14 August 2018, Tuesday 15:41 PHP: Förvånande kallt.Tretton grader ute när det brukar vara tjugosex. Snart dags att elda i kaminen (Hurra, skriker Trix).
    För övrigt kan jag nog tycka att gårdagens meddelande här var lite kokett, men ni vet ju att jag inte är särskilt ransonerad till min person.

13 August 2018, Monday 18:06 PHP: Efter att jag råkade se stavhoppsfinalen häromkvällen undrar jag varför vi överhuvudtaget lägger den minsta lilla tid på Facebook.
    På samma sätt hängde jag tvätt därute i kvällssolen nyss. Istället för att läsa om frukostvanor och vidarebefodrade oövertänkta länkar.
    Visst är det märkligt att fylla sitt liv med meningsfulla sysslor, när det istället hade varit så mycket enklare att ignorera existensen.
    Nej, detta är ingen ironi.
    Och om mindre än en månad röstar vi politiskt på samma sätt som vi inte använder vårt engagemang.
    Vad jag kommer att göra den nionde september, förmodligen på en balkong, i en tvättstuga och kanske i en provhytt? Ni skulle bara veta.

09 August 2018, Thursday 20:23 PHP: Sjuttonårsdag idag. Det hade jag glömt.

07 August 2018, Tuesday 16:57 PHP: Inte helt tillfreds just nu.
    Istället spelar jag högt på stereon och hoppas att det sköljer bort smaken av mina oborstade tänder.
    Okey, det finns enklare sätt att hantera sådant men just nu vill jag inte.

01 August 2018, Wednesday 01:12 PHP: Ljuva sommar.
    Nu ska jag leta reda på några väldigt kalla vinterminnen. Det är ju augusti.

29 July 2018, Sunday 15:18 PHP: Åska, regn och nu äntligen har osämjan med grannen brutit ut på allvar (efter ca tolv års kallt krig, särskilt vintertid).

28 July 2018, Saturday 01:55 PHP: Den ursprungliga skrivarplanen var 225 sidor och den skulle jag nå denna lördag, ifall jag inte plötsligen sade stopp och istället började dra på det som skulle ha varit de sista fem sidorna på den roman som när som helst fyllde sex månader (men som nog inte hinner det, eftersom även en roman kan komma att bli färdig när den tycker det är dags).
    Tionde augusti är halvårsjubileum. Kan jag tveka i nästan två veckor till? Tveksamt.
    Jag diskuterade med romanen som ryckte på axlarna och sade att allt är relativt och inget var hugget i sten. Historien är fortfarande evig och personerna kommer att överleva oss, ändå.
    Alla är älskade och samtidigt ersättningsbara. Välj det du vill komma ihåg, men vet också att vi är på allvar för att vi vill göra skillnad och lära känna varandra. Och Gud vet: Det gör vi.
    Var inte ängslig. Det vi har är redan alldeles underbart.
    Det farliga är att vi är utanför det gripbara - men vi båda vet att jag åtrår dig så sanslöst att jag blir yr.
    Låt oss nu lyssna till ljuden av den stillhet de flesta av oss redan glömt. Din mage, mina händer, dina bröst.
    Och samtidigt ska romanen berätta att livet faktiskt är ett emotionellt misslyckande med de sista fem sidor som återstår, vilket kan irritera vem av oss som helst.
    Kapitulera. Läs inte denna roman.
    Det är sannolikt bättre att tro på den kärlek som ändå borde finnas därute någonstans.

27 July 2018, Friday 20:26 PHP: Leviathan (2014) är en uppmärksammad rysk film som passerade på hemmabion inatt. God start, trovärdigt utförd - men mot slutet tappar den fart och mitt intresse falnade. Se hellre en konsertvideo med Richard Bona, är mitt råd.

23 July 2018, Monday 08:18 PHP: Teheran Tabu (2017) är en märkligt deprimerande film om Iran och dess storstadssamhälle vid sidan av religiös makt och särskilt manligt förtryck av kvinnor och andra män. Filmen är animerad med vanlig spelfilm som bas och det fungerar som en sorts skyddande förvrängning och ger filmskaparna mer utrymme att bli vulgära. Och det utrymmet använder de. Jag associerar till den gränslösa filmen Serpski Film för kanske tio år sedan som hånade ett helt folk på deras hemmaplan.
    Sevärd men ingen filmisk milstolpe. Det finns bättre iranska filmer för de intresserade av landet och kulturen.

22 July 2018, Sunday 16:07 PHP: Småfunderingar om romanarbetet:

Tvåhundrasju sidor skrivna på min roman och som längst har jag sagt tvåhundratjugofem. Det innebär fyra dagars skrivarbete kvar, ifall jag vill ränna sidantalet i botten.
    Och här kommer då en diskussion som jag alltid har en stark åsikt om när jag diskuterar sidantal med mina skrivande kamrater:
    En historia klarar sig gott på tvåhundra sidor (fråga Torgny Lindgren). Skulle romanen vara längre än så, innehåller den flera historier. Och det kanske vore trevligt, medan man ändå har läsaren mellan pärmarna.
    Flera historier bör ha en koppling till varandra och det är hur de är kopplade som ger mervärdet till just detta med att ha fler berättelser tillsammans. Men om man, som jag, oftast numera skriver och fokuserar på en och samma tanke, blir ytterligare en eller flera trådar ett annat sätt att förhålla sig till, och eftersom jag valt ett perspektiv redan innan jag började skriva på historien, är det lite sent påkommet att vilja kompletterande ändra detta på sidan tvåhundrasju.
    Detta om sidantal.
  ‍
  En annan sak är berättarperspektivet.
    Jag noterar att ju enklare jag lägger upp historien, desto mer plats får berättelsen. Att ständigt växla perspektiv (se tex Khemiris Allt Jag Inte Minns) blir mest ett poserande, utan särskilt mervärde. Däremot kan det vara enklare att skriva historien om man vet att perspektivet växlar beroende på vinkel, men berättelsen vinner ganska lite på detta ständiga han/hon/den/det.
    Min historia handla om en man som blir övergiven av sin fru redan på första sidan. Jag har lekt med tanken att skriva hennes historia också, men eftersom den mest bara skulle roa mig och läsarna, har jag haft det som nödplan ifall berättelsen skulle tappa luft kring sidan sjuttiofem eller hundra (och det har den alltså inte på något sätt gjort, snarare tvärtom, till min förvåning, faktiskt).
    Denna gång berättad i tredjeperson, med egna tredjepersonstankar. Sällan i jagform överhuvudtaget, även om vissa resonemang med fördel skrives utifrån den egna tanken.

Om kronologi.
    Jag har återigen skrivit rakt framåt, från dag fjorton där historien börjar. Tillbakablickar, absolut - även framåtblickar, liksom den hypotetiska framtiden sedd i backspegeln utifrån förutsättningarna att denna historia aldrig inträffade. Liksom önskedrömmar om att något annat hade hänt, med detaljerade beskrivningar. Fortfarande dock kronologiskt.

Syftet med denna roman var att förstå detta med attraktion och vad det egentligen innebär. Tidigare (i romanen Framtiden) snuddade jag vid samma tanke, och när den åter utsatte mig för sin obegriplighet, visste jag att detta borde analyseras.
    Förmodligen handlar attraktionen om villkorslöshet: Drömmen om den totala kärleken, utan kompromisser eller kompletterande önskningar. Denna kärlek ska vara fullständig och komplett utan ursäkter eller tillkortakommanden.
    Som synes ett utmärkt ämne för en resonerande skönlitterär roman. Men knappast en sorts livsreferens (i den händelse det finns någon som fortfarande tror på en sådan kärlek i vuxen ålder).

10 July 2018, Tuesday 08:59 PHP: Ni minns filmen The Square, som inte handlade om något alls? En attitydfilm om det smarta som inte på något sätt kommunicerar. En sorts catwalk utan öron.
    Lägg till ett vuxenperspektiv med särskilt sexualitet som det genuina, och en lång betraktelse från en framtidshanterare med kompletterande pendel (filmens bästa scen) och vi har just sett ytterligare en film utan särskilt innehåll: Let The Sunshine In (2017). Juliette Brinoche är femtio plus och klär sig som en sjuttonåring, har sex med ett halvdussin män och är i grunden olycklig.
    Jaha?

05 July 2018, Thursday 16:37 PHP: Det är lite tomt utan fotbollen, så igår såg jag matchen Spanien Ryssland för att försöka förstå vad som gick så fel. Mycket riktigt var Spanien överlägsna men lyckades ändå slarva bort en promenadseger. Mycket märkligt.
    Och i Visby trängs man med varandra på ett sätt som gör oss andra avundsjuka.

26 June 2018, Tuesday 09:37 PHP: Några dagars arbete igen.
    Romanen tar tid i och med att midsommar passerades utan att ta hänsyn till deadlinen. Å andra sidan gillar jag detta evighetsprojekt och borde väl istället sätta klockan på sex månader-efter-den-tionde-februari.

22 June 2018, Friday 09:45 PHP: Isle of Dogs (Anderson 2018) är ytterligare en av alla dessa filmer som får väldigt god uppmärksamhet men som halvvägs in i filmen är lika ointressant som resten av filmen. Okey, vi letade efter guldkorn i den och kunde vid något tillfälle se tjusningen med dessa dockor. Men särskilt underhållande, tänkvärd eller intressant är den verkligen inte.
    Istället såg vi om Good Will Hunting (Van Sant 1997) och grät en smula på slutet.

20 June 2018, Wednesday 16:15 PHP: Trädgården tar lyckligt emot regnet som strilar så envist. Tack regn. Nästan sju veckors torka är underbart över och snart regnar även midsommar bort.
    Jag har mättat de senaste dagarna med tankar som nu ska göra romanen en dimension tyngre (medan jag nu väger 76. Det är ansträngande att skriva).

11 June 2018, Monday 19:44 PHP: Euphoria (Langseth 2017) jobbar å jobbar men kommer nog aldrig att nå slutet. Ändå är filmen inte dålig, bara lite taffligt utförd.

10 June 2018, Sunday 17:52 PHP: Sex månader sedan jag körde hit från Småland och såg ett lodjur på vägen i närheten.
    Har några dagar med romanen igen och ska försöka fokusera. Vore kul att nå nästa delmål på denna historia.
    Och på tisdag är det sju veckor sedan det regnade här på Berget.

02 June 2018, Saturday 16:36 PHP: Happy End (Haneke 2017) och You Were Never Really Here (Ramsay 2017) häromkvällen på den lokala bion. Båda filmer med ett undrande som engagerade oss. Sevärda men svårmodiga.
    Och romanen puttrar på.

23 May 2018, Wednesday 19:41 PHP: Fascinerande halvår, detta. Visserligen förstod jag redan veckan efter nyår att saker och ting skulle komma att hända men då visste jag inte hur komplicerat det skulle kunna bli. Dock med några nya förhållningsvinklar som jag i stort sett aldrig känt till.
    Redan i början av februari behövde jag fästa sammanhanget i annan text än min dagbok och började den roman som jag häromdagen skrivit 150 sidor på (med det vanliga fullängdsmåttet 225 framför mig). Det intressanta är att romanens resonemang fortsätter skapa förvirring och bara gör mig mer nyfiken på detta jag trodde jag skulle kunna sortera ut i lugn och ro.
    Men så enkelt kommer det väl aldrig att bli.
    Hur var det vi uttryckte det? Livet är numera för viktigt för att inte längre tas på allvar.
    Ingen av oss vill åter vara nitton år.
    Eller ens tjugonio (Grattis Martina imorgon på din födelsedag - jag ringer på eftermiddagen och sjunger lite för dig).

16 May 2018, Wednesday 17:51 PHP: Och romanen är åter igång. Tack alla ni som hjälpt mig med tankar, historier och erfarenheter som gör att min roman om relationer vill fortsätta på detta lustfyllda sätt.
    Och: Var inte rädd för kärleken. Det är sämre att undvika den, oavsett hur den ser ut.
    Nästan.

15 May 2018, Tuesday 19:31 PHP: Bråka inte, det är fortfarande bara majmånad.
    (27 grader varmt på Berget)

06 May 2018, Sunday 17:23 PHP: Så stillsamt bestämmer jag mig för att återta romanarbetet på tisdag, vilket ger mig två dygn att stämma mig till rätt tonart. Detta sammanfaller med vårvärmen (som egentligen är försommar) och en sorts behag i min kropp som bara kan bli alldeles fantastiskt bra.

30 April 2018, Monday 10:42 PHP: Och tiden rusar. Först två veckors spanskkurs, sedan valborgsbrasan (i lördags, dvs tjuvstart). Nu åter vardag och veckan bjuder på två tandläkarbesök och än mer språkstudier. Imorgon börjar nästa-månad och det är alltid magiskt att ta del av.

09 April 2018, Monday 10:05 PHP: Och så försvann snön.

04 April 2018, Wednesday 08:42 PHP: Hundar och katter å stundtals mycket kalla nätter. Trots kalendern är våren ännu inte här. Men jag har åtminstone vårstängt mitt konto på Facebook.

28 March 2018, Wednesday 22:25 PHP: Okey, jag är kär.
    Det är därför det inte blir några statusuppdateringar här. Och inget skrivet heller. Jag till och med skolkade från Spanskan.
    Bättre än så här kan man inte må.

16 March 2018, Friday 13:18 PHP: Och den åttonde åttondelen av denna långa vinter har börjat kallt med vinterns kallaste natt (liksom den 28 feb: - 14,9) vilken inte nådde historiska nätters rekord minus tjugosex.
    Alltså skiner solen idag, precis som vanligt på Berget.

14 March 2018, Wednesday 17:55 PHP: Hundratio sidor och jag har just börjat. Historien är avgrundsdjup och jag skriver den med gråten i halsen.
    Detta är (igen) ett filmmanus.
    Och där tog batteriet slut i mp3spelaren.

11 March 2018, Sunday 23:28 PHP: På förekommen anledning skulle jag redan för tolv timmar sedan ha meddelat att romanen nu kan kallas roman, eftersom sidan 100 är skriven. Sådana är reglerna och regler är viktiga för arbetet.
    Stämmer de andra reglerna om omfång så bör jag ha nått hälften av hela romanprojektet i slutet av denna nystartade vecka.
    Det enda problemet med denna historia är att jag mår ganska illa av att skriva den, men det priset för engagemanget må jag väl uthärda. Och en roman är ju alltid en roman, så full fart i fem arbetsveckor till.

08 March 2018, Thursday 16:22 PHP: Mängder av snö. Äntligen får vi det som alla andra fått i veckor.
    Och romanen är igång igen.

07 March 2018, Wednesday 15:35 PHP: Erkänner att den sista veckan blev lite rörig - och det är snart väldigt mycket vår härborta, så romanen har fått vänta på mitt humör. Måhända fortsätter jag i morgon med sida 81 och uppåt.
    I övrigt: Rimligt, ibland kul, sällan bottennapp.

25 February 2018, Sunday 16:37 PHP: Sjuttio sidor text som behöver trettio till för att få kallas roman.
    Tidigast till kommande helg alltså.

22 February 2018, Thursday 16:21 PHP: Femtiotvå och en halv sida roman. De sista två och en halv är för att jag inte ville sluta skriva. Dagskvoten är benhårt tiotusen tecken men idag blev det femtusen till. Regler är till för att rymmas inom men när historien är för frustande må jag helt enkelt öppna en liten lucka på ena sidan och släppa in några bokstäver till.
    Nu kommer jag att vara i obalans och sannolikt skriva en gnutta mer per dag tills jag åter har jämt delbara summor med tio.

14 February 2018, Wednesday 11:46 PHP: Tjugofem sidor roman efter fem arbetsdagar. Nu kort helg. Romanen fortsätter på fredag.
    Åtta arbetsveckor kvar.

11 February 2018, Sunday 15:18 PHP: Tio romansidor skrivna och jag må vara försiktig så att det inte blir en fars av denna Hem Till Byn-story.

08 February 2018, Thursday 13:20 PHP: Såg om filmen Blue Is The Warmest Colour 2013 som inte riktigt nådde upp till minnet av den. Men ändå så väldigt mycket bättre än tex Gods Own Country. Och de evighetslånga sexscenerna tycks ha klippt ner sig själva. Eller så har jag en annan tidsuppfattning numera.

Constantine 2005 med Keanu Reeves är däremot inte särskilt mycket att titta på. Se hellre om Matrix (finns det någon som ännu inte sett den? Va? Två personer i min närhet vinkar generat med handflatorna)..

07 February 2018, Wednesday 14:21 PHP: När temperaturen ute blir varmare säger luftvärmepumpen att Nu är det snart sommar. Och kylan som är kvar i väggarna efter nattens minus nio kyler ner kåken till 15,5 grader. Well, jag startar även min gamla pump och försöker få en vettig temperatur till eftermiddagens arbetspass vid sekretären.

06 February 2018, Tuesday 18:13 PHP: God's Own Country 2017 är klart hypad och nominerad till en bunt priser. En variant av Brokeback Montain och Call Me By Your Name, dvs manlig homosexuell kärlek.
    Och det var allt.
    I övrigt händer det just inget särskilt i denna film, mer än en massa får och några kor. Behaglig film men i mitt tycke räcker det inte med två slaka penisar för att motivera förtjusningen i denna film. I stort sett förutsägbar och relativt ointressant. Godkänd miljöbeskrivning, men lite tafflig och utdragen. 3/5 poäng.

02 February 2018, Friday 10:25 PHP: Det lugnade ner sig, viktminskandet, och jag förefaller stanna på 77 kg. Bra, då kan jag syssla med andra maskiner än vågen.
    Det är ny månad och februari är att starta en ny roman.
    Under tiden snöar det ute och jag trivs riktigt skapligt i denna vinter.

30 January 2018, Tuesday 15:14 PHP: Efter långpromenaden men innan middagen och naken: 75,5 kg. Oerhört fascinerande och märkligt.
    Ska sluta väga mig. Detta kan bli en fixering.

29 January 2018, Monday 13:15 PHP: Och idag 77,5 kg. Såklart att jag bara kommer att äta ett salladsblad idag till middag.

Förresten snickrar jag på nya romanen. Det är snart tvåårsdagen för starten på förra romanen Framtiden och det vore kul att börja på något nytt ungefär då.
    Och jag har för en gångs skull en titel, redan innan jag börjat skriva. Nästan lite baklänges, emedan titlarna tvingas fram långt efter att romanerna är skrivna. Nå, det finns undantag från detta också, men hittills har jag inte fått titeln innan romanen ens börjat - så lite spännande är det väl.
    Men jag håller titeln för mig själv tills arbetet startat.

28 January 2018, Sunday 19:26 PHP: Herregud, jag har gått ner fyra kilo. Förr 82, nu 78. Då är målet 75 i januari 2019 lätt som en plätt.

28 January 2018, Sunday 18:09 PHP: The Square 2017 är en sorts kejsarens nya kläder. Vi engagerade oss i den svårfunna tråden men tappade återkommande koncentrationen.
    Det kan faktiskt vara så att filmen egentligen inte är värd att ödsla tid på.
    Se hellre The Sacred Deer - igen.

19 January 2018, Friday 18:16 PHP: Beautiful Boy 2010 är en riktigt bra film i klass med Vi Måste Prata Om Kevin men med fäste i sorgen och återigen sorg.
    Jag väntade länge på det spektakulära och överdrivna, men icke.
    En mycket bra film som jag varmt rekommenderar.

18 January 2018, Thursday 17:10 PHP: Bioföreningen Kontrast börjar snart sina filmvisningar i Vingåker. Klart film ska ses på bio! Det var dock länge sedan sist, det erkänner jag.
    Snö i högar på Berget (två decimeter) och jag är glad att jag har en Saab.
    Kamrat Jonas har en Ford Mustang som han tycker att jag borde ha till Motordagen den 19 maj i Igelfors.
    Livet går alltså vidare och är fullständigt oförutsägbart.

14 January 2018, Sunday 20:27 PHP: Three Billboards etc. Stora och övertydliga reaktioner med eftertryck på alla dessa oneliners. Ingen behöver tveka inför scenernas budskap. Här finns inga nyanser eller vaga antydningar. Persongalleriet är tvådimensionellt och tveklöst. Inga dubbla tolkningar.
    Men ändå: Det är fruktansvärt bra genomfört, från första stund. Detta är en film för filmovana som kan luta sig tillbaka och lära sig njutningen av en mycket kompetent produkt.

Vi som lärt oss se film tidigare ser hellre om Sacred Deer-filmen.

10 January 2018, Wednesday 20:39 PHP: The Shape Of Water 2017 är underbar. Jag sitter med ett småleende genom hela filmen. Se den!

10 January 2018, Wednesday 13:09 PHP: Njae, ett 900-nät (GSM eller 4g) når ca 6 km. Så, jag gissar att man skruvat upp kraften på Ingestorp-masten (knappa 5 km bort).

10 January 2018, Wednesday 12:30 PHP: Fördelen med en massa mobiltelefoner där nästan alla har simkort och de flesta till och med ett saldo, är att jag ibland startar mobilerna och upptäcker saker. Häromdagen noterade jag att Comviq fungerar vid köksbordet. Det har det aldrig gjort tidigare. Så, jag placerade simkortet i en inte-så-bra-mottagning-mobil och testade igen. Märkligt. Det tycks finnas täckning i hela huset. Jag ringde upp mig själv med hjälp av Meshuggah på stereon och lyssnade till growl i olika rum. Minsann.
    Den nya masten i Högsjö känner jag till men den når mycket sällan hit eftersom det är en bergskedja emellan. Men se där: Nästan rakt västerut finns en ny 2g/4g-mast. I skogen sydväst om Brevens Bruk. Varför bygger man en mast där? Det är en av världens mest obefolkade platser och fågelvägen nästan nio kilometer härifrån. Når verkligen 2g-vågor så långt? Jag vet att man använder det gamla 800-nätet till 4g men anslutningen är 2g, tveklöst.
    Vid mitt skrivbord som har en tveksam uppkoppling mot Ingestorps 3gis-mast, är täckningen fyra av fem på den nyupptäckta comviq/telenor-masten.
    Civilisation, sannerligen.

06 January 2018, Saturday 09:35 PHP: Call Me By Your Name 2017 är ytterligare en film med höga förväntningar. Och - naturligtvis - en vacker, välspelad och stillsam film. Se den för att den är vilsam och inte för att ni vill bli förvånade. En gnutta för utdragen och händelselös men utan överflödiga scener. Därtill inget oförutsett överhuvudtaget.
    Besviken? Nej, men inte heller fascinerad.

06 January 2018, Saturday 09:08 PHP: Fragmentariska drömmar utan sammanhang. Går på vägar, i skogen. Varken mål eller ursprunglig.
    En ganska korrekt sammanhang av mitt mående just nu.
    Till frukost får jag sol på nysnön, som en sorts tröst. Det vakna är åtminstone vackert.

05 January 2018, Friday 10:18 PHP: På tal om drömmar: I natt blev jag föreslagen en lägenhet i Stockholm på en adress jag inte kände igen (jag kan nästan alla gator i Stockholm, det är faktiskt sant) och eftersom jag i drömmen inte stått längre än tio dagar i bostadskön förstod jag att lägenheten antagligen låg långt utanför stan.

02 January 2018, Tuesday 22:07 PHP: Vi föreställer oss ett scenario. För enkelhetens skull sover vi och någon av oss har en dröm.
    I drömmen ska du försöka läsa en tidningsnotis och förstå den. Vad är budskapet och vad vill någon berätta. Om du inte har problem att ta del av notisen är du sannolikt vaken.
    Men visst sover du. Annars skjuter vi över målet.
    Å andra sidan:
    Måhända är du vaken men kan ändå inte förstå vad du läser. Kanske har din hjärna inte längre utrymme nog för att ta in mer information. Du läser utan att få något som helst sammanhang och textens undertoner förändras ju mer du tar dig in i texten.
    Nu händer det saker.
    Det logiska i dig kommer absolut att ignorera svårigheterna och anse att det är fullt normalt att inte förstå.
    Och det är här problemet uppstår: Även om du begriper att det faktiskt inte är på riktigt finns det en överlevnadsinstinkt i dig som envisas med att låtsas att detta är helt korrekt. Det är denna instinkt som håller dig på en anständig sida om galenskapen men som också är ett hinder för att på fullaste allvar kunna värdera och analysera en extern situation på ett objektivt sätt.
    Man skulle kunna säga att instinkten visserligen är ett gott redskap för att överleva men i vissa fall hindrar dig från att ta till dig de hinder som finns för att utvärdera en situation du inte kan hantera på ett korrekt sätt.
    Så, vakna nu.

02 January 2018, Tuesday 16:56 PHP: Det nya året firades in i två dagar med mycket goda vänner. Och, som jag hoppades, fyllde vännerna mig med det jag valde bort över julen: Prat och kärlek.
    Tack, finaste människor! Det är tydligt en nu mildare Torbjörn som nyss delade ett kilo kyckling med sallad tillsammans med katterna.

29 December 2017, Friday 15:44 PHP: Blade Runner 2049 är en tjusig nästan tre timmar lång film med tydliga referenser till Solaris (Tarkovski 1972 - se den!) och andra lågmälda filmer. Första halvan är direkt underbar och ingenting särskilt förklaras på något som helst sätt. Men, herregud: Detta är en amerikansk film för en publik där det måste finnas lite meningslösa våldsscener och - förklaringar. Ändå: Snygg, smart, stilig och stundtals så bra att jag ryste. Den tyska (eller något annat kulturellt land som respekterar sin publiks intelligens) versionen av filmen har alla möjligheter att få den sista stjärnan också, men så långt blev det bara Nästan.

29 December 2017, Friday 13:24 PHP: Jag firade jul med nyseparerade mig själv (trist sällskap), missade just en lunch med gode vännen skilsmässoSture. Dock blir det nyår med snartlegaltskildÖrjan och nyligenratadeAlex.
    Jag väljer tydligen mitt sällskap på ett bekräftande sätt.

28 December 2017, Thursday 09:44 PHP: Min pappa berättade igår om att han började bygget av sin jättebåt när han var 58 år. Det var ungefär då jag och min dåvarande hustru skrev en bok om honom och var med på båtpremiären.
    Med det då sagt: Det är inte försent att fortsätta sitt liv i denna ålder, inte ens att bygga sig en båt.
    På sätt och vis förstår jag att det är värre att vara 48, eller 38. I min ålder är det inte så mycket att bråka om längre. Bara en gnutta kvar av en önskan om att försöka uppfylla någon oklar dröm.
    Så, jag ger mig sju år till att försöka formulera mig. Sju år. Efter dessa år ska jag segla en sväng i båten jag aldrig kommer att bygga och sedan ägna resten av livet åt något jag ännu inte har någon blekaste aning om.

26 December 2017, Tuesday 21:20 PHP: Wind River 2017 är en storslagen film i snön som återkommande tog andan ur mig. Ståtlig, eftertänksam och synnerligen våldsam.
    Kan inte göras bättre, åtminstone inte under dessa snöskoteråkningar. Full pott.

26 December 2017, Tuesday 09:32 PHP: Jag hade ingen aning om att juldagens kväll var en partynatt. Här i skogen var hur lugnt som helst.
    Dagens plan är städa och sedan kolla om det finns någon frivillig som kan hjälpa mig med kattklor.

25 December 2017, Monday 15:06 PHP: Jag har öppnat min ena julklapp (från Författarförbundet) men har fortfarande inte öppnat den andra (spanskakurs i Örebro i vår). Under tiden mörknar det och är nu uppåt sju plusgrader ute. Ett och ett halvt dygn kvar av min självpåtagna julensamhet och den står mig upp i halsen, verkligen.

23 December 2017, Saturday 14:57 PHP: Sju plusgrader ute. Snön kämpar emot men jag tror det blir en grön jul igen. Nåja, under några dagar var det riktigt vintrigt här i skogen. Hade denna värme kommit innan jag körde hit för snart två veckor sedan så skulle jag aldrig ha lärt mig hur min nya luftvärmepump fungerar när den går för länge på för låg värme.
    Nej, ni vill inte veta mer.

22 December 2017, Friday 16:51 PHP: Så, trodde vi att almanackan skulle tappa bort julen detta år tycks det nu vara försent att komma undan. Fredag 17:49 och mindre än två dygn till Kalle Anka. Håll andan.

20 December 2017, Wednesday 22:07 PHP: Thelma (Joachim Trier 2017) är ytterligare en film som jag förväntade mig mycket av.
    Med de sista tjugo minuterna blir tittaren på gott humör och glömmer den timme mitt i filmen då allt famlar efter styrsel. Men det hjälper inte: Denna film har ett gott uppsåt men ingen genomtänkt strategi. Därtill är den lite löjlig i sitt upplägg (låt de kvasilesbiska flickorna istället vara fula tonårspojkar - och jag hade delat ut en stjärna för något ovanligt och fräscht).
    Nej, denna film stannar på en vek 3 av 5.

20 December 2017, Wednesday 19:35 PHP: Juana La Loca (2001) är en utmärkt studie i Spaniens landsbyggnad. Med kärlek!
    Jag fuskade i denna spanska film med engelsk undertext men likafullt är det en ståtlig film om drottningen som sannerligen älskade sin kung.

19 December 2017, Tuesday 16:02 PHP: Uppdaterar mina bokliga kanaler. Här är fyra titlar som jag börjar få ont om här hemma, så jag sänkte priset på dem till något rimligt. Notera att jag inte tjänar några pengar på denna webshop (så kan man också göra för att sänka ett pris - eller fyra). Förskräcks inte över att frakten med avgifter blir dyrare än boken som sådan: Det må man väl leva med så sällan som man köper fullprisböcker.

https://shop.books-on-demand.com/search/?lang=sv&q=torbjörn+skog

På berget.info finns två titlar till. Resterande tre må man köpa direkt av mig eller helt enkelt stjäla från ett bibliotek någonstans.

19 December 2017, Tuesday 09:26 PHP: The Killing of a Sacred Deer är långsam och filmad på ett siencefictionsätt med vidvinkel och rullande kameror. Dialogen är med pauser och nästan robotlik. Jag tänkte mycket på filmen Lobster och i viss mån Dogtooth, men eftersom denna film ändå återkom till det nordamerikanska blev det mest en notering (fascinerande att i eftertexterna se att filmen har samma regissör i ovan nämnda tre filmer).
    Åh, ljuva Nicole Kidman! Man kan se filmen bara för hennes skull. Dock är detta en film av sorten Fullpoängare, där inget känns valhänt eller ogenomtänkt. Gå på en bio med stor skärm och njut av en bred film med mycket märkligt innehåll.

18 December 2017, Monday 15:15 PHP: Och min nya (ett år gamla) luftvärmepump hade fått ett flera centimeter tjockt istäcke runt elementen. Det tog fem timmar att sanera det värsta och firman jag köpte pumpen av beklagade med en sorts önskan om att jag ska fixa det själv.
    Min nio år gamla pump har aldrig haft sådana problem, inte nu heller när den fick rycka in som vikarie.
    Om jag önskade vardag och sysslor utan ord fick jag just en sådan, helt utan planering.
    Och imorgon tandläkaren. På tal om ordlöshet.

18 December 2017, Monday 09:17 PHP: Louder Than Bombs var gårdagens film på bion. Joachim Trier 2015. Stora förväntningar.
    För en gångs skull var det lätt att se att trots det röriga manuset och en mycket ståtlig historia i botten kunde filmen ha blivit så mycket bättre med ganska små justeringar. Nu blev det istället en distanserad studie (som att se världen genom en kamera, vilket också var filmens tema) med ett koppel av trådar om detta med att inte helt vara delaktig. Sevärd, långsam, ibland irriterande. Nästan 4 av 5 poäng.

Logan Lucky av Steven Soderbergh kvällen innan var blekare och med ett sorts rullande facit strax innan eftertexterna. Engagerande inledning, tröttsam fortsättning. Blek 3 av 5.

13 December 2017, Wednesday 16:01 PHP: Sysslar med formuleringar. Är märkligt avstängd just nu och tror delvis att det har att göra med Orden som sådana. Som att formuleringarna leder bort uppmärksamheten från det som känns.
    Förr eller senare bottnar jag väl och tröttnar på snygga meningar.

11 December 2017, Monday 15:34 PHP: Jag tillhör nu den exklusiva skara som sett ett levande och vilt lodjur. Det var visserligen en unge men så väldigt annorlunda kroppsrörelser att jag kunde sortera bort att det var en ovanligt stor katt.
    Den del av mig som gärna går vilse i skogen och mig själv har alltså hälsat mig välkommen. Efter nästan fem timmars sammanbitet körande i delvis nysnö och frosthalka trodde jag för ett ögonblick att det var en hallucination. Skulle jag se fantasier tror jag nog att de gärna får vara lodjur.
    Och återigen denna misstanke om att jag egentligen körde ihjäl mig för åratal sedan och allt detta är bara ekon av ett passerat liv.
    Lodjuret skakar på huvudet.
    - Vad är skillnaden, frågar den. Är ekot sämre än förlagan?

09 December 2017, Saturday 10:36 PHP: Under en period har jag sett till att inte ha några sökbara telefonnummer på Eniro och Hitta. Bortsett de telefonnummer som företag haft till mig och som de glatt delat vidare till sina samarbetspartners (det är faktiskt sant: Märkliga erbjudanden som inleds med fraserna Eftersom du är kund hos OKQ8 har vi ett erbjudande till dig) har det varit tyst i min mobil.
    Nu gör jag tvärtom. Uppger ett nummer på söksidorna och fortsätter att ha ett annat till de företag som lämnar ut mitt nummer till sina polare.
    Sedan länge har jag ett tredje nummer som är för seriösa kontakter. Ringer den telefonen är det samtal som är viktiga och något att se framemot.

08 December 2017, Friday 11:51 PHP: I botten är vi nog väldigt otillräckliga (för oss själva), och detta drabbar omgivningen med vår brist på kontakt och engagemang. I gengäld blir vi därför väldigt trevliga och nyfikna, nästan på ett nordamerikanskt sätt.
    Det ena kompenserar det andra.
    Är någon förvånande rar så vet man att det bara är ett tecken på dennes dåliga självkänsla.
    Men inte desto mindre är det ingen dålig rarhet man får ta del av. Det finns sämre exempel på bristande självtillit, det gör det verkligen.
    Otillräcklighet kanske är tillräckligt bra, ändå. Måhända något att eftersträva. Det finns de som inte ens har en definierad brist på självmedvetande. Gissningsvis är de ytterst sällan särskilt rara, och när de ändå är det handlar det nog mest om tillfälligheter.
    De är svåra att skilja på, dessa ytterligheter. Den omedvetna rarheten ser precis likadan ut som den otillräckliga. Förmodligen därför att de inte riktigt har fokus på vad de sänder för signaler, när de egentligen har tankarna på annat håll.
    Nåja, det har nästan alla människor oavsett personlighetstyp. Det är därför vi är så duktiga på att göra flera saker halvdant samtidigt. Men alla upplever det inte som en personlig brist att slarva bort sitt liv. Det gör nog bara de otillräckliga.

27 November 2017, Monday 11:22 PHP: Stillsamt noterar vi att julmarknaden kom och gick. Liksom snön. Nu förbereder vi avslutningen av detta år, inför rutschbanan 2018.
    Nyårslöftet blir att korrekturläsa alla meddelanden (överhuvudtaget) för att slippa pinsamheter som mitt brev till Brombergs med ordet "följebrav" i presentationen.
    Nåja, det är fortfarande en månad kvar av detta år.

08 November 2017, Wednesday 18:24 PHP: Övar trettio års språkhantering. Eller brist på densamma.
    Till min glädje överträffar jag mina förväntningar, tillsammans med en utmärkt studiegrupp på en himla bra skola.
    Nu ska vi bara fortsätta på den inslagna vägen som vi lagt med gemensamma krafter.

31 October 2017, Tuesday 13:20 PHP: En del av lugnet ska naturligtvis komma från mig, och häromdagen fick Tilde kolla på omgivningarna. Senare visade det sig att hon och hunden tillsammans hade en snygg gå-ut-på-gården-strategi som förhoppningsvis kommer att locka med sig Trix också.
    Ifall någon undrar: Detta går ju riktigt bra, denna den trettionde dagen (som i eftermiddag övergår till dag trettioett).

26 October 2017, Thursday 14:26 PHP: Endera dagen kommer jag nog att släppa ut katterna men ännu känns det inte riktigt så. Jag förväntar mig ett sorts lugn hos dem först som tycks sitta hårt inne.

15 October 2017, Sunday 12:48 PHP: Lektörskommenarerna rinner in. Arbetsrummet invigs på det bästa av sätt (med en roman och två katter).
    Naturligtvis kommer samma känsla som efter jag har sålt en amerikansk bil: Vad blir det för ny bil nu? Vad har jag saknat och längtat efter på motorvägen?
    När jag avslutade Efter Vatten (andra dagen av fjorton på ön Mallorca) frågade jag mig detsamma och svarade utan att andas:
    - Jag vill skriva en roman om Jesus.
    vilket jag också gjorde. Ungefär tolv år sedan. Vad blir det denna gång?
    Till den stjätte november ska ytterligare ett kapitel starta (en kurs i spanska) men om den inte blir av (studiecirklar har sina begränsningar) så finns det en dröm om att starta en ny roman på något intrikat sätt. Jag har en del funderingar, det har jag.

11 October 2017, Wednesday 16:08 PHP: Heter skivan Giant Steps?
    John Coltrane spelar sax.
    Här börjar livet.

08 October 2017, Sunday 18:40 PHP: Vi försöker att finna oss tillrätta här; flickan, hunden, katterna å jag. Huset är mycket trevligt men allt är nytt på ett sätt som man måste hantera med en sorts strategi. Och under tiden går dagarna lite fortare än vad åtminstone jag hinner med.
    Nå: En vecka passerad (med några timmar). Den första veckan brukar det vara som mest komplicerat, till och med när jag åkte på mina skrivarresor en gång i tiden. Visst är jag lugnare nu, mindre grälsjuk och mer anpassningsbar. Visst?

04 October 2017, Wednesday 10:58 PHP: Onsdag dag 4. Vi ordnar alla småsaker som behövs för att komma i ordning och lyssnar på treglastystnaden. Tilde är irriterad över att ännu inte få gå ut men på det stora hela tycks hon stå ut här. Trix arbetar på sin hundrelation med nästan dagliga framsteg.
    Om söndag var dag ett, är detta dag 4 på det första halvåret. Jag gillar ordningsnummer så låt mig räkna i lugn och ro.
    Trasigt högerben gör tillvaron något dystrare än nödvändigt men det hade lätt kunnat vara värre. Kanske borde jag åter byta protestekniker.

25 September 2017, Monday 14:10 PHP: Hösten är trevande.
     Vi tar inte in den på allvar. Istället sysslar vi med saker som komma-ska och annat som tillhör framtiden, liksom den passerade historien.

18 September 2017, Monday 13:48 PHP: Minnet kom till mig i klaraste ljus:

Jag var fem år gammal, skulle fylla sex till hösten, då jag jagade sjuåriga Louise i hennes trädgård. Hon snavade och blödde om knäna, och hennes far blev arg och pratade med min pappa som skällde på mig enligt:
  - Du jagade henne för att se hennes underbyxor? Vill du titta på trosor kan jag skaffa dig några som du kan hänga upp på väggen.

Ja, jag jagade henne. I leken ingick att hinna ifatt flickan och lyfta hennes kjol för att kolla på underkläderna. Men, och detta minne är tvärsäkert: Jag jagade henne för att jag gillade henne. Ursäkten var kjolen men det handlade om att jaga och komma nära henne. När pappa pratade om trosorna tyckte jag att han inte förstod vad det handlade om, och det var alltså den femåriga Torbjörn som tyckte att han stirrade sig blind på underklädesaspekten.

En femåring kan bli kär, naturligtvis, men det är inte troligt att han har ett sexuellt perspektiv på sina lekkamrater.

18 September 2017, Monday 10:19 PHP: Bilen (Opeln) fick en ny ägare och flickan (Gunnel) köpte sig en liten gul bil med kamkedja.
    Kamkedjor är höstens medvetna val, näst färgerna på lacken.

För övrigt hittade jag en absent friend på nätet. Om jag skriver hennes namn här kommer hon måhända att söka på sig själv och hitta min hemsida.
    Hej Lena Holst Palmborg! Hör gärna av dig till mig.

Och ja: Mitt egenpålagda facebookförbud gäller fredag till och med onsdag. I bästa fall för resten av mitt liv.

13 September 2017, Wednesday 09:42 PHP: Det verkar som att det mesta nu är ordnat (ny generator, ny rem, samt en god mekaniker i närheten).
    Jag konstaterar återigen att sådant som detta drar förvånande mycket energi för en sådan som mig. Undrar hur vanliga människor med släktfejder, vanartiga barn och ett mördande heltidsjobb hanterar en trasig bil? Kanske de ringer sin svärson och ber honom ordna detta eller så lämnar de bilen i Järna och betalar någon Södertäljebo att sätta eld på den?
    Inte förrän imorgon kan jag ropa hej med en förhoppningsvis fungerande bil. Dock är det sannolikt inga fler fel med denna Opel just nu.

To be continued.

11 September 2017, Monday 09:55 PHP: Oavsett dagens datum tänker jag istället på Opelns generator och det trassel det ändå är med trasiga bilar. Å andra sidan står Opeln på gården och inte i Järna (eller längs vägen mellan där och här).
    Yes, vi försöker att hantera logistiken.

30 August 2017, Wednesday 10:27 PHP: Jag läser helgens morgontidning och funderar lite över en artikel.

- Hoppas ni blir våldtagna som djur, skriker sverigevännerna och vi med det minsta intresse för språk och budskap börjar fundera: Vem våldtar djur? Vem känner till hur man gör och använder detta som en referens till något illa man önskar någon?

Det är väl en sak att bränna grannens hus eller spränga hans bil. Men att sätta på hans djur? Är inte det något som slår tillbaka på den som så att säga ska utföra handlingen?

Och hur ser fantasin ut: Jag vill att du är en flyktingpojke från Afghanistan, även om du mest ser ut som en småländsk mjölkko. Nu våldtar jag dig. Sluta säg Mu, är du snäll.

Sverigevännerna borde slipa sina förolämpningar om vi ska sluta tycka de är löjliga haverister. Eller: fortsätt säg löjliga saker. Det blir lättare att ignorera er då.

22 August 2017, Tuesday 16:48 PHP: Ny version av romanfilen (006-001)

Har du glömt bort länken: Hör av dig per mail på torbjorn @ femte.se

Gamla texter finns på denna länk.