04 January 2020, Saturday 16:03 PHP: Portrait of a Lady on Fire (2019) heter naturligtvis Portrait de la jeune fille en feu eftersom den är fransk. En film som rankas mycket högt på kritikerlistorna, så vi var nyfikna på att se vad en kritiker går igång på.
    Det är en kärlekshistoria mellan två unga kvinnor på 1700-talets landsbygd, varav den ena förmodligen ska vara något äldre än den andra. Deras relation växer fram och är väldigt ostörd från omgivningen (som i stort sett bara är deras hushållerska i det stora huset). Den ena målar en tavla av den andra och ibland sover de tillsammans. Inte överdrivet naket eller på annat sätt utstuderat, snarare är filmen förälskad i konstnärens mörka ögon och vackra ögonbryn.
    Så går det två timmar och ingenstans hörs bakgrundsmusik, förutom en kvinnlig kör kring en öppen eld utomhus, och den avslutande långa tagningen där den ena ser den andra på en konsert (där båda är där utan sällskap) och hör Vivaldis De Fyra Årstiderna.
    Vackra folktomma miljöer, inget särskilt händer.

Dess totala motsats var The Usual Suspects (1995) som jag såg om för att påminna oss om hur Dustin Hoffman rörde sig i Midnight Cowboy, men denna gång i Kevin Spaceys tolkning av en krympling. För övrigt också mycket högt rankad av kritikerna.
    En bullrig men roande film.

Kvinden I Buret (2013) heter Department Q: The Keeper of Lost Causes på engelska och är den första av tre filmer med samma utmärkta skådespelarpar: Fares Fares och Nikolaj Lie Kaas som man bara måste tycka mycket om. De tycks gilla att arbeta med varandra vilket gör filmerna alldeles sevärda.
    Därtill pratar de danska.

Ikväll ska vi se om The Highlander och hångla lite.

01 January 2020, Wednesday 16:39 PHP: I sällskap av Eddie Izzard och Billy Connolly firade vi nyåret. Henrik Schyffert var också med en stund innan det mobila bredbandet bangade ur framåt tolvslaget. Nå, Henrik, kom tillbaka, allt är förlåtet.

31 December 2019, Tuesday 16:35 PHP: Knives Out (2019) är en sevärd parentes. Bortsett en lättare svacka i början av timme två hade storyn ett gott driv och avslutas väldigt tjusigt.
    Sedan såg vi halva Little Big Man (1970) där Dustin Hoffman är söt i en långt lättare feelgood-indian-film än vi båda kom ihåg den.

Omslagsskapande sker i soffan med katten Dempsey vid hennes fötter, medan jag planerar framtiden vid sekretären. Visst kan ni föreställa er oss? Gott nytt år, alla.

29 December 2019, Sunday 17:51 PHP: Julfilmer:
    The Entity (1982) var skojig. Skräckis a la Poltergeist, och en mycket naken Barbara Hershey.
    Rosemarys Baby (1968) med en mycket ung Mia Farrow. Vi väntar på nyinspelningen av detta Polanski-drama.
    Kramer vs Kramer (1979) är en fortsatt sympatisk Dustin Hoffman mot en blek Meryl Streep. Den sexårige sonen är inte Brad Pitt, även om det inte hade varit helt osannolikt.

Och så såg vi om We Have To Talk About Kevin (2011), regisserad av Lynn Ramsay vars filmer är direkt magiska. Hennes Morvern Callar ligger på se-listan, ihop med de filmer vi ännu inte sett färdiga (Midnight Cowboy, The Wolf Of Wall Street och Inherent Vice).

26 December 2019, Thursday 11:07 PHP: Chernobyl (2019) var vi båda egentligen tveksamma till men såg denna fem-dels tv-serie på rekommendation.
    Och efter första avsnittets lite utdragna katastrofscener blev följande avsnitt både engagerande och framför allt undervisande. Dock är slutklämmen att Sovjet var ett ruttet samhälle som åstadkom denna katastrof, lika nyaserat som att USA med Harrisburg-olyckan och Japan med Fukushima är usla länder. Men det får man väl stå ut med.

25 December 2019, Wednesday 16:07 PHP: Med en vecka kvar till nyår tog vi ut saker och ting i förskott och gav varandra en alldeles speciell julklapp. Numera handlar det inte längre om de kommande tjugofyra åren, nu är det resten-av-livet som gäller.
    Frågan är vilket gemensamt efternamn vi ska ta oss.

Och medan vi förlovade oss passerade mängder av bokköpare här utanför för att hämta förlaget Berget Infos senaste tryck Den Sista Framtiden.
    Köp en bok. Sådana kan man också köpa som nyårspresent.

22 December 2019, Sunday 10:00 PHP: Linuxprogrammet psftp klarar TLS.

Gör ett script enligt nedan och ge det rättigheter att kunna köras som ett program:

#!/bin/sh
  echo Skickar romanfilen angiven i Filnamnet till domänen
  ls -l Dokumentet*
  psftp domain -P 3784 -l user -pw password -b Filnamnet

Skapa en textfil med instruktioner till scriptet:

put Dokumentet
  ls Dokumentet*
  exit
  quit

Och filen Dokumentet hamnar nu på ftp-platsen med ett enkelt script utan särskilda ansträngningar. Arbetar jag med fler texter samtidigt kan kan kopiera dem alla med wildcards utan interaktion med detta script.

16 December 2019, Monday 21:39 PHP: Senast onsdag hämtar jag mina boklådor på Konsums postavdelning. Årets julklappar alltså. När jag har boken i min hand får ni en snygg bild med text till Berget.info

07 December 2019, Saturday 13:52 PHP: Att se The Graduate (1967 - Mandomsprovet) är att återknyta ens ungdomliga erfarenheter av denna film, och sedan upptäcka att den första halvtimmens nästan alla repliker och händelser finns i hjärnbarken. Men sedan blir det en sorts Jaga-film, och det intresserade nog ingen då heller.
    Se den för den underbara Anne Bancroft som fyller bioduken med sin övertygande närvaro. Hon är nog grunden för hela min generations vuxna kvinnoideal.
    Och njut av den fantastiska slutscenen då ungdomarna sitter längst bak i bussen och alldeles snart kommer att förstå att detta sannolikt kommer att ända om ytterligare tio minuter. Men då har filmen redan tagit slut. En föredömlig slutscen.
    Denna film klassar lätt ut mängder av nyare filmer, vilket säger något om så bra filmerna var för redan 52 år sedan.

07 December 2019, Saturday 13:43 PHP: Ad Astra (2019) är Brad Pitt i rymden med en massa voice-over som beskriver hans oförmåga att knyta an till något. Och hans milda funderingar kring sin far. Lite oklart vad filmen egentligen vill berätta, men det dör lite folk helt ofrivilligt och ett norskt rymdskepp besöks med intressanta norska djur ombord.
    Nja, visst var Solaris fortfarande en bättre rymdfilm.

03 December 2019, Tuesday 22:22 PHP: Vi väntar på att julen snart ska förvrida oss, men herregud så mycket beredskap vi båda har.
    Ni skulle bara veta.
    Istället för att bli alldeles för närgången med denna Götgatstanke släpper jag fram en preliminär baksidestext till nästa bok.
    Varsågod.
    
  - Vi som inte kan hantera känslor gör det helt enkelt inte, säger Katrin och torkar bort grädden från ett finger med sin mun. Vi utsätter oss och andra för dem men hanterar dem inte. Du lägger enorma mängder känslor i allt du gör, som att känslorna var regler och mått på vad som är rätt och fel. Jag kan bli lite avundsjuk på din tilltro till dina känslor. Du vet liksom. Känner när något fungerar eller inte gör det. Dessutom litar du på att så länge det känns rätt så är det också det.
     - Vad är alternativet menar du, frågar han och skjuter bort den nästan erotiska reaktionen han fick av hennes gräddslickande.
     - Alternativet är att hoppas att allt ändå fungerar, trots att det varken finns plan eller några regler. Jag har inga planer med mitt liv. Jag är inte ens nöjd.
     Hon skrattar lite inåtvänt och vrider på sin kaffekopp och möblerar om på cafebordet så att teskeden ligger på andra sidan fatet.

29 November 2019, Friday 16:54 PHP: Några veckor senare samlar vi de amerikanska filmer vi råkat se, liksom en brittisk tv-serie, och försöker betygsätta dem.

Once upon a time in Hollywood (2019) är en alltmer åldrande Tarantino som börjat bli lite stillsam. Lång (2,41) film som ändå rullade iväg utan större oväsen eller kaskader av blod. En nyckelscen är när tonårsflickan erbjuder den åldrande hjälten att bli avsugen i bilen och han avböjer med argumentet: "Hur gammal är du egentligen".
    Underhållande på ett eftertänksamt sätt.

Rambo: Last Blood (2019) är precis vad vi gissade, men mycket våldsammare. Mexikaner är ondskefulla så låt oss bygga en mur gentemot dem. Eller åtminstone ett minerat skyddsrum med tunnlar under marken, ifall de skulle få för sig att försöka döda den gamle mannen på gården. Och en hammare är ett våldsamt vapen i händerna på någon som är arg (se även Joaquin Phoenix i You Were Never Really Here, från 2017).

The Joker (2019). På tal om Joaquin Phoenix: Detta är en fantastisk film utan egentligt innehåll vars nästan samtliga scener har en magisk närvaro av hans balettdansande rörelsemönster. Som spinoff från den träiga Batman-kulturen är detta något fascinerande bra.
    Och vi gillade att han sköt Robert de Niro, men tyvärr för sent för att vi skulle slippa nästa film.

The Irishman (2019) är på många sätt ett skämt. Efter 78 minuter gav vi upp (vilket var ungefär en tredjedel av filmen), eftersom de nästan 80-åriga farbröderna inte kunde övertyga oss om att de var 35 år, inte på något sätt. När Robert (de Niro, yes, men herregud) misshandlar en butiksägare så illa övertygande att vi blev generade, började vi prata om annat. Och en halvtimme senare avbröt vi filmen och såg istället en brittisk tv-serie.

The Coupling (2000 - 2004), brittisk tv-serie, är så kul att jag ibland gråter. Fyra säsonger om kärleken. Ibland kul, ofta vansinnigt roligt (och bara ibland fånigt).

25 November 2019, Monday 17:24 PHP: Det kommer filmrecensioner snart, men jag beställde just ett boktryck, och sådant är hur läckert som helst.

08 November 2019, Friday 09:22 PHP: Och vintern är på väg med snö i min trädgård.

24 October 2019, Thursday 21:51 PHP: Till min glädje fick jag ordning på mina program i datorn. Äntligen dags för boktryckerier igen. Bok tio och elva är således på gång.
    Nu vet ni vad ni önskar er i julklapp.

21 October 2019, Monday 17:30 PHP: Jag vet: Vi har sett flera intressanta filmer och någon tv-serie som jag inte alls har skrivit något om här, men så ser livet ut ibland.
    Drabbades av en underlig rastlöshet igår och framåt kvällen förstod jag att det var en förkylning som angripit mig. Jaha. Sjuk alltså.

10 October 2019, Thursday 12:28 PHP: Gården är full av löv och det finns fortfarande några kvar uppe i träden. Nu börjar lukten av höst bli riktigt förförisk. Hela 12 grader varmt idag mellan regnskurar och strålande sol. Ibland är det svårt att motstå det lilla huset i skogen.

06 October 2019, Sunday 20:04 PHP: Nothing To Loose hette den nog, häromårets fåniga franska film om att visa varandra sina mobiltelefoners innehåll.
    Men se på sjutton: Detta var en filmad teater (numera älskar jag sådant!) som fick mig att högljutt protestera och strax senare kapitulera i en väldigt behaglig eftersmak.
    Snyggt, smart, bra manus, kittlande. Men månförmörkelsen var mest för min systers önskningar om en tydlig mening med livet.

05 October 2019, Saturday 13:36 PHP: Medan vi äter pizza och ser film så fylls hårddisken med trevlig musik.
    Ta hem programmet streamripper och starta det i ett terminalfönster (i Linux) enligt
    streamripper http://streaming.radionomy.com/ChroniXRadio-?lang=en-US%2cen%3bq%3d0.8

Soliga hälsningar från Berget.

29 September 2019, Sunday 17:10 PHP: Trix har varit borta i tre månader och en dag, men jag fortsätter att ha kattluckan öppen (dvs innerdörren så öppen att en katt kan både komma in och ta sig ut igen). Ännu så länge är det inte farligt kallt om nätterna, även om min nattermometer sade att det varit -4,7 under helgen. Men jag misstänker att det är mobiltelefonen som stört termometern. Det har hänt förr.

24 September 2019, Tuesday 21:12 PHP: Ibland är internets möjligheter att söka information så rolig att jag liksom tappar bort vad jag sysslade med:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Citationstecken

23 September 2019, Monday 17:45 PHP: Det var skoj att vara arton år i drygt en månad, med allt vad det innebar att sakna perspektiv och bära tshirts med texten Allt Genast på ryggen. Några dagar efter min femtionionde födelsedag konstaterar jag att det jobbiga med att föreställa mig en resa till Stockholm är ifall jag skulle glömma öronpropparna. Popbandet jag skulle vilja se kanske spelar högt och frågan är om det verkligen är så kul för en medelåders man i min nya ålder.
    Men vem vill egentligen resa till Stockholm, när alternativet är en cigarill i skogens tystnad? Nja, för min hälsas skull är nog Stockholms avgaser bättre än en Cafe Creme.

17 September 2019, Tuesday 21:04 PHP: Hjärter Dam (2019) är ytterligare en film jag haft förväntningar på.
    Det brukar vara ett oroande tecken.
    Dansk film, svenskar som pratar svenska och förstår danskt prat utan tvekan.
    Men vad är det som inte fungerar i denna Bruno Östling-lookalike? Något distanserat, överdrivet snyggt, rent och kliniskt. Och en antydan till ohanterbart våld, denna gång av sexuell art.
    Jag gillar hur man (förmodligen) tänkt sig storyn men i filmen blir det mest en parentes att kvinnan utsatts för något sexuellt som barn och i filmen för det vidare på den lite för vuxne pojken.
    Nå, goda recensioner och rimligt förlopp, ger en hyfsat sval applåd efter den kylslagna (och distanserade) avslutningen.
    Men visst kan ni bättre än såhär?

16 September 2019, Monday 20:23 PHP: Förvånande svårt att editera lektören Rogsgårds kommentarer och få in dem i den roman som jag trodde var så enkel att hantera.
    Men nu är det mesta gjort.
    Tack Torbjörn för sådant som du är nästan ensam om att kunna fixa.

(men det Sanne åstadkommer med mina och hennes texter är något helt annat. Beware, liksom)

10 September 2019, Tuesday 13:28 PHP: The Dead Don't Die (2019, Jarmusch) är en konsekvent genomförd helt onödig film med fantastiska skådespelare som läser sina repliker och förmodligen tänker på något helt annat än vad de sysslar med.
    Se hellre första halvan av Fury (2014) med Brad Pitt som är en förvånande bra krigsfilm, innan det blir en halvtimmes avslutande masslakt av nästan trehundra nazister. Innan den fåniga avslutningen är filmen dock sevärd.
    Alternativt går det nog att hitta EM-kval-matchen mellan Tyskland och Nordirland från igår som var riktigt bra fotboll. Om man nu ska se TV överhuvudtaget.

03 September 2019, Tuesday 12:20 PHP: Olika saker jag aldrig tidigare upplevt: Att en efterkontroll på bilprovningens tre anmärkningar resulterade i att bara en anmärkning godkändes.
    Ibland blir jag trött.
    Så jag köpte nya reflexer a 24 kr paret och skruvade dit dem i plasten ovanför originalen. Sedan kollade verkstaden de bromsar de bytt och körde saaben till en annan bilprovare som godkände allt.
    Det var väldigt nära att saaben inte klarade detta, men med nya bromsar och snyggt avgasrör blir den kvar i familjen fjorton månader till.
    En fantastisk bil, verkligen.

19 August 2019, Monday 16:39 PHP: Saaben bilprovad med tre anmärkningar: Bromsskivor fram dåliga, en p-lampa ur funktion, och en spräckt reflex bak.
    Det verkar som att vårt fjärde gemensamma år precis har startat.

18 August 2019, Sunday 16:59 PHP: Och Matador är färdigsedd. Oh, det var ett äventyr. Serien skulle ha hetat Maraton men det ändrades i sista stund av Danska TV.

11 August 2019, Sunday 17:39 PHP: Nya filmer och en äldre:

Stockholm om Norrmalmstorgsdramat på sjuttiotalet. Hyfsat underhållande.

John Wick 3 är en katastroffilm som ingen kan förstå. Inte ens vi som sett ettan och tvåan. Heja Kenau Riives.

Men In Black International
  
är inget att se, ifall man förväntar sig något kul. Bortkastad tid.

Horns (2013) var nog årets sämsta film hittills. Synd, uppsåtet var roande.

Men just nu ser vi Matador från 1978. 24 avsnitt uppåt 80 minuter långa. Dansk historia, alltså. Arton har vi sett så långt. Minsann.

09 August 2019, Friday 11:24 PHP: För att hinna med dagens firande som började tidigt i morse med vacker födelsedagssång och gården full av liv, publicerar jag en tidig version av min text Arton År Efter Olyckan här. Gissningsvis kommer den att justeras lite innan den hamnar i sin slutgiltiga form, men idag är det party så håll till godo.

Jag har

diskuterat livet de senaste åren utifrån ett minimiperspektiv som jag valt att begränsa till nio månader. Nio månader skulle vara en anständig tidsperiod för att hinna hantera ett avgränsat stycke existens, utifrån att det mesta av livet skulle vara samlat och färdigt, liksom placerat på bordet framför mig. Nio månader är också en gripbar bromssträcka att hinna landa i, förutsatt att man tar den på allvar. En sorts landningsbana att sammanfatta sig på.
    Snart tar livet slut. Hur lång tid har vi på oss att göra det vi längtat efter men ännu inte hunnit med? Ungefär lite mer än ett halvår men inte så mycket som ett år. Under den tiden kommer inga större fysiska förändringar att äga rum, tvärtom. Vi kommer att ha vår åldrande kropp med oss och fortsätta konstatera att det nog finns fördelar med att ha en bortre gräns för ens fysiska förfall. Detta sagt med en viss uppgivenhet som kan vara åratal gammal men som nu nästan är en tröst när man går in i de sista kapitlen och mest bara väntar på att det ska ta slut. Under tiden är vädret aldrig så vackert som nu och de gamla kassettbanden från åttiotalet på vinden är ljuvliga att drunkna i. Allt som missades under alla dessa år är snart bara snygga formuleringar i gamla dagböcker.
    Nio månader kvar innebär också att dessa nio månader inte behöver förändras på något sätt alls. Det är fullt möjligt att vänta ut tiden och hoppa över frågan om man missade något och i så fall vad. Det går att vänta i årtionden. Några månader går fort, lita på mig. Men det förutsätter att man inte gör några förändringar, eftersom rörelse också skapar motrörelser.

Det går

att vända på förloppet. Ta det från det andra hållet. Dra sig till minnes om hur det hela började.

Jag hade hittat hem, bestämde mig för att detta var det liv jag hade längtat efter i hela mitt liv. Gjorde en större förändring i mitt liv och tänkande.
    Ska vi gissa att jag kanske var för otålig just då eller ändå inte helt i fas med var jag befann mig, vem jag var och mina föreställningar om framtiden? Så här uppåt tjugo år senare går det att le lite snett och föreställa mig hur andra i min dåvarande ålder hanterade ett liv som plötsligen blivit så mycket större att det också borde matchas med motsvarande insatser. En av mina manliga vänner gjorde sin kvinna med barn, en annan förförde sekreteraren på jobbet. Jag skaffade motorcykel.
    Nu finns det ingenting som säger att det ena är bättre än det andra, men att strax fylla fyrtio år är sannerligen en svår ålder när livet precis börjat på nästa trappsteg. Hade jag förfört en arbetskamrat hade jag varit tillbaka där jag var åren innan. Och motorcyklar är ett ganska farligt sätt att hantera sitt liv på. Det tredje alternativet skulle förmodligen ganska precis ha fyllt arton år i morgon, men istället är det jag som gör det.

Rörelser

skapar oro.
    När jag var tonåring förra gången önskade jag mer lugn i mig. Oron gjorde mig rastlös och i förlängningen olycklig. Därtill var perspektiven så mycket smalare och utan någon egentlig erfarenhet av livet. Tonåren är ett straff, det vet alla som ännu inte hunnit glömma bort så tunt hela det tonåriga resonemanget var. Tidigare generationer blev vuxna när de lämnade barndomen men för något århundrande sedan bestämde man att barnen först skulle hamna i ett limbo utan vare sig anknytning till barndomen eller vuxenlivet. Alldeles uppenbarligen ett straff för något. Senare skulle man hävda fördelarna med denna ickeexistens brist på tankar och erfarenhet, men bortåt min ordinarie ålder på snart sextio år vet vi alla att fördelarna med tonåren bara är ljug.
    Ändå var det med tonåringens övertygelse om att livet faktiskt fortsätter, dock oklart åt vilket håll, som placerade mig där jag är nu. Då, när övertygelsen landat i mig att jag hade räknat fel någonstans, samlade jag fjortonåringens gryende förmåga att se sammanhang och försöka vara rimlig i bedömningen av ambitioner och livsfragment. Och nästan ingen existens håller för en kritisk granskning, varför man absolut först ska fråga sig om man verkligen vill lyfta på locket och släppa ut monstren.
    Problemet är att ifall frågan är ställd är det redan försent att bromsa.
    Seså, tveka inte. Det finns fortfarande nio månader kvar att försöka leva.

Artonåringen i mig

som igår ännu bara var sjutton, kände sig lite stolt över att ha kommit så långt i livet att äntligen nå den första vuxenåldern av många flera. Femton år var kul men arton är något helt annat. Nu är jag med, på allvar. Inte bara ett milt klappande på min axel. Nu är det timmarna innan det blir på riktigt.
    Det är fullt möjligt att leva om sitt liv. Bestäm bara startdatumet och på vilket sätt. Skaffa ett barn, en motorcykel eller rasera någons äktenskap. Det är de stora rörelserna som skapar fantastiska resultat.
    Min kamrat som skaffade barn med sin nya kvinna hävdar att barn är meningen med livet och ger honom en möjlighet att leva om sitt liv igen, via sitt barn. Och visst är det lätt att hålla med honom om fördelarna med barnalstring, jämfört med till exempel en motorcykel. Barn är liksom framåt, in i framtiden. Min motorcykel var inte lika beständig, även om barn också kan gå sönder.
    I backspegeln som snart sextio år gammal kan jag ana det meningslösa med livsvalen. Skulle jag eller någon annan valt en annan väg skulle de sista snart arton åren ha sett väldigt annorlunda ut. Inte helt annorlunda, bara mycket annorlunda. Det är förmodligen därför sjuttonåringen igår bara hade en marginell backspegel, men några timmar senare kan ni se ytterligare perspektiv åt alla håll. Det är fördelen med att bli arton år.
    Förra gången jag skulle fylla arton tänkte jag på fullaste allvar att jag inte skulle skaffa körkort. Alltså, detta förarbevis som i stort sett aldrig kommer att ifrågasättas och som ger i det närmaste en oändlig rörelsefrihet i resten av sitt liv. Som gårdagens snart artonåring säger det en hel del om brist på perspektiv. Artonåringar behöver inte ens gå till tandläkaren eftersom de är odödliga, liksom deras tänder.
    Det skulle dröja till min trettionde födelsedag förra gången jag var i den här åldern innan jag tyckte mig kunna räkna hem att vara ordentligt och odiskutabelt vuxen, vilket ger en del intressanta backspegelperspektiv. Med start idag har jag tolv spännande år att göra ett nytt mognadsprojekt. Och från säker källa kommer det ändå bara att vara hälften av de tjugofyra år som vi alla har kvar av våra liv.
    Glöm inte att livet aldrig tar slut och är i det närmaste oändligt.
    Det vet alla artonåringar.

04 August 2019, Sunday 19:05 PHP: Strax fortsätter denna sommar. Strax.

29 July 2019, Monday 20:34 PHP: Doubles Vies (2018) heter Non-Fiction på engelska och Mellan Raderna på svenska.
    Stora förväntningar på denna franska film och det var väl misstag nummer ett. Men, med en handling om förläggare och författare, mystiska sexuella kopplingar och en diskussion om litteraturens framtid, kunde liksom inte motstås.
    Å andra sidan var den engelska texten rörig och blandade ihop Hon och Han. Efter ett tag började vi tro att texten på allvar försökte lura oss att filmen handlade om något helt annat än denna oändliga diskussion med oförklarande referenser bakåt och löjligt detaljerade tekniska analyser framåt. Som att internet precis just startat och nu behöver i en snabbkurs i dess möjligheter.
    Under tiden pratade man oändligt och utan engagemang om dessa ämnen, utan att gestalta i stort sett något alls.
    Ord, ingen kropp. Trots lite franskt naket. Man pratade och rörde sig då och då planlöst i rummet för att det skulle se ut som om det faktiskt var en film och inte en ljudpodcast.
    Och en misstanke om att den engelska översättningen raffinerat lurade oss att fullständigt missförstå en egentligen intressant film.
  Gud Talar Ut (2017) är stundtals fantastiskt rolig. Dansk film baserad på en självbiografi. Och även i den filmen diskuterar man litteraturen men väldigt mycket mer underhållande än i den franska.
  Before I Go borde ha varit korsningen av bägge ovan, men drunknade (!) i mängder av vulgära skämt som ibland träffade riktigt rätt och roligt. Tänk så bra filmen kunnat bli om alla dött på slutet, istället för att sluta sömngångaronanera utan anledning.
    Livet är dåligt men det är bättre än att vara död, sade den döde fadern.
    Nej nej, skrek vi, dö för sjutton!

27 July 2019, Saturday 10:03 PHP: Sedan ett år tillbaka har jag som ambition att också läsa författare som jag aldrig varit ett dugg nyfiken på. Det finns ganska många sådana, särskilt svenska män.
    Just nu läser jag Björn Ranelid och det är med en stark inre övertygelse att det kommer att vara underbart befriande när boken Tusen Kvinnor Och En Sorg tar slut. Som ett mycket långt oinspirerat samlag där vi förhoppningsvis når slutet om vi tänker på något som ändå når in i vår gemensamma själ och våra ensamma underliv (en typisk Ranelidsk metafor).
    Senare blir det Håkan Nesser och Per Hagman.
    En lång svettig sommar har nått halvvägs.

25 July 2019, Thursday 15:35 PHP: Mer saker Dempsey och jag gör varje morgon:
    När jag förbereder min frukost så sätter han sig på min stol (han har en egen stol men till frukost väljer han min) och inväntar det han vet att jag alltid har åt en smart och vuxen katt (även om han bara är nyss fyllda två år). Frukost alltså. Leverpartej och ost. Samma rutiner som med alla djur här i köket: Först leverpastej och sedan ost.
    Huset håller med mig om att Berget måste ha en katt.

24 July 2019, Wednesday 19:34 PHP: Dempsey, mitt lånade sommarbarn, låter mig gosa med honom men bara några minuter. Han är Man och har egentligen inte tid med gos. Men han börjar kurra redan innan jag rör vid honom.
    Nu är han ute sedan drygt en timme. Enligt våra ganska nya gemensamma rutiner kommer jag inte att se honom förrän runt 02.
    Denna vecka är vår första ensamma gemensamma någonsin och han trycker ut min kattsorg genom väggarna och ger mig kattluft att andas. Dempsey är a cool cat och är här för att ställa saker tillrätta.
    Så långt känns han mycket kompetent i sitt arbete.

24 July 2019, Wednesday 12:46 PHP: Min söta lilla Nokia 1 (en mobiltelefon alltså) har problem att hantera QR-koder. Och eftersom min internetbank nu förutsätter QR-kod för att signera mina betalningar måste jag nog erkänna att mobilen hamnat i kategorin över min Iphone 4S som inte kan hantera Swish (operativet ska vara 10, men uppdateringarna är upp till 9.6) men klarar BankId, medan Nokian klarar Swish men inte QR.
    Nå, det var en intressant bekantskap, denna lilla mobil. För övrigt den första telefon någonsin som jag lyckades spräcka skärmen på. Och då har jag ändå inte ägt den längre än en månad.
    Romanen? Bråka inte, det är sommar.

15 July 2019, Monday 20:23 PHP: Alla djur i trädgården tittar medlidsamt på mig och försöker berätta det jag redan vet, att mina katter sedan länge valt att lämna mig, lämna oss, det vi hade. Något av djuren (ugglan?) krånglar in sig i en lång tanke om att var sak har sin tid och att en av dessa tider nu är över. Ett annat djur (förmodligen en av alla dessa harar) är mer inne på här och nu, utifrån att man inte behöver vara rädd för saker som sker utanför sin kontroll.
    Men just då passerar sex hjortar, alla män. Den förste hjorten är ljust brun och har en magnifik krona. Han är medveten om att de andra följer honom, i kraft av att vara störst och odiskutabelt vackrast. Det förutsätter beundrare, och det har han verkligen.
    Lite skoj är att se den mänskliga rangordningen som även tycks gälla dessa hjortar: Störst och snyggast är först, hyfsat snygga men mindre är hans vapendragare.
    Och alla dessa sex hjortar har sin lilla promenad, knappt två meter utanför mitt numera så ödsliga hus.
    Jag öppnar dörren och gör ett ljud som jag brukade använda för att prata med katterna när de var långt borta. Hjortarna inväntar chefshjorten och hans reaktion är snabb. De rusar kontrollerat ner i dalen och sneddar bakom ladan. Jävla människa, säger de utan att direkt vara skrämda. Bara generellt störda.
    Tro mig: Alla hjortar häromkring har ett underskott på att känna panik. Men det är en annan historia.
    Och så var jag ensam här igen.

15 July 2019, Monday 19:48 PHP: På sätt och vis kanske jag är där nu, in the name of the sjunde.se.
    Till och med min lägenhet är på den sjunde likväl översta våningen.

12 July 2019, Friday 10:26 PHP: Dagens bokköp: Per Lagerkvist, Graham Greene och Sofi Oksanen. Inbundna böcker, tio kronor styck. Men kassörskan råkade slå i tre kronor för mycket, vilket jag vinkade nonchalant avvärjande åt. Elva kronor styck, alltså.
    Det regnar och Dempsey håller mig på gott humör. Han vet hur man gör eftersom han är katt.

08 July 2019, Monday 08:16 PHP: Nattliga tankar:

Jag påminns om döden. Romanen försöker nå nyttan eller det motsatta med att leva, och boken jag precis just läste ut handlade om att dö. Katterna försökte också påminna mig om detta som jag inte riktigt kan förstå, men så slog det mig att jag påminns om något jag råkat ut för men inte tagit till mig. Och de sista åren är det som att saker kommer ifatt och det är dags nu att gå vidare. Det skrämmer mig (äntligen) eftersom jag inte vet vad vidare är för något. Kan man förlora något alls om allt snart är borta? Byts det man förlorar mot något annat? Jag är inte rädd för det okända men jag blir rädd att inte veta vad som är okänt.

Dags att sova.

01 July 2019, Monday 08:50 PHP: Första juli. Det gick fort.
    Jag hoppas att Trix snart kommer hem.

25 June 2019, Tuesday 19:56 PHP: Weekend (2011) är ytterligare en sorts filmad teater, och jag uppskattade ambitionen men kunde bli lite sömnig emellanåt. I grunden väntade jag på frågorna som de aldrig nådde fram till och funderade mycket över min roman, vilket kanske också gjorde mig lite gäspande. Helt klart finns det ett mysterium en bit ner i lagren av relationsfrågorna.
    Ugglan hälsar att den fortfarande bor i min lada, faktiskt. Den säger så, använder just det ordet. Faktiskt.

20 June 2019, Thursday 22:32 PHP: Isabelle (2013) på Svtplay några dagar till. Se den. Inte för att den är särskilt bra (fransk kärleksfilm ju) men kolla hur ett fantastiskt hantverk görs av professionella aktörer. Detta är riktigt bra, mycket bra.
    Det finns hopp om film. Till och med den franska.

20 June 2019, Thursday 17:08 PHP: Och plötsligen är det sol och vackert, efter några dagar med väldigt oförutsägbart väder. Fundera på det du, fundera på det oförutsägbara.
    Men egentligen räcker det med att försöka stava till ordet för att få lite perspektiv.
    Vadå? Nej, jag hann inte skriva färdigt romanen till midsommar. Det är inget att bråka om. Livet går vidare och det finns en del skrivro även de kommande månaderna (även om det egentligen bara behövs tre veckor, utifrån mitt normala sätt att räkna för att hinna bli färdig).

16 June 2019, Sunday 21:39 PHP: X&Y (2018) av Anna Odell har fördelen att ha flera danska skådespelare. Och en Mikael Persbrandt som verkar road. I övrigt har filmen en del problem som åter får mig att undra om svensk film och dess inte helt genomtänkta idéer.
    Anna Odell är ingen skådespelerska, så sluta var med i dina filmer, snälla du.
    Och: Lita på åskådaren. Allt behöver inte skrivas på näsan.
    Denna film skulle kunna göras väldigt mycket bättre. Och det är egentligen inget bra betyg.

16 June 2019, Sunday 16:18 PHP: Snygga, korta och lediga domännamn just nu:
  olat.se
  osant.se
  osat.se
  oute.se
  vrede.se
  ovilja.se
  vlio.se
  ovli.se
  vors.se
  fyrs.se
  fyrt.se
  tort.se
  totta.se
  tose.se
  tist.se
  gjust.se
  gjus.se
  gjor.se
  sagd.se

07 June 2019, Friday 11:44 PHP: Vad hände idag? Något ödsligt passerade för en stund sedan. Någon bestämde sig för något mindre kul (dock i periferin i min värld. Kanske en granne som suckande resignerade och meddelar strax sin hustru att nu är det slut på deras haltande äktenskap).
    Återstår att se vad som hände runt lunch den sjunde juni 2019.

04 June 2019, Tuesday 07:43 PHP: Tyst morgon med sol och något irriterat i kroppen. Jag ska gräla lite med min roman en stund.
    Nej, här redogör jag inte för min frukost eller minnet av vad som hände för tre år sedan (idag, faktiskt. Tiden går. Sannerligen).

03 June 2019, Monday 07:57 PHP: Ord jag anser stör läsrytmen denna morgon är hen och gött. Därtill är de fula. Oavsett betydelse.

01 June 2019, Saturday 14:01 PHP: Vi såg filmen Sleuth från 1972 och sedan samma film från 2007. Michael Caine i två olika roller av två möjliga, varav den första var underhållande och den andra nästintill obegriplig i sitt poserande och märkligt stympade manus.
    Men Michael Caine är en utmärkt skådespelare. Ändå.

01 June 2019, Saturday 13:58 PHP: 150 sidor. Tack tack.
    Trix är gapig idag och jag vet inte varför. Men hon lät mig skriva 14 tusen tecken, vilket var min plan. Och när jag var färdig ylar hon igen.
    Tror jag eldar lite i kaminen.

26 May 2019, Sunday 11:52 PHP: 140 sidor skrivna och idag ruskade jag lite på mina författaraxlar och påminde om att jag antingen gör scenen utförlig - eller låter den växla mellan golvet i en havererad hiss, ett väntrum till stället där man kremerar folk, uppe på den veka träkonstruktion där vi båda väntar på att älgen ska dyka upp inom skotthåll, i baksätet i bilkön med en stigande irritation över att taxametern tickar trots att vi inte rör oss, eller i hytten med insidesfönster ner mot taxfree och snabbfikastället på finlandsbåten.

22 May 2019, Wednesday 14:49 PHP: Ser jag bara film och skriver roman? Icke. I måndags ringde min läkare och ville prata lite, i tisdags träffade jag min protestekniker (som också ville prata), i onsdags (idag) träffade jag läkaren, och imorgon ska jag till tandLena (som normalt har annat för sig än pratar).
    Solen skiner på Berget, Trix gosar och på fredag fyller Martina trettio år i Ystad.

22 May 2019, Wednesday 14:09 PHP: Arctic (2018) är en film för oss som vill höra strödda danska kommentarer som Mads Mikkelsen ger till sig själv. Filmen slutar två minuter försent, så ser du den med möjlighet att trycka stopp så gör det när de tar varandras hand, liggande i snön.

13 May 2019, Monday 13:24 PHP: Och sidan 115 skriven i romanen.
    Hälften är således gjord. Återstår 110 sidor, fördelade på fem om dagen, vilket alltså är tjugotvå skrivardagar.
    Solen skiner, två hjortar i trädgården men ingen hare idag (ännu).

11 May 2019, Saturday 21:00 PHP: El Angel (2018) gör ingen glad. En ganska feg film. Vacker men undfallande.
    Se hellre reprisen av när Finland spöar Slovakien i hockey med 4-2.

11 May 2019, Saturday 20:58 PHP: Och romanen igång igen, efter nästan en månads inte helt frivillig paus.
    De närmaste fyra dagarna ska femte filen av nio skrivas färdig, och utifrån ett kosmiskt resonemang kommer det sedan att vara fyra arbetsveckor kvar för denna lite märkliga historia som idag faktiskt besökte den pizzeria där Monika i Jag sjunger när jag lyssnar grälade med personalen och slog hårt i ytterdörren när hon ilsket lämnade stället.
    Och ikväll var åter haren på gräsmattan men Trix sov tungt.

05 May 2019, Sunday 19:52 PHP: Top Gun (1986) såg vi för att påbörja det stora arbetet med att se alla filmer vi faktiskt inte sett och inte heller saknade. Tom Cruise gjorde vad han skulle till ett förvånande uselt manus.

02 May 2019, Thursday 10:13 PHP: Jodå, livet går vidare och all den uppmärksamhet två katter har fått hamnar nu på en. Vi sover tillsammans och diskuterar livet till frukost. Frågan är nu om Trix kommer att ta över Tildes sysslor med att revirmarkera och liknande, eller om hon fortsätter att vara lillasyster i tio år till.
    Våren översvämmar Berget och här är fantastiskt vackert. Nu också med alltmer närboende vildsvin, bland ugglan, haren, ekorrarna och naturligtvis räven. Lon har jag inte sett spår av i vinter men den brukar dyka upp.

23 April 2019, Tuesday 10:14 PHP: Trix och jag försöker att fylla tomrummet efter Tilde men lyckas inte riktigt. Det saknas både ljud och rörelser omkring oss.
    Igår var Trix länge ute och jag hann tänka att om även hon försvinner så överger jag Berget för gott. Sådana tankar är det svåra att föreställa sig om man inte har en väntande innerstadslägenhet som kanske är anledningen till alla dessa rädslor (om inte trösten med den räcker).

19 April 2019, Friday 22:26 PHP: Läs min blogg. Länk till vänster om denna text. Det handlar om en räv.

19 April 2019, Friday 10:03 PHP: Och Ystad, som jag inte alltid tyckt varit en imponerande plats, förförde med blommor, löv, arkitektur och en fantastiskt trevlig fika på Café Maria. Visst finns det hopp om mänskligheten, särskilt med den nyss startade generationen som fyllde sex år för några veckor sedan.

13 April 2019, Saturday 19:32 PHP: The Old Man And A Gun (2018) är småputtrig och lättglömd. Robert Redford är numera lite till åren kommen.

Fortsätter med isländska And Breathe Normally (2018).
    Nej, efter en halvtimme ger jag upp. God start, sedan ner i kaninhålet.

12 April 2019, Friday 13:17 PHP: Nittio sidor roman i solen vilket bör bli hundra-hurra på söndag.
    Men nästan minus tio grader inatt. Hemskt.

10 April 2019, Wednesday 15:25 PHP: The Wife (2017) med Glenn Close är mycket sevärd, dock väldigt förutsägbar. Men vad gör det när filmen både är snyggt utförd (tack Björn Runge) och med fantastiska skådespelare. Mycket bra, faktiskt.

How to train a Dragon, för tredje gången (The Hidden World) (2019) påminner om den första filmens ljuvlighet men är alltmer en actionbullrande historia i denna tredje film. Må det vara slut i och med denna historia som precis håller sig innanför gränsen för det acceptabla i dramaturgi.

07 April 2019, Sunday 18:39 PHP: Firar en massa skrivna romansidor med att publicera ett föredrag från biblioteket i Vingåker för några år sedan. Visst var det en massa syskon och föräldrar där då? Alla tog tåget hem kl 20 från Vingåkers station.

06 April 2019, Saturday 13:59 PHP: Konvertera flac-filer till mp3 (förutsatt att det finns två särskilda små program i din linuxdator) genom att ställa sig i biblioteket där flacfilerna finns och skriva följande på kommandoraden:

for f in *.flac; do flac -cd "$f" | lame -b 320 - "${f%.*}".mp3; done

Hokuspokus.

06 April 2019, Saturday 13:36 PHP: I lodjurets timma (2013) efter ett drama av PO Enquist var bättre än den verkade till en början. Särskilt eftersmaken är god. Danskt prat, mestadels, för oss som är lite inne på andra länders attityder.

Just nu ser jag mer film än jag skriver om, vilket kanske blir lite orättvist mot de filmer som faktiskt ändå nämns. Men så ser livet ut.

Förresten har tre av de fem lektörerna lämnat återbud, tre månader efter uppdragets startande. Well, jag skriver romaner, jag varken säljer dem eller tvingar andra än nära vänner att läsa det jag skrivit.

Två romaner hos förlagen, en i skrivmaskinen där sidan 76 strax ska starta.

03 April 2019, Wednesday 20:29 PHP: Cold War (2018) är en polsk svartvit vacker film om den eviga kärleken. Men Varats olidliga lätthet är bättre. Ifall ni minns den.

30 March 2019, Saturday 20:05 PHP: Femtiofem av tvåhundratjugofem romansidor skrivna.
    Men Gud ska veta att jag koketterar i även denna romanstart. Jag tar det mer lugnt än vad som är meningen, med en sorts virtuellt strandad saab uppe vid det mäktiga (eg oplogade) snötäcke som sedan slutet av februari är bara barmark (på det stora hela).
    Akta er för tranorna. I år känner de sig tvungna att bo på min gård (det börjar bli trångt runt fejksjön), emedan jag har en officiell tanke om storstaden från den första maj. Och då kommer ingen att störa någon här på Berget, vilket är hela förutsättningen med att ens tänka tanken.
    Åh, jag beställde nyss det nya Attefallhuset.
    Okey, jag blir kvar ett tag till.

24 March 2019, Sunday 16:16 PHP: Fyrtio sidor roman skrivet. Jag tappade några dagar när jag blev planlös och förvirrad, men nu är jag på spåret igen.
    Och tussilagon lyser gul längs vägen till Högsjö.

21 March 2019, Thursday 19:36 PHP: Och så var det ett nytt år igen. Man hinner liksom inte med längre.


Torbjörn Skog

Igår fanns här.