01 June 2020, Monday 15:08 PHP: Idag fyller mitt mc-kort nitton år.
    As time goes by.

23 May 2020, Saturday 16:40 PHP: Några timmar senare fungerar mitt mac-tangentbord med mina linuxdatorer. Via bluetooth.

19 May 2020, Tuesday 12:47 PHP: Fascinerande period just nu med folk som vill köpa mina böcker, en inställd stipendieresa och väldigt trevligt att vara sambo.

Bacurau (2019) är svår att recensera, men ändå sevärd. Märkligt bildspråk, svårförstått manus, blandat med ett sorts klassiskt nordamerikanskt våld.
    Jag fortsätter att läsa Nerikes Allehanda och se avsnitt 6 av Killing Eve.
    Men först ska jag besöka halvfems.se och se om något hänt där.

08 May 2020, Friday 12:47 PHP: Mycket lång utflykt med min motordrivna rollator (kompressordriven wankelmotor på 2,3 liter) under ursäkten marknadsföring av mina två senaste romaner. Håll tummarna för en livslång och fruktsam vänskap med den kulturella klubben här i trakten.

05 May 2020, Tuesday 14:05 PHP: Nu tycks min filmleverantör ha passerat verandan igen och fyllt på med annat än gårdagens inte helt lyckade existentiella film.
    L'Ufficiale e la spia - J'accuse (2019) är således en av förra årets nominerade sex filmer till Årets Europeiska Film. Med denna kommer jag ha sett fem av de sex, vilket kommer att irritera mig tills jag får den stjätte levererad. Och jo, detta är Polanskis film.
    Killing Eve, säsong 3, går på överkurs, men Villanelle är fortsatt fantastisk.
    The Last Elvis (2012) är en spansk film jag inte vet något om.
    Bacurau (2019) är en brasiliansk film som påstås symbolisera motståndet mot Brasiliens Trump-lookalike Bolsonaro.

The Endless (2017) visste inte riktigt vad den skulle vara. Ändå var jag ganska road av idén om små bubblor där tiden upprepade sig. En okey liten film, om man står ut med ett lite naivt manus och andra fånigheter.

Jag har inte nämnt Upgrade? Så synd, den levde kvar i oss ett tag.

I övrigt skär jag hårt i förra årets roman, för att förbereda den för att fortsätta eller dö. Intressantare än jag var lite rädd för.

04 May 2020, Monday 11:46 PHP: Färre filmer just nu, även om jag just såg Phoebes Fleabag-On-Stage. De närmaste månaderna handlar det mest om var vi ställer saker i köksskåpen och respektive texter som ska hanteras på olika sätt. Samt en tanke om hur många bilar vi egentligen behöver (men den diskussionen kan vänta till hösten).

26 April 2020, Sunday 11:31 PHP: En massa flyttbestyr, med släpvagnar och kombibilar. Frågan är ifall vi flyttar till Tasmanien, Odense eller bara Norrköping.
    Våren sprudlar på Berget och Dempsey serverar kvällsråtta a två decimeters längd.
    Råtta? Naturligtvis. För katter finns inga möss, så det är antingen en råtta eller ett grävlingsbarn.

14 April 2020, Tuesday 16:30 PHP: Och: Jag jobbar med att lära mig konsten att få ordning på sin e-boks utseende. Här finns lite erfarenheter så långt.

14 April 2020, Tuesday 12:47 PHP: Filosofisk dag, denna tisdag. Mina tisdagar brukar vara mina bästa egen-dagar då jag funderar kring livet och denna mycket kalla vårdag tycks inte vara något annorlunda.
    Ägnade en dryg timme sent igårkväll att samla tankarna och kände så bra jag mår just nu. Visserligen mår jag oftast bra, så denna tisdag är bara ytterligare att hurra lite för så spännande livet fortsätter att vara.

05 April 2020, Sunday 18:25 PHP: Sett om några gamla filmer, medan vi gör plats för att flytta ihop, fästmön å jag.
    Fish Tank (2009) är fortsatt en fantastisk film, igen.
    Demolition Man (1993) är stundtals underbart rolig.
    Nine Lives (2016) med bland andra Kevin Spacey roade mig mycket återigen.
    Började se en Harrison Ford med en stor hund, men stod inte ut ens femton minuter.
    Och några hemska James Bond, varvade med svenska, danska och spanska coronanyheter.

01 April 2020, Wednesday 09:17 PHP: Och visst är vi på rätt väg, coronan till trots. Nu planerar vi inför resten-av-vårt-liv och det är behagligt och därtill spännande.
    April är som alltid en fantastisk månad och den har precis börjat.

25 March 2020, Wednesday 11:16 PHP: Filmer sedan sist, samtliga med kvinnligt skrivet manus och regi:
    The Souvenir (2019) var inte riktigt vår grej, trots god förhandsreklam för denna brittiska film, så vi stängde av långt innan den obligatoriska halvtimmens tittande.
    The Nightingale (2019) skriven och regisserad av Jennifer Kent (som även gjorde skräckisen Babadook som vi var tveksamma till) har här en sorts synnerligen överdrivet våldsam film som inte helt vet vilken fot den ska stå på. Det kvinnliga offret överlever visserligen (spoiler) men resten dör (förmodligen). Som kvinna är hennes funktion att påkalla den manlige hjältens uppmärksamhet så att han missar när fienden kommer ut från sitt rum med geväret i handen.
    Den är fullt möjlig att både se och i viss mån njuta av, men var beredd på att filmen frossar i våld på ett icke-underhållande sätt. För övrig fick vi se två barn slås ihjäl/skjutas, bägge scenerna tydligt annonserade innan, så man hinner gå på toa just då.
    Och flera våldtäkter, dock inte på barn. Det blir nog Jennifers nästa rulle.
    System Crasher (2019) är en tysk film om en ostyrig flicka på nio år. Efter den första halvtimmens vrålande kom filmen igång och jag måste erkänna att den verkligen var sevärd och inte direkt lik någon annan film jag kan tänka på. Möjligen We Have To Talk About Kevin, just för att man faktiskt inte kan förutse vad som kommer att hända.
    Fantastiskt skådespeleri där flickan är magisk. Och ett gott manus.
    The Riot Club (2014) gränsar till att haverera mest hela tiden. Inte lätt att begripa att jag nästan såg den färdig, men när han söker upp sin flickvän igen på biblioteket (eller var hon nu satt med sitt textarbete) tröttnade jag, ungefär med femton minuter kvar av filmen.

20 March 2020, Friday 09:50 PHP: Genom att teckna en prenumeration på lokaltidningen tar jag åter trakten på allvar. Det kan vara dags att öppna ögonen åt lokala föreställningar.
    För övrigt är det lite spännande just nu. Inte bara våren, virus och böcker.

13 March 2020, Friday 10:09 PHP: Idag skulle katterna ha fyllt sjutton år.
    Dempsey och jag tänker lite på dem.

11 March 2020, Wednesday 14:26 PHP: Soliga hälsningar från Dempsey och mig.
    Det är vår i luften.

03 March 2020, Tuesday 19:13 PHP: And Then We Danced (2019) är Sveriges bidrag till en filmfestival någonstans och trots att det är den vanliga storyn när det handlar om samkönad kärlek (51 minuter in i filmen har de sex, liksom i filmen En Kvinna I Brand. Ska man förvåna oss tittare måste man nog börja filmen med det samkönande sexet och sedan berätta sin historia) är filmen utmärkt och vacker, särskilt den del som handlar om Georgisk kultur, sång och dans. Bröllopet i filmen får en extra stjärna.

The Good Liar (2019) med Helen Mirren påminner lite om Knives Out. Sevärd, dock på gränsen till för krångligt manus.

Outbreak (1995) med Dustin Hoffman är passande i tider av coronaviruset. Däremot skulle man väl kunna klaga på alla dessa militärer som lyder order intill idiotins gräns, men filmen gör vad den kan för att underhålla oss. Notera att Outbreak 2: The Return Of The Military Codex mest handlar om biverkningarna efter medicinen de tillverkade på tjugo minuter och sedan injicerade i 2600 människor utan att ha en aning om vad som skulle kunna hända.

Notting Hill (1999) med Hugh Grant är så förfärlig den första halvtimmen att jag avtrubbades och sedan accepterade precis vad som helst. Scenen där han går på gatan och årstiderna växlas är däremot en genial variant av tre år senare.

Har ni en tråkig kväll så se om The Crying Game (1992). Stundtals ofattbart vacker.

28 February 2020, Friday 12:17 PHP: Veckan blev så intensiv att jag nästan inte hann med. Så i helgen ska jag komma ifatt och samtidigt börja göra reklam för min elfte bok. Och hurra för de nya däcken på saaben och att jag inte lade ett bud på en dyster tvåa i Norrköping.
    Sol på Berget (det är det alltid).

20 February 2020, Thursday 11:56 PHP: Vilket fantastiskt datum det är idag. Gifter ni er nu? Det hade vi tänkt göra men var nog alldeles för långsamma att flytta utomlands eller bygga en landningsbana (eller minareten).

18 February 2020, Tuesday 14:01 PHP: Jag har lovar att skriva en recension om filmen Parasite (2019) som lyckades vinna en Oscar som årets bästa film. Sydkoreansk, drygt två timmar lång. Vi diskuterade länge om det var något särskilt vänligt i oss som fortsatte att se filmen efter den inledande kvarten. Vi försökte verkligen intressera oss, trots att filmen försökte vara lite rolig på buskis-sättet. Man snavade gärna och ramlade omkull. Det är kanske kul en gång, men inte om och om igen. Sedan kommer en sorts Tarantino-avslutning som vi inte direkt tyckte att den hörde till filmen. Och morse-språket är känt för oss i vår ålder men jag gissar att den yngre publiken kommer att se lite förvirrade ut.
    Saker som skulle göra filmen bättre: Låt sextonåringen ha sex med sin tolvåriga elev. Det skulle kunna bli fantastiskt osmakligt och lyfta vår irritation över det löjliga anslaget med att hela familjen super i vardagsrummet tillsammans. Och skaffa en sponsor till alla dessa namnlösa mobiltelefoner. Är det sant att Samsung backade ur, precis innan filmen skulle spelas in?
    Vi tänkte att Sydkorea bara måste vara bättre än den hemska The Irishman som vi totalsågade, men det är frågan. Och i kulissen står Joaquin Phoenix och skakar på huvudet åt sina konkurrenter.

10 February 2020, Monday 14:10 PHP: Nervöst, som alltid. Tryckfiler ska bli bok och jag har massor av annat textarbete att jobba med.
  Och ute skiner solen, precis som det brukar vara.

05 February 2020, Wednesday 20:22 PHP: Nu ska vi se: Jag fick just omslaget från layoutavdelningen och ska förbereda trycket av årets bok, den elfte i ordningen.
    Sedan tror jag vi flyttar till Danmark.

20 January 2020, Monday 18:41 PHP: Min server flyttades från England till Amsterdam och då försvann den 14 januari. Sådant kan hända ifall man har otur.
    Jag är strax tillbaka.

11 January 2020, Saturday 15:32 PHP: Oordning på mina filer. Lite irriterande, men i första hand tycks jag vara på väg att bli förkyld. Märkligt.

Torbjörn Skog

Bak i tiden: häråt.