14 April 2021, Wednesday 13:07 PHP: Allt rör sig och vi ser framtiden i Danmark (åtminstone litterärt).
    Dags att koka några ägg.

26 March 2021, Friday 21:10 PHP: Storslagen vår är på väg och vi förbereder trädgården med mystiska växter. Och kanske en minaret.
    Snart påsk ju.

13 March 2021, Saturday 14:25 PHP: Fredagen blev lite märklig: Jag fick veta att min pappa låg på sjukhus. Det var lite oklart var han låg, men jag fick ett telefonnummer som jag ringde, och pratade med honom några minuter. Han gratulerade mig på namnsdagen i tisdags och sade att jag var välkommen att hälsa på, idag eller imorgon.
    Och efter lite diskussioner med min svägerska och några syskon var det mycket lätt att strunta i den dagens shoppingresa till Vingåker och istället köra till Köping. Så jag duschade och lade sedan fram kläderna, när telefonen ringde och jag fick veta att han redan hade dött.
    Det skulle visa sig att han pratade med mig, avslutade samtalet och sedan slutade leva, i stort sett i en följd.
    Jag ringde hans syster och vi kom överens om att minnas de goda samtal vi haft med honom. Det var många.
    Och min vackra hustru kom hit och tog hand om mig.
    Min pappa fyllde 94 år för en dryg vecka sedan.

11 March 2021, Thursday 11:12 PHP: Vackert snöfall här i skogen. Frågan är om det kommer att blåsa som tidigare eller snöa. Det är väl inte rimligt att båda blir kvar, samtidigt.
    Och i arbetet med att planera en roman jag hittills inte skrivit eller ens har någon kunskap om, stupar lätt på att sådana ämnen faktiskt inte engagerar mig. Det finns fascinerande många saker som inte är ett dugg intressanta.

05 March 2021, Friday 11:15 PHP: Och romanen Brukar är uppe för läsning. Länk mailas till intresserade.
    Och solen skiner.

28 February 2021, Sunday 15:50 PHP: Strax dags för lektörer igen. Maila ifall du vill vara med.
    Och våren är här, något tidig.

19 February 2021, Friday 14:58 PHP: Vi började med Who's Afraid Of Virginia Wolf (1966) med Elizabeth Taylor och Richard Burton. Mäktig filmatisering av detta teaterdrama som går rakt igenom mig och lämnar en stor sorg i minnet som mycket väl kan vara lika gammal som filmen.
    Malcolm & Marie (2021) är hur det ser ut när grälet numera bara är mellan dem båda, utan åhörare, men absolut imponerande i närvaro, engagemang och filmning. Båda rullarna är svartvita och samlar scenen på liknande sätt, med panoreringar, en efterhängsen kamera som ibland är mycket nära ansiktet på aktörerna.
    Båda rekommenderas!

18 February 2021, Thursday 15:27 PHP: Korrekturar romanen Brukar och noterade just att den startade natten den tionde mars 2019.
    Då har jag massor av tid att hinna få den färdig innan den fyller två år.

06 February 2021, Saturday 13:36 PHP: Sol och kallt och en alldeles underbar lördag med den trötta vinterkatten.
    Februari är en viktig månad. Det är därför den är så kort.

28 January 2021, Thursday 13:22 PHP: Och den 27 januari undertecknade jag avtalet att digitalt ge ut tio av de elva böcker jag fått utgivna. På ett danskt förlag som kontaktat mig strax före nyår.
    Rent praktiskt kommer mina böcker att bli mer tillgängliga, och skulle det visa sig att hela världen vill köpa dem, blir både jag (och förlaget) rika.
    En sorts avstämning av förra årets plötsliga intresse (av mig) för eböcker. Jag skyller på min hustru som fått in mig på detta spår (och det älskar jag henne för, också. Därtill har hon lärt mig mycket om handboll och tvserien Columbo).
    Förlagskontrakt brukade förr innebära att jag får köpa mig en ny dator. Lite tur att jag fick en anledning att försvara denna nyaste Lenovo som jag alltmer tycker om.

20 January 2021, Wednesday 20:31 PHP: Testar ett vettigt operativ (Ubuntu Mate 18.03.5) på min nya Lenovodator som haft en ganska trög start i mitt liv (det började med att en tangentbordsknapp lossnade för en vecka sedan och garantin täckte inte jobbet. Väldigt irriterande). Men nu börjar det bli ordning och jag förstår att knappen lossnade för att jag inte skulle kunna lämna tillbaka datorn.
    Äsch, ni förstår vad jag menar.
    Flera linuxoperativ har haft problemet att musen inte fungerat, så jag har sökt mig vidare. Gissningsvis är datorn lite för ny för de distar jag tagit hem.
    Men denna är bra. Alldeles tillräckligt.

Handbollen har så långt varit deprimerande men kanske är något på gång nu, efter snart 39 minuter i underläge.

10 January 2021, Sunday 16:19 PHP: Blade (1998) med Weasley Snipes, och en bunt andra filmer sedda till större delen. Erkänner att vanan att se om filmer jag redan sett på en tv-kanal med reklam skapar en viss oreda i filmupplevelsen, men Weasley är verkligen skojig och filmen är tillräckligt intressant för en bättre version utan alla dessa fåniga digitala fånigheter som kanske var underhållande för 23 år sedan.
    I samma kategori hamnade Raised by Wolves (2020) som trots god förhandsreklam inte orkade lyfta. En tv-serie på tolv 50-minuters avsnitt och efter två, harklade vi oss lite tveksamt och spikade igen historien med ett ganska vekt tredje avsnitt. Hejdå, Ridley Scott.
    Men det var ändå bättre än The Stand (2020) med en Skarsgård, som vi storögt undrade över varför man inte iddes göra en historia av detta Stephen King-drama. Efter ett avsnitt stängde vi av.
    Så, en trevlig favorit just nu är Lie to me (2009) med Tim Roth med flera som underhåller ibland fasansfullt roligt. Fyra avsnitt sedda och 44 avsnitt kvar.
    Därtill har vi börjat den kronologiska resan med Columbo, med piloten Prescription Murder (1968), följt av pilot 2 som föregick tv-serien där Peter Falk finslipar sig från 1971 till häromdagen. Underhållande på ett ganska märkligt sätt. Vi är i början av säsong ett, alltså. Totalt 68 avsnitt på tretton säsonger.

Och snö här i norr (Östergötland, you know).

02 January 2021, Saturday 12:33 PHP: Pale Rider (1985) med Clint Eastwood är en klassisk vilda-västern som roade oss en del. Hans hanterande av de längtande kvinnorna var underhållande, innan han sedan skjuter elva skurkar.

01 January 2021, Friday 12:55 PHP: Vi avslutade året med att fortsätta se om gamla filmer (förutom allt annat vi sysslade med).
    Rob Roy (1995) med Liam Neeson har sina poänger, där Tim Roth är riktigt övertygande. Om inte annat kan man se filmen för hans skull.
    Short Cuts (1993) med underbara Julianne Moore är egentligen alldeles för lång, men tempot i filmen är utmärkt. Varning för den lite sökta avslutningen dock.
    Conan (1982) med Arnold, tar sig själv på största allvar, trots de ganska usla slagsmålsscenerna. De onda männen, med danska muskelberget Sven-Ole Thorsen, såg ut som det hemska rockbandet Manowar.
    Och så såg vi den iranska filmen There Is No Evil (2020), vars fyra novelliknande stycken byggde en sorts moraldiskussion där den sista ledde fram till något vi trodde skulle handla om hedersvåld. Det gjorde den inte (spoiler). Tredje novellen uppskattade vi mest, och det är frågan om inte den skulle ha avslutat filmen.
    Sedan ett avsnitt av Columbo (Peter Falk) som börjar se grå ut i rave-miljön. Fortfarande underhållande på ett sätt som åtminstone jag inte hade kunnat föreställa mig innan jag bytte till mig andra filmer mot att se några avsnitt.
    En större mängd smalare filmer väntar på verandan, bland andra Swallow, Capernaum och Local Color.

01 January 2021, Friday 12:30 PHP: Året 2020 i siffror.
    ----------------------------
    Statistik på antal köpta e-böcker från
    http://www.Berget.info 2020
    ----------------------------
    det ofrånkomliga motgiftet 137
    den sista framtiden 60
    rundt om Joseph-dansk 59
    jeg synger når jeg lytter-dansk 46
    spår 32
    samtal med Joseph 32
    jag sjunger när jag lyssnar 20
    evangelium 6
    som man bäddar 3
    ----------------------------

26 December 2020, Saturday 12:16 PHP: Year one (2009) med Jack Black roade oss i början med sina bibliska syftningar, men slumrade så lätt mot slutet då den också tog slut. Dock hade vi roligt till en början och det är väl det bästa betyg man kan ge en film som just inte vill något annat än att underhålla.
    Och så valde vi The hateful eight (2015) som juldagens avslutning, och njöt av det vackra sättet Tarantino gjorde film av teatern. Det är en imponerande konst, rejält smart. Enda plumpen i protokollet var kapitlet som berättade vad som hänt tidigare, framåt slutet på filmen. Jag är lite allergisk mot facit i berättelser, som att vi tittare behöver få saker förklarade för oss. Som att förstå är det viktigaste och att berättaren behöver understryka det vederbörande borde ha antytt i sina olika lager i historien. Men det kan man stå ut med när Tarantino berättar.
    Filmrecensent Sahling avskyr voice-over (även det fanns i The Hateful Eight) medan jag är mer störd av tre veckor tidigare (eller, ännu värre: Tio år senare).

Årets julklappar har vi ännu inte köpt, men brödrost, vattenkokare och en ny bil står på önskelistan. Och kanske en ny dator, då min macbook fyllde fjorton nyss, min Acer One tolv (imorgon) och den blåa Acer V5 (som jag köpte för massor av år sedan) visserligen är min arbetsdator men på det stora hela är en trög liten lillebror som ingen vill ha med sig när det blir allvar.

25 December 2020, Friday 12:09 PHP: Let them all talk (2020) med Meryl Streep hade en första-timme som roade oss en del. Sedan tänkte manusförfattaren: Hur löser vi detta med de lösa trådarna? Lätt som en plätt, och sedan var filmen slut. Vi kände oss lite övergivna i bio-soffan.
    På samma sätt upplevde vi det efter The midnight sky (2029) med George Clooney som snuddade vid de stora frågorna men hade inga ambitioner om att besvara någon av dem. Delvis inspirerande tankar, men mest snygga heminredningstips.
  First cow (2019) började vi se men kom inte så långt innan vi bytte till en James Bond istället (detta kommer vi att förneka för all framtid i vår recensionskarriär).
    Filmrecensionerna hamnar lite här och där, ibland också på bloggen. Nästa år kanske det blir lite mer ordning, kanske inte.

En god jul med pseudo-snö i trädgården (frost, som ligger kvar och knastrar i gräset) och fantastisk mat (hon är magisk, min danskättade hustru).

19 December 2020, Saturday 14:40 PHP: Tredje dagen med sol här i Östergötland, så klaga inte på det grå vädret (eftersom det blir alltmer sällsynt). Och hustruns musfällor har äntligen fått napp. Se där vad lite färsk leverpastej kan locka till sig.

14 December 2020, Monday 14:11 PHP:
  ----------------------------
  Statistik på antal köpta e-böcker från
  http://www.Berget.info
  till och med november 2020
  ----------------------------
  det ofrånkomliga motgiftet 136
  den sista framtiden 59
  rundt om Joseph-dansk 59
  jeg synger når jeg lytter-dansk 44
  spår 32
  samtal med Joseph 32
  jag sjunger när jag lyssnar 19
  evangelium 6
  som man bäddar 3
  ----------------------------
  

03 December 2020, Thursday 13:30 PHP: 500487 tecken i romanen och just detta att ligga på rätt sida om halvmegabyten blir nästan löjligt viktigt.
    Jag gjorde misstaget att ta en paus och då kommer rastlösheten. Tror jag tar en promenad i decemberdimman.

Vi såg första timman av Casino Royale (1967) med David Niven som James Bond, och den var verkligen plågsam. Gissningsvis har en hel generation filmtittare sett denna hemska film och på ålderns höst nu istället väljer TV4 som en effekt av tramserierna. Skador för livet.
    Undrar hur alla reklamavbrott kommer att utplåna det egna tänkandet för vår generation och de efterföljande två barnkullarna? Alla vet att ingen vill se reklam, ändå spenderar man mängder av pengar på att tillverka sådan.
    Det kanske kommer en dag då det pinsamma med reklamen blir uppenbart, men tills dess ser vi bara generade ut, och förstår att genansen på allvar drabbade oss 1967 i technicolor.

02 December 2020, Wednesday 12:47 PHP: Är titeln Som Vi Älskade bättre? Brukade är ju egentligen inget kul ord, och i valet mellan något uppriktigt och något vackrare, tycks jag nog föredra det senare.
    Dock, jag har just läst ut en bok med en läskigt ful titel. Skulle jag ens ha sett den om den istället kallats Monas Tunga År? Förmodligen inte.
    Så, en vacker titel, eller något med apelsinjuice och moderkaka?

Romanfunderingar bredvid den sovande katten idag.

26 November 2020, Thursday 15:53 PHP: Folk dör (som flugor) medan vi julpyntar och håller på.
    Och mössen hälsar på ibland. Gör de inte det så hämtar Dempsey in dem.

10 November 2020, Tuesday 16:49 PHP: Lite mer ägnande åt romanen Brukar (som just nu tycks heta Som Vi Brukade, vilket tycks vara den tillfällighet som man använder för att skilja på spanskans imperfekt och preteritum) med en förhoppning om att få den färdig lagom till tvåårsdagen i februari 2021.
    Höst på Berget.

31 October 2020, Saturday 17:33 PHP: Åh, vi hörde just att Sean inte längre är med oss. Och detta efter att Cuba (1979) levererats på verandan.

29 October 2020, Thursday 11:06 PHP: Unhinged (2020) med Russell Crowe, och Palm Springs (2020) är två filmer vi sett förr, på olika sätt. Inte rent fysiskt men båda filmerna ekar bakåt till bättre versioner av dem. Särskilt Unhinged, med sitt 80-talsjagande utan någon särskild anledning, där saxen i bakfickan naturligtvis kommer till användning.
    Det fanns en stund i början av filmen då vi hoppades på en sorts tvist; säg att Russell skulle börja mörda hennes ovänner och på så sätt bli en sorts hatad, men ändå Kompis.
    Och Palm Springs leker med det gamla tidsloopstemat utan att tillföra något nytt.
    Se hellre det första avsnittet (av tre) där BBC beskriver våra fyra år med Trump. Särskilt bakgrundsmusiken är enastående.

Vad vi gör? Skriver skönlitteratur och lyssnar på vildsvinen i dalen (de är ganska många).

21 October 2020, Wednesday 11:53 PHP: Saaben kördes till bilprovningen och bilprovaren påpekade saker som jag så småningom bör kolla på. Sedan sade han tack och överlämnade ett blankt protokoll till mig.
    Ett år till med blåabilen således.
    Och i storstaden har man just demonterat hissen så nu är det trapporna som gäller, till sjunde våningen. Det är Norrköpings lokala covid-19-råd som begränsar vår trängsel i hissen genom att ta bort den.
    Tur att jag har grannar som hjälper mig bära mina spanskaböcker och alltsomoftast hela mig.

12 October 2020, Monday 13:13 PHP: Och Spår (2015) har blivit ebok.
    Kolla på berget.info

I övrigt skiner solen och vi har länge diskuterat vad vi ska göra med solsort.se och designen på en förlagshemsida som berget.info.

05 October 2020, Monday 10:45 PHP: Tänk vad man hittar i sina lådor: En massa DVD-RW med just bara skräp på. Läckert.
    Häromdagen hittade jag min digitalbox (jag har flera) som därtill kan spela in programmen på SD-kort (och sådana har jag ganska många av). Vansinnigt underhållande, tills jag konstaterade att den inte vill spela in med timern om den inte är redan på (vilket bara är ett problem om man vill spela in mer än ett program, eftersom den stänger av efter att den spelat in).
    Och några dagar senare upptäckte vi att man kan spela in TV-program när man samtidigt tittar på Chromecast (men inte från den källan, bara antenn-program) med den nya tvn. Min gamla tv anser att den vill ha hårddisk att banda på, vilket ett usb-minne inte är.
    Sony-datorn fick det vackra linuxoperativet Manjaro, som visserligen fungerade alldeles utmärkt så länge man inte gjorde något särskilt med/i det. Då skedde en massa underligheter, så jag letar vidare (Mint med Mate känns som ett gott alternativ, eftersom Ubuntu-dialekter fungerar bäst på denna Sony Vaio).

Undrar om det inte är dags att börja titta på romanen igen.

02 October 2020, Friday 11:13 PHP: I onsdags (den trettionde september) firade vi att jag haft körkort för bil i 40 år. Visst är det fantastiskt. Hade detta varit faecebook hade jag delat ett minne med er om jag som privatist körde upp i en hyrd Opel City (oklart om den verkligen hette så, men jag minns att den var röd. Tror jag). I Uppsala. Minsann. Och sedan körde vi min Toyota Crown 2500 mot Öland, men fick problem med kylarvattnet och övernattade på en stadsgata i Norrköping i bilens baksäte. Dock, fram till Öland kom vi, innan den raka sexans alminiumtopplock slog sig av värmen och började läcka kraft ur den bortblåsta topplockspackningen.
    Jag hade hyrt en fiol som jag övade på, utan att veta att man skulle spänna stråken för att kunna spela på den. Det måste ha varit ganska plågsamt att vara i närheten av mig på den tiden.
    Vi tog oss hem med Toyotan och sedan började en lång period med motorrenovering och annan renovering som blev lätt katastrofal (av olika okunniga anledningar). Trots det lyckades Toyotan ta oss till Finland och vidare med färjan från Vaasa till Sverige, där vägen till Mora var så dålig att höger framdörr inte gick att öppna efter ett stort hål i vägen. Hela karossen var så genomrostad att bilen vek sig.
    Ett år senare tog vi den nyinköpta Ford Taunus 17m och körde flyttlasset på släpvagnen till Göteborg, med Toyotan på bilskroten i Uppsala.

27 September 2020, Sunday 15:55 PHP: Partir (2009), på svenska En Sydfransk Affär, var en liten fransk kärleksparentesfilm med Kristin Scott Thomas som förälskade sig i en spansk hantverkare.
    Spoiler: Det är väl en sak att skjuta sin make, men att låta sina barn hitta kroppen i den äktenskapliga sängen med kulhålet i bröstet försöker väl säga att franska kvinnor ÄR lite underliga.

Jag tror vi ser en Vin Diesel istället.

27 September 2020, Sunday 13:37 PHP: Im Thinking of Ending Things (2020) i regi av Charlie Kaufman efter en roman av Iain Reid (som jag upptäckte inte är översatt till svenska. Ingen av hans böcker. Tankeväckande. Och de engelska böcker som finns på biblioteken har långa låneköer på sig. Well, det tycks som att vi sprungit på något intressant här).
    Filmen var att brottas lite med sina förväntningar och vi diskuterade den efteråt. Dagen efter fanns den kvar i vår diskussion när vi fikade på Sultans Konditori i Vingåker, och hustrun sade
    - Man kanske borde läsa romanen
    medan jag var inne på hur man föreställer sig sitt liv under en pågående period och hur livet såg ut för två år sedan, med det efterföljande perspektivet i sin hand. Det pågående livet har bara en förmodad morgondag, medan historien (och de flesta filmer vi ser) förutsätter något som ska komma.
    Naturligtvis har hon rätt, så nu blir det ebook igen, från ett av de här biblioteken som levererar på din mobila verandatrapp.

24 September 2020, Thursday 15:07 PHP: The Devil All The Time (2020) var väl inte direkt vår film, med inte helt utvecklade karaktärer som mest rör sig i återkommande riktningar som till och från kostar en eller flera människor livet. På slutet gäspar den ungen mannen länge och ingående i den bil han fått lift med. Och vi gäspade med honom.

Inglourious Basterds (2009) tyckte jag inte om förra (och första) gången jag såg den, men eftersom vi lovat varandra lite orgier i enstaka regissörer så såg vi om den igår. Och efter en halvtimme var det fantastiskt överdrivna i alla karaktärer riktigt njutbart, där särskilt filmvinklarna var ståtliga. Och masslakten i källarkrogen var underhållande, med sin omedelbara död av nära ett dussin människor. Inga utdragna tortyrscener här, bortsett strypningen av skådespelerskan och de inkarvade nazikorsen i pannan.
    Hedersutmärkelsen går till Christoph Waltz för hans gränslösa vansinne.

20 September 2020, Sunday 16:27 PHP: Oh, jag fyllde just sextio år.
    Minsann.

14 September 2020, Monday 19:39 PHP: Jag använder AdBlock och slipper reklam på mina websidor. Men alltför ofta känner websidan av att jag använder ett sådant tillägg och hindrar mig från att läsa vidare (tex elpais.es).
    Que hace about that?
    I webläsarens inställningar: Stäng av javascript.
    Hokus pokus.

Nu återstår att se vad det kommer att få för konsekvenser på de andra sidorna.

13 September 2020, Sunday 14:27 PHP: Sara Villius - Sex, 135 sidor, 2008

Årets nittonde roman jag läser, och detta är den första ebok jag lånat på mitt bibliotek (och läst i min mobiltelefon, vilket var enkelt och rimligt). Å andra sidan är boken inte särskilt tjock. Därtill har jag tidigare läst Villius (boken Madonna, 2019) och såg fram emot denna något äldre bok.

Jag är sällan förtjust i det maskerade barnperspektivet, skrivet med vuxna ögon (även om ett barnperspektiv utifrån ett barns ögon hade varit ännu värre) men erkänner att den elvaåriga flickan lyckas fånga mig, trots att hon med vuxna ögon beskriver den äldre mannens klädsel men inte det vi vuxna anar men inte får ord på.

Och så långt, engagerande en bit in över halva boken. Men så är det något sönderfall i berättandet som händer och bitvis tappar jag intresset. Det händer i de flesta böcker, men ofta brukar det gå att återvända till historien. Nja, i denna roman syns dessa fragment som i följande roman nått så mycket längre och där jag som läsare kan lita på att författaren har historien i sin hand, men i Sex tycks det inte riktigt närma sig mig som läsare. Och för att fullständigt göra skräp av historien kommer åtskilliga sidor av några skärmdumpars datingchatt från kåta män och den lilla flickan. Så synd.

Får jag protestera: Chattar, bloggar, sms och liknande är måhända det sätt vi numera oftast kommunicerar, men inte är det litteratur, så som jag ser det. Visst går det att följa känslor och beskrivande händelseförlopp via dessa mer privata kontaktkanaler, men jag som läsare är inte road. Överhuvudtaget. Jag är inte ens intresserad av att lyssna på andra människors telefonsamtal och försöka gissa vad den andre parten säger som gör människan i tågsoffan bakom mig så upprörd.

Sara Villius har språket och inlevelseförmågan, men Sex är ganska ointressant. Läs hellre hennes bok Madonna.

11 September 2020, Friday 09:52 PHP: Lina Wolff - Köttets Tid, 2019, 263 sidor

Jag var inte så förtjust i De Polyglotta Älskarna (2016) men denna var mer underhållande. En snygg komposition från min favoritstad Madrid. Lagomt orimlig och charmig.

11 September 2020, Friday 09:45 PHP: Du är en stork som har landat - 2017, Selene Hellström, 305 sidor

Förväntningar, egentligen utan särskild anledning. Kanske mest för att jag det senaste året läst mängder av böcker utifrån ett lite annorlunda perspektiv än just det litterära.
    Jag ljuger: Romanen är skriven av den nya ordföranden för Författarförbundets Skönlitterära Sektion 2020, så jag blev nyfiken på hennes litterära talanger.

Å ena sidan en historia, eller fler (böcker tjockare än tvåhundra sidor brukar ha fler berättelser).
    Och förhoppningsvis ett vuxet språk, oavsett från vilket perspektiv historien berättas (jag är inte särskilt förtjust i barndomsskildringar, så länge som perspektivet är från barnets oförmåga att förstå sin omvärld).
    Därtill önskar jag en sorts innerlighet, att det som berättas är på fullaste allvar. Ärlighet, uppriktighet. Ihop med den litterära rimligheten.

Så, vad är det jag just har läst?
    Författaren har ett gott språk, absolut. Ibland kunde jag störas över ett sorts "det är så här folk pratar", som att verkligheten ursäktade tröttsamma dialoger och innehållslösa repliker.
    Men det var innan jag på allvar började läsa romanen på ett oengagerat sätt.
    Snarare fick jag intrycket att romanens ämne också var en ursäkt för enfald i lunchrummet. Ämnet handlade bitvis om de tiggare som de sista åren möter oss utanför Ica och Konsum. Tiggare som jag inte direkt kom särskilt mycket närmare i denna roman.
    Förresten kom jag inte någon annan nära heller, bortsett från den lilla flickan som i epilogen blivit vuxen. Trots mina reservationer inför barnbeskrivningar var det hennes återkommande betraktelser som närmade sig något av kött och blod. Så synd att hon inte fick mer plats. Då hade jag sluppit tonårsgängens grunda prat med varandra och sig själva.
    Visst: Mamman till tonårsflickan var länge på gång att bli intressant, men så berättas det i förbigående att hon haft massor av erfarenheter denna sommar som hon inte kunnat drömma om. Och så lämnas läsaren utanför, bland tonåriga mordbrännare och moderns passiva bemötande gentemot sin tonåriga dotters elaka frukostspråk.
    Och jag undrar: Varför då?
    I romanen finns uppåt tolv personer med massor av vänner och bekanta som ganska snart blir ointressanta att sortera, och nästan ingen av dem stannar kvar i mina tankar när jag lagt ifrån mig boken. Däremot får jag en doft av någon amerikansk tonårsserie på TV, där man struntar i andra dimensioner än TV-rutans två, eftersom tonåringen i oss tittare fyller på med den tredje. Och reklampauserna i TVn är i boken små antydningar om hur man möjligen förhåller sig till tiggare, på gott och ont. Så sitt kvar framför rutan, reklamen har långt viktigare budskap än du kanske tror. Åtminstone är det någons förhoppning att vi tror det.

Jag sammanfattar det med:
    Vuxet språk, oklara berättelser (men det kan jag stå ut med) som gränsar till världsbilden vi lämnade bakom oss när vi fyllde trettio år.
    Ett inte helt snyggt socialt patos som känns inplacerad i berättelsen, för att sedan bli en lite löjligt återkommande diskussion, där lunchrummet kryddas med dåliga mikrovågsugnar och en återkommande erektion ("det är så här det går till i ett arbetarklasslunchrum").
    Jag saknar kött och blod. Eller åtminstone tårar.
    Och absolut ingen vuxen människa är intresserad av tonåringarnas funderingar.
    Eller hur.

Innan man läser boken: Bläddra till de sista sidorna och läs epilogen. Fångar den dig, läs boken. Om inte: Spar några timmar och läs istället Birgitta Stenberg eller Tove Ditlevsen.
    Det är böcker som finns kvar i huvudet när man släcker lampan, strax efter midnatt.

11 September 2020, Friday 09:24 PHP: Sol i skogen och strax en kopp kaffe innan jag ska städa och göra det snyggt här.
    Hösten närmar sig.

05 September 2020, Saturday 17:43 PHP: Linux Mint 20 Cinnamon är det nya operativet på denna Sony Vaio. Låt oss se vad det kan hjälpa mig med.
    I övrigt arbetar vi med texter. För min del en svårtuggat recension av en bok som jag även fortsättningsvis hade svårt att ursäkta. Nå, jag har förmodligen lite hån bland mina ord som jag ska rensa bort. Oavsett vad man skriver, så behöver ens arbete i stort sett aldrig hånas, särskilt inte ifall den som läser ändå inte är särskilt förtjust.
    Och Dempsey gillar naturen.

03 September 2020, Thursday 13:27 PHP: Frågan är nu om jag ska läsa mera, snickra vidare på eböcker, eller gå till Konsum och handla mer kattmat.
    Det har slutat regna.

Bak i tiden: tidigare idag.