   Berget, och Samtal Med Joseph (Gedit) 2011


Ordbehandlare/editorer jag också har uppskattat: VDE, Qedit (Dos) samt Pico (Linux). I Mac är det mer sällsynt med något som kan konkurrera med den överlägsne TexEdit. QuoEdit måhända.
   Windows Word 2.0 var jag förtjust i men använde aldrig som arbetsredskap.