16 January 2022, Sunday 11:57 PHP: 39 böcker (tryckta och otryckta) har jag läst i sin helhet (eller snabbläst, eller börjat läsa och fått migrän) de senaste tolv månaderna.
     Det är nog dags att sluta ha dåligt samvete för att jag läser så lite böcker.
    Under samma tid har jag dessutom redigerat två av mina romaner, varav den andra också skrevs det senaste året.

God-nytt-år, alla vi som firar nyår den femtonde januari. Idag börjar version två av det digitala räknesättet, med nollor och tvåor.

11 January 2022, Tuesday 16:10 PHP: Misströsta inte. Januari är inte hur lång som helst.
    Sedan kommer februari som är så kul att den gjorts mycket kort.
    Alternativt är den ännu sämre, men går fortare över.

31 December 2021, Friday 13:47 PHP: Årskrönika 2021
    Januari: Ny dator. Det var ett tag sedan. Min blåa Acer (sju år gammal) är inte längre min nyaste dator.
    Jag undertecknade avtalet med det danska förlaget, som under detta år kommer att göra eböcker av min katalog, samt sprider dem över världen.
    Februari: Korrekturar romanen Brukar (ungefär två år gammal).
    Mars: Brukar förmedlas till lektörerna.
    Och min far dör, bara sådär. Jag är tryggt nöjd med de femton år jag fick med honom i vuxen ålder.
    April: Kontrakt med Danmark om de danska översättningarna påskrivet.
    Den första coronasprutan i axeln.
    Maj: Ny röd bil. Det var ett tag sedan.
    Så fick jag ett stipendium, massor av pengar.
    Igelkott i trädgården och kattugglan har sällskap.
    Ingendera av ovanstående är särskilt vanligt.
    Juni: Sveg två veckor mot betalning, och en ny roman påbörjas, medan annat avslutas.
    Juli: Ettårig bröllopsdag, strax efter att hustrun fyllde år. Fortsatt skrivande på romanen Kompost.
    Augusti: Danmark tur och retur.
    September: Kompost korrekturad och levererad till mina lektörer.
    Oktober: Tycks mest vara läsande av andras texter.
    November: Fortsatt läsande.
    December: Och handboll. Därtill är min favoritlektör färdigläst, så åter väntar arbete med Kompost.
    Det är väl precis så ett år ska avslutas, och strax ett nytt starta.

20 December 2021, Monday 15:25 PHP: Vi noterade att handbollen åt upp våra intellektuella liv. Och kort efter finalen kände vi tomheten översvämma oss (inte omfamna).
    Tur att det snart är jul.

21 November 2021, Sunday 10:21 PHP: Nio jägare i fem bilar. Minsann.
    Och andra danska pappersboken anländ.

14 November 2021, Sunday 15:19 PHP: Blir den nästa James Bond den nya kvinnliga 007 som presenteras i No Time To Die?
    Hustrun och jag hade en nästintill grälsjuk diskussion om nyttan av att ens fundera på saken. Det är sannolikt ytterligare en av anledningarna varför jag älskar henne så gränslöst.
    Hustrun, inte den eventuella kvinnliga 007.
    "My name is Jane, maybe Janice, Bond".

06 November 2021, Saturday 14:15 PHP: Snälle förläggaren i Danmark skickade oss just den första pappersutgivningen av de två danska översättningarna, och vi hade en lite helig stund i köket med boken i händerna. Det är något särskilt med att hålla resultatet rent fysiskt i famnen.
    Makalöst vacker novemberdag på Berget, med en uppvaktande hjorthanne som jagade sin kvinna framför sig. Och strax efter dem kom en mikro-tax med gsm-halsband och frågade vem som skulle plågas denna gång.
    Men ännu ingen jägare.

30 October 2021, Saturday 16:20 PHP: Och jag gick just i mål med min ambition (som startade förra året) med att läsa ett verk av sittande styrelse i författarförbundets skönlitterära sektion. Förra året slutade naturligtvis några av dem jag just läst, men i år läste jag snabbare (trots min förtjusning i norska Vigdis Hjort som inte alls är med i den svenska styrelsen) och abrakadabra är det just färdigt.
    Nio texter, de flesta prosaromaner. En ganska ojämn resa, litterärt. Det är det svåra med att läsa böcker som inte blivit rekommenderade av någon, och som vanligt läste jag varken recensioner eller baksidestexter innan jag var färdig med läsandet.
    Någon gång kanske jag ska berätta om det märkliga med att träffa författare och sedan läsa deras verk (några i omvänd ordning) men på det stora hela stämmer intrycket jag fått, av bok och person. Men inte alltid, och det är väl sådana tillfällen som gör livet lite underhållande.

24 October 2021, Sunday 11:19 PHP: Först Dune, sedan Bergman Island.
    Nåja, vi diskuterade dem efteråt, inte heller att komma fram till något intressant. Ungefär som filmerna.

07 October 2021, Thursday 15:17 PHP: Lyssnade på en gitarrist till frukost på Youtube och konstaterade att han var väldigt duktig. Därtill kunde han härma en mängd (av mig) kända gitarrister, och jag tröttnade efter några minuter och stängde av.
    Varför tröttnade jag? Här fanns faktiskt allting: En tät trio med energiska medmusikanter på trummor och bas, en mycket ambitiös bildproducent som delade skärmen i rutor på olika sätt.
    Men trummorna var blekt mickade, och basisten verkade inte vara på humör, alltmedan den mycket duktige gitarristen ville visa allt han kunde, till en inte särskilt intressant låt.
    Så slog det mig att det saknades passion. Ingen annan entusiasm än uppvisning.
    Han härmade Al diMeola en stund. Jodå, det lät som Al diMeola, men medan uppvisningen var ett fotografi av speltekniken, tar Al diMeola sitt spelande och gör långfilmer av det. Bloddrypande skapelser av det sanna och närvarande. Eller åtminstone försöker göra det.
    Gäsp.
    Varför är Terje Rypdals bästa uppvisning den har jag på kassettband, insmugglad bandspelare under kläderna och tjuvinspelade 90 minuter från Nefertiti 1983? För att den var på allvar. Det var en köttig uppvisning i sanslös musik, och jag har den på band. Förfärlig kvalité, och så långt ifrån Youtube man kan komma. Den är inte ens i stereo, till det bildlösa formatet, helt utan reklam i början.

01 October 2021, Friday 09:41 PHP: På tal om de första trettio sidorna behövde Vigdis Hjorts Hjulskifte nära sjuttio sidor innan den kom igång.
    Så; rastlösa tonåringar som läser medan de ser någon HighSchoolTVserie samtidigt?
    Vi kanske ska skilja på vuxenläsande och det läsande som blir över.

26 September 2021, Sunday 18:49 PHP: Och Kompost finns nu till mina lektörer, vilket innebär att jag pausar från den tills vidare (månader? Kanske).
    Den förra romanen (Brukar) knäckte flera av mina mjukhudade läsare, men var inte förfärade: Denna är så mycket enklare att ta sig igenom. Trots att den är den längsta jag skrivit.
    Någon orolig läsare frågar om det dör någon hund i romanen (det gjorde det alltid förr) och jag kan lova att något sådant behöver man inte vara orolig för denna gång. Åtminstone inte så länge romanen fortfarande pågår.

Vill du lektöra, skicka ett mail.

23 September 2021, Thursday 18:02 PHP: Från att precis korrekturats ner till 499,900 tecken, fick romanen Kompost en hel dags uppmärksamhet och klockades just in på 501,300 tecken.
    Färdig? Jag tror det.
    Och, om så är fallet ska den få vila några veckor, kanske månader, innan den åter ska plöjas igenom och sedan skickas till mina lektörer.
    Ungefär tre månader och tre veckor, för författande, korrektur och efterkorrektur.
    Och fyra sidor mer än den förra, som var den längsta hittills.

22 September 2021, Wednesday 13:50 PHP: - Man ska läsa åtminstone trettio sidor, sade personen i läsargruppen, för att kunna avgöra om den är något för oss.
    Visst, det misstänkte jag, att de första tjugo-trettio sidorna är avgörande för resten av läsningen. Själv gör jag inte så, utan låter texten rinna så länge att jag tror mig ha förstått det konsekventa i bygget. Och inte alltför sällan behövs det uppåt en tredjedel av romanen för att saker och ting ska falla på plats, även rent litteraturtekniskt.
    Men visst, jag förstår hur de menar.

17 September 2021, Friday 14:40 PHP: 253 sidor, inför den sista (!) korrekturen.
    Och efter regnet kom det faktiskt sol hit, på Berget.

14 September 2021, Tuesday 19:14 PHP: Det är snart inte så mycket kvar att hantera, av romanen Kompost. Just nu 251 sidor.
    Återstår att se hur mycket jag kommer att ta bort av den enda svaga texten som är ett litet problem, omgiven av fantastiska historier.

03 September 2021, Friday 11:23 PHP: Danska Saga Egmont har en presentationsrad som verkligen träffar mig (på ett behagligt sätt):

Torbjörn Skog (f. 1960) er en svensk forfatter fra Uppsala. Han debuterede i 1988 med bogen "Godnat Gunnel" og har siden skrevet en lang række bøger, hvoraf flere er blevet oversat.

30 August 2021, Monday 14:49 PHP: 249 sidor i manuset, och sådant kan reta vem som helst. Men, lite ska bort, och lite läggas till.
    Kort paus ett par dagar nu, då lite Arv ska fördelas.

22 August 2021, Sunday 16:24 PHP: 246 sidor roman så långt, och visst verkar det som att det mynnar ut.
    Antingen den första säsongen av denna nio-säsongers TV-serie, där allt kan fortsätta, i Sveg. Ibland lämnar någon handlingen och ersättas av någon inflyttad från Karlstad eller Tingsryd. Yes, säger tittaren, jag gillar dessa personer, denna lilla ort i mellersta Sverige, där alla längtar och ingen kommer till skott (förutom de som gjorde det, redan innan historien började). Och jag väntar på tillbakablickarna, det gör jag verkligen. Vad gjorde alla innan de kom hit? Särskilt de som bott här i generationer. Däremot verkar mördarna ha flyttat till Borlänge, sedan länge.
    Men låt mig göra en Jersild och spara dem till en framtida genomgående skönlitterär epilog.
    Kanske når jag dessa sista fyra sidor till 250, eller så må dessa hittills skrivna vara taket även för denna roman.

15 August 2021, Sunday 17:13 PHP: 228 sidor, säger min miniräknare.
    Åh, säger jag.
    Siktar jag på 250 eller vad?
    Romanen själv säger att det är mycket mer att arbeta med.
    Jaha. Okey. Gör gör.

13 August 2021, Friday 10:28 PHP: Och så är den andra översättningen till danska uppe till försäljning via Saga Egmont. Enligt förlaget kommer de att finnas på papper om ungefär en månad.
    Under tiden städar vi huset på flera sätt. Lite tjusigt, sannerligen.

10 August 2021, Tuesday 18:58 PHP: En första version av tjugoårstexten är uppe på

denna sida.

10 August 2021, Tuesday 14:15 PHP: Vi är tillbaka efter en sväng till Danmark, där vi bland annat firade min tjugoårsdag.
    Tack alla danskar för partyt.

02 August 2021, Monday 15:49 PHP: Drygt tvåhundra sidor skrivna på den nya romanen Kompost, och jag firar att det är trettiosju (37) år sedan jag satte första tecknet i min första roman på Älghagsgatan i Göteborg, samt egentligen mer betydelsefullt: Tre år sedan jag första gången träffade Sanne som skulle bli min underbart älskade hustru (för drygt ett år sedan).
    En fantastisk kalenderdag, på alla sätt.

24 July 2021, Saturday 15:39 PHP: 170 sidor skrivna på romanen och nu börjar det dra ihop sig.
    Alldeles för varmt ute och hjortarna har slaktat planteringarna, men nu används buddistiska heliga tygremsor som är preparerade med anti-hjort-böner.
    Stand-by.

13 July 2021, Tuesday 20:12 PHP: 135 sidor och det borde innebära att jag har ungefär fyra arbetsveckor kvar. Precis som planerat.
    Mitten av augusti, alltså, borde det vara punkt för det mest lättlästa jag skrivit på årtionden.

11 July 2021, Sunday 17:00 PHP: Vad är avvisandet? I mycket handlar romanen Kompost om det. Att avvisa och bli avvisad, men ännu mer om att inte göra någotdera.
    Väx upp, säger min huvudperson ilsket.
    Till vad, svarar vi.

Om man inte vet vad man väljer bort, är problemet en smula mer komplicerat.
    Vad vill du med ditt liv, det förgångna, och framtiden?
    Jag förstår inte vad du pratar om.

10 July 2021, Saturday 14:08 PHP: Sidan 115 skriven och det är en enkel historia om olyckliga människor.
    Lyssna på Amelia Adamos sommarprogram. Det var inspirerande. Om att livet fortsätter, sade hon. 74 år gammal.

05 July 2021, Monday 12:50 PHP: Starten på romanen Kompost var den 6 juni, och idag skrev jag sidan 100.
    Samma dag som vår ettåriga bröllopsdag, minsann.

01 July 2021, Thursday 13:25 PHP: En tredjedel av romanen (gissar jag) skriven, drygt 82 sidor. Det skulle i teorin ge ett avslut om två månader. En sommarroman alltså.
    Och nu har katten Dempsey vaknat.
    I helgen får hustrun födelsedagspresenter. Undrar om hon gillar Karibienkryssningar?

22 June 2021, Tuesday 14:01 PHP: Landat hemma, pysslat med hustrun (och en del Linux, med fotbollen).
    Nu fortsätter romanen.

16 June 2021, Wednesday 11:37 PHP: Två veckor i norr med en ny roman drog med sig en massa emotionella beslut.
    Eller så är hela detta år präglat av att min far dog, så att det har blivit så mycket viktigare att ta hand om det som är viktigt.
    Äsch, läs Vigdis Hjort så förstår ni vad jag menar.

02 June 2021, Wednesday 17:50 PHP: Nej, jag missade inte att mitt MC-kort firade tjugo år igår. Skyller på att jag sysslade med packning och uppackning i en miljö som i mycket påminner om Flensma och Sibbahult (måttlighet är en dygd).
    Hurra för det körkort jag aldrig ångrade. Hade jag inte fixat det för tjugo år sedan (och en dag) skulle jag ha gjort det månaderna senare.
    Det finns saker man aldrig ångrar, även om följderna blev katastrofala.
    Glöm inte det: Ånger är när man gjort fel, inte annars.

27 May 2021, Thursday 18:34 PHP: Femhundra miljoner danska pengar.
    Det är inte varje dag jag får stipendium.
    För övrigt samma vecka som igelkotten visade sig på gården (förra gången var 2004) och kattugglan har för första gången visat upp sin flickvän som han bor med i ladan.

21 May 2021, Friday 21:50 PHP: Ett tillägg till mina Linux och Macsidor (se vänster marginal):

Med videokonverterarprogrammet Handbrake (för Linux, och MacOS 64bit, dvs senare än 10.6) försöker jag få ordning på alla de donerade avsnitten av den amerikanska TV-serien som min hustru tycker så mycket om.
    Det handlar alltså om Matroska-filer. Matroska, som förefaller vara en sorts behållare där även subtexter kan rymmas, är svåra att spela upp. Jag har nyare datorer (tex min Acer som bara är sju år gammal) som vägrar, trots uppspelaren VLC (videolan). Och på sistone noterar vi att min väldigt nya Sony-TV (från 2016) spelar upp det mesta, också med undertexter, om vissa kriterier uppfylls. Tex att filen helst inte är i upplösningen 1080 eller större. Men allt oftare anser TVn att filmen är ospelbar, något som inte brukade hända för några år sedan.
    Den nyare LG-tvn (2020) gnäller inte över upplösning, däremot gillar den oftast inte videofiler med subtexten inbakad. Som mkv-filer. Matroska. Visserligen kan man kolla på filmen, men utan undertext. Eller så hämtar man en srt-fil från någonstans-på-internet och kompletterar, trots att texten redan finns där (men inte syns).
    Så: Vi har filmen, med undertext. Men på något sätt i fel format för den maskin vi vill spela upp den på.
    (kort parentes: Går filmen att spela på datorn? Finns det hdmi-anslutningar på dator och tv, samt en sladd som passar dem båda? Och en vettig ljudmaskin att ansluta till datorn? Ni förstår vad jag menar, men ursprungligen (2016) köpte jag en TV som inte hade crt-ingång (efter ett årtionde med att använda TVn som datorskärm), dock hdmi - som inte min dator hade. Jo, min Acer som bara är sju år gammal, har hdmi men till i stort sett ingen nytta alls då den knappt orkar med sig själv. Men den är fantastisk att skriva romaner på, så jag förlåter den allt)
    Och här kommer programmet Handbrake (www.handbrake.fr) in i bilden (finns också för Windoes, sägs det).
    En videohanterare från en fransk hemsida. Så långt har jag konverterat de olika avsnitten ett och ett på min nyaste Lenovo under Linux (Ubuntu med Mate), då jag inte helt förstått hur kösystemet fungerar. Varje avsnitt är uppåt 90 minuter och har tagit lika många minuter att konvertera, från mkv till m4v i 720 (som alla mina datorer och tvapparater klarar). Den stora finessen är att Handbrake kan "bränna in" undertexten i slutresultatet. En fil, med garanterad funktion, synk och undertext.
    Under Linux är det lätt att installera och arbeta med. I MacOS är det till och med något lättare att få fart på, och skapa de fåtaliga inställningar som behövs.
    Nu återstår det att se om Macen lyckas fixa alla köade avsnitt med inbränd undertext, medan vi sysslar med mer intellektuella arbeten. Som att skriva denna betraktelse.

18 May 2021, Tuesday 15:02 PHP: I förberedelserna inför sommarens skrivarresa läser jag sådant jag redan skrivit. Och denna text fyller alldeles snart trettio år:

Exil (tryck på länken, pucko)

Jag känner igen det jag på den tiden alltid var rädd för: Det småroliga, med korta beskrivande meningar utan närvaro, och ett sorts passivt berättande. Huvudpersonen gör inget, han beskrivs göra saker. I texten går han till tidningskiosken, säger han, men promenaden är inte där. Läsaren får aldrig följa med, trots att han gjort promenaden nästan dagligen i tre år.
    Det har gissningsvis med perspektivet att göra, och när jag började läsa Elena Ferrante kände jag igen detta i hans text (jo, Elena är en pseudonym för Walter Lipari, mannen som inte kan glömma sin barndoms förälskelse Elena och helt enkelt lånat henne för att ge en självupplevd kvinnlig touch åt sina berättande historier): Beskriv inte. Läsaren vill uppleva.

14 May 2021, Friday 15:31 PHP: Det finns en liten historia i mig som roar. Ibland dyker den upp, och nu i arvstider kommer tanken om detta med blodsband och vad det kan göra med ens verklighetskänsla.
    Jag leker med tanken i romanen Brukar om vad som skulle kunna ha hänt om min spermiedonation hade fortsatt arbeta, och att barnen idag skulle knacka på dörren. Ett dussin femtonåringar på gården som i bussen hit har övat på att säga Hej Pappa, samtidigt.
    Ett två tre, alla på en gång.
    Men också den där tanken att en boupptecknare ringer och säger Hej, vi ser att du är med på listan över barn som Torbjörn erkänt sig skyldig till.
    Som yngre hade jag ibland en längtan efter att mina föräldrar endera dagen skulle erkänna att jag egentligen var hittad på en campingplats och eftersom jag var så vacker så tog de med mig bland tält och luftmadrasser i kombibilen.
    Lite senare började jag misstänka att det var mina syskon som var hittebarnen, inte jag.

07 May 2021, Friday 12:07 PHP: Det är väldigt mycket texter i mitt huvud idag.
    Det gillar jag (naturligtvis).
    En text som ska skrivas är ett sorts följebrev till romanen Brukar (som egentligen heter något annat), en handlingsförklaring om hur jag tänkte när jag lade upp arbetet. Det skulle ju bli en teaterpjäs, denna historia, en ändlös dialog där replikerna skulle stå för sig själva.
    Problemet med det ändlösa är just det: Efter en stund tappar man andan.
    Så, för att rädda kvar läsaren i historien lade jag in kapitelbrytningar i denna massiva textmassa på drygt 500 tusen tecken. Och sedan pyntade jag kapitelinledningarna med en kamera som svepte över situationen, bortom det rum där skådespelarna satt och väntade på nästa repliker.
    Låt personerna agera själva och se vad de hittar på.
    Väldigt snabbt lämnade den ene personen sin verklighet, för att ge den andre personen något att hålla fast vid (det är först mitt i romanen som även den andre tappar fotfästet, men ganska kort. Fotfäste kan vara en nödvändighet i ett samtal). Men dynamiken i ett samtal kan locka med sig vem som helst utanför sina föreställningar.
    Just därför är jag så väldigt nöjd med slutet. Det är ingen tvekan om att balansen i samtalet avgick med segern, oavsett händelseförloppet.

06 May 2021, Thursday 13:50 PHP: Små justeringar av mina script för att underlätta resten av mitt liv.
    Och som synes fortsätter livet, strax i en röd bil och fortsatt meningsfullhet med kvinnan jag älskar.
    Och katten!

Passerade texter: alldeles nyss.