10 August 2017, Thursday 19:45 PHP: Jag vågar inte helt hurra ännu men det tycks som att jag lyckats ta tillbaka ett favoritmobilnummer som Glocalnet en gång ville ha trehundra spänn av mig för att låta mig få flytta vidare när jag avslutade mitt trassliga abonnemang hos dem.
    Detta var nog sju år sedan eller något sådant.
    Under åren har jag försökt att vädja till dem och mailat Telenor som äger dem, men inget har fungerat. Så har det gått något år igen och jag har snuddat vid tanken, men numret är ju borta för evigt.
    Sedan slutade Glocalnet med mobilabonnemang och då blev det ännu mera omöjligt.
    Eller kanske inte. Numret var ju fortfarande kvar hos dem och inte i bruk.
    Jag skaffade ett kontantkort hos Tre som man porterar i efterhand via deras Mina Sidor. Och numret man vill portera behöver man inte ha tillgång till (hos nästan alla andra operatörer får man ett sms till det nummer man vill flytta, och detta sms innehåller en fyra-till-sex-siffrig kod som ska fyllas i. Men icke så hos Tre, vilket är hela finessen med denna text). Jag följde porteringsrutinerna och tryckte på OK. Fyra timmar senare säger Mina Sidor att porteringen genomförs om fem dagar och berättar därtill vilket nummer det är som kommer att flyttas in i mitt kontantkort.
    Heligt, absolut.

09 August 2017, Wednesday 13:07 PHP: Ungefär nu, för sexton år sedan, bestämdes det ovanför mitt huvud huruvida jag skulle överleva eller inte. Ett sorts tärningskastande eller måhända det huvuddomaren gör med ett mynt inför alla större fotbollsmatcher.
    Det skulle dröja innan livräddaren rensade mina luftvägar på motorvägsavfarten, och väldigt mycket längre innan ambulanshelikoptern kom. Relativt sett skulle det dröja en evighet innan de kompetenta läkarna på Akademiska Sjukhuset fyllde mig med blod (det gamla rann ut).
    Och det var inte läkarna som sade att Nu är han överlevd. Inte ens de visste hur det skulle sluta.
    Nu kanske jag minns fel av det jag hört men visst var det så att man gjorde tummen upp efter tolv timmar eller framåt morgonen?
    Nå, det jag vill komma till är att ungefär under denna halvtimme för sexton år sedan körde jag omkull med motorcykeln och precis när jag virvlade runt på motorvägen och i vajerräcket så tryckte någon på knappen som har texten "Förlorar han inte huvudet låter vi honom leva".
    Alltså firar jag idag att jag fick sexton år mer att leva än jag skulle ha haft ifall man tryckt på "Inte ens chans, han har gjort sitt. Även med huvudet kvar".
    Fira med mig!

04 August 2017, Friday 16:29 PHP: 17.17 sätter jag nog punkt för denna version av efterbehandlingen av min ännu namnlösa roman. Har inga frågetecken kvar i hjärnan och känner mig nöjd.

Det som händer nu är att ni erbjuder er läsning av min roman där er roll är att påpeka mina misstag och njuta av följsamhet och störas där det är trubbigt. Ni behöver inte föreslå lösningar, tvärtom. Ert jobb är att markera där något är ojämnt eller orimligt. Kanske också berätta varför ni tycker så, men det är inte nödvändigt.

Jag kommer att lägga upp romanen på nätet i ett format som ska fungera både i dator och mobil. Vill ni ha den på papper må ni skriva ut den själv.

Så, har vi några litterära entusiastister här med elva kvällar a tjugo sidor per kväll, dvs en timme innan ni somnar med en undrande rynka i pannan?

01 August 2017, Tuesday 18:01 PHP: Flera timmar med kolon och talstreck. Författande är inte bara att komponera en historia.
    Och de olika humör jag haft de senaste tretton dagarna fick idag något nytt (varje dag en överraskning): Jag vill åka hem. Det är tillräckligt nu. Liksom under renskrivarresan till Aborrträsk för några år sedan är det helt enkelt för varmt för mig. Det tycks alltid vara varmt på somrarna varhelst jag befinner mig och denna sommar är inget undantag.
    Jag är mest glad för att jag har ett överflöd av tid för min roman. Ingen deadline och i stort sett bara lust och glädje att jobba med den. Korrektur är en riktigt vacker konstnärsform.

29 July 2017, Saturday 21:26 PHP: Och så börjar det bli mörkt.
     Jag har inte tänkt starta datorn mer ikväll (men med denna mobil behövs det nog inte) utan spar den till en maratonläsning imorgon från dagens lästa 20 sidor (från sida 152) till åtminstone 175, gärna 200. Jag läser knappa tio sidor i timmen (korrektur och texthistoria) vilket egentligen bara handlar om ren envishet för att komma vidare.
    Himla tur att romanen är snudd på genial. För övrigt är det återigen ett filmmanus jag skrivit så denna gång blir det hård marknadsföring av produkten.

Jag berättade i eftermiddags (i telefon med min fina flickvän) om min glädje att författandet är min möjlighet att vara sann och uppriktig med mig själv. Igår gjorde det ont nästan hela dagen, medan jag idag är lycklig men trött.
    I botten av mig är jag övertygad om att det kommer att bli bra, alltsammans.
    Hade jag inte haft den tilliten hade jag sannolikt inte längre varit kvar i livet.
    Av dessa tankar kan man fråga sig om det inte är större skillnader mellan oss lyckligt levande med romaner att skriva och de som inte längre orkar vara med.

Glöm inte att allt sker i huvudet. Alla smärtor, plågor, uppfattningar om ens förmågor, om världen och ens sammanhang: allt är en fantasi som oftast men inte alltid är fullständigt sann.
    Dock envist ändå en egenkonstruktion.
    Men - och detta är verkligen ett men - utan denna grundläggande tillit till sig själv och morgondagen, är sannolikt livet långt mycket svårare att hantera än mitt glättiga författarliv.

17 July 2017, Monday 15:00 PHP: Nu räknar vi ner, katterna å jag, efter att hundarna just varit här några dagar och skapat det kaos som vem som helst längtar efter att leva i.
    Under tiden fortsätter denna ljuvliga sommar som jag kan ana att det gnälls en smula om därute. Obegripliga synpunkter blir alltmer vanliga numera, så varför inte börja med vädret - det minst ofarliga.
    Ett timslångt TVreportage om ett stall i Grevlunda på den lokala tvn igår fick mig igen att förstå så många känslor jag investerade i trakten runt Brösarp. Framåt hösten ska jag leta hus där igen, gissar jag.
    Lyssna nu lite på någon av det halvdussin Revocation-album som finns så hamnar vi på samma nivå i eftertänksamheten.

05 July 2017, Wednesday 15:58 PHP: Om några veckor är det dags att läsa och redigera romanen igen. Jag har de sedvanliga två veckornas ostörd arbetstid planerad på en synnerligen hemlig ort ute i författarkosmos.
    Alltid lika spännande.
    Just nu håller jag på att se vilken arbetsdator jag skulle kunna använda samt om min nya protes är tillräckligt ingådd för att vara ett bra val (förmodligen inte. Proteser är inget man experimenterar med på skrivarresor).
    Jag har till och med skaffat mig en massa hemliga mobilnummer så att ingen i onödan ska kunna få tag på mig.

29 June 2017, Thursday 10:49 PHP: Lite stillsamt noterar vi (katterna å jag) att här behöver röjas. Därtill borde jag åka till Konsum idag och handla lite.
    Medan det regnar häftigt i södra Sverige är här en sval dag med höga moln och den lätta vind som gör en gräsklippning behaglig. Se där en alternativ plan till att diska. Eller så gör jag bådeock.

26 June 2017, Monday 10:24 PHP: Väntar på rörmokaren. Det är fullt möjligt att klara sig med hinkar å utedass men visst saknar vi kranvattnet.

22 June 2017, Thursday 23:06 PHP: Innerlig kärlek till er alla! Det är strax midsommar och jag är lyckligt förälskad.
    Önskar er detsamma.
    Åtminstone något åt det hållet.

(till musiken av Luis Bonfas Mahna de Carnaval)

21 June 2017, Wednesday 23:42 PHP: Läser gamla texter. Kolla gärna på
    http://femte.se/TREYEAR.HTM
    som är nästan ohygglig på slutet. Saker jag glömt bort, verkligen.

14 June 2017, Wednesday 16:04 PHP: Några dagars litterär eftertanke igen.
    Sedan blir det midsommar.

04 June 2017, Sunday 19:28 PHP: Och romanen anses nu färdigskriven. De närmaste dagarna ska jag göra några ändringar i den som jag redan känner till och sedan ska den vila ett tag tills jag har glömt vad det handlar om. Är jag effektiv i fem dagar bör den kunna vara snabbjusterad och sedan egentligen färdig för mina lektörer, men jag har faktiskt inte bråttom med den ännu så länge. Lugn och ro och stillsam eftertanke.

03 June 2017, Saturday 18:51 PHP: Nästan-färdig är Ordet.

02 June 2017, Friday 20:14 PHP: Nästa roman kommer att bli kosmisk.

Glöm inte var ni läste det först.

31 May 2017, Wednesday 16:42 PHP: Nästan färdig med romanen börjar jag självklart bli utåtriktad igen. Kollar på förlagssidorna om något hänt sedan jag sände det förra manuset (några år har ju gått) och ser att både Bonniers och Norstedts (med ny ägare) numera är digitala i sin hantering. Man kan alltså skicka en PDF istället för att skriva ut en pappersbunt som man betalar porto för att skicka och returporto för att få tillbaka (ifall man refuseras). Vad brukade det kosta för drygt tvåhundra sidor? 40 - 47 kronor? Något sådant. Och lika mycket för returen (det var billigare att skriva ut ett nytt manus som inte var fullt av kaffefläckar och luktade på ett sätt som fick katterna att visa tänderna).
    Imorgon startar sista skrivveckan för denna roman - om det nu inte blir så att jag fortsätter romanen vidare in i ett 700-sidantal som med tvång avbryts framåt hösten. Det är mycket i mina 29 år som publicerad författare som ännu inte hänt: Tex har jag aldrig skrivit en och samma roman med fler sidor än 225.
    Det blir nog bra, ska ni se.

30 May 2017, Tuesday 12:50 PHP: Igår konstaterade jag att sidan 200 nu är skriven i min roman. Enligt planen återstår 25 sidor, vilket enligt min uttalade dagsarbetskvot är 5 sidor per dag på upptill tre timmar (oftast under två) för att nå sidan 225 som är den arbetsmängd jag sedan flera år och titlar tycks ha stannat på.
    Egentligen är det minst 200 sidor, och för att bli behaglig i planerandet har 225 liksom fastnat som en godtagbar överdriven mängd. Ibland behöver hela sidor utgå ur en roman när man korrekturar den och då är det tryggt med 25 sidor tillgodo.
    Denna roman har, liksom nästan alla andra romaner jag skrivit efter Som Man Bäddar, lite problem med arbetskontinuiteten vilket gör att jag inför dessa sista fem dagar ordnat mängder av arbetstid och arbetsro.
    Så: håll tummen.

27 May 2017, Saturday 16:15 PHP: 190 sidor skrivna och sju arbetsdagar kvar.
    Det är riktigt varmt just nu. Ungefär 28 grader.

26 May 2017, Friday 21:52 PHP: Åtta.

25 May 2017, Thursday 12:58 PHP: Nio arbetsdagars skrivande kvar.
   Och solen skiner.

22 May 2017, Monday 13:17 PHP: Hundrasjuttiofem sidor och nu ett par dagars paus (gissar jag).
    Var på vippen att boka två veckor i Malaga men drog sedan undan pekfingret. Det är en hel del som ska förberedas innan jag köper en spontanresa.

21 May 2017, Sunday 19:39 PHP: Hundrasjuttio sidor. Elva arbetsdagar kvar. Och nu börjar det bli riktigt spännande.

18 May 2017, Thursday 19:40 PHP: Låt oss studera detta: Min mycket billiga och himla gamla ZTE Blade 3 var i det närmaste oanvändbar. Den hängde sig och trasslade på de mest pinsamma sätt att jag helt enkelt lade den i hyllan, veckan efter att jag köpt den.
    Men jag har svårt att låta bli saker.
    Kingroot är en app som låste upp mobilen, vilket borde ge mig möjligheter att rensa upp i operativet. Men för det behövs en recovery-fil, annan än den som ZTE redan installerat. KonstaKANG gör mycket fina filer och där fanns en CWN-fil som bara liksom behövde kopieras in i mobilen.
    Detta göres med det fina programmet ADB och likaledes FASTBOOT som både är små och lätt låter sig installeras i min Linuxdator. Sedan ansluter man mobilen till datorns usb-port, tillåter USB-debug i mobilens inställningar samt berättar för mobilen att den ska anse att usb-anslutningen är till dess mediebibliotek (detta tog mig någon timme att själv upptäcka, efter tröstlösa försök med IP-portar).
    Installationen av recoveryfilen klockades på 1,8 sekunder och sedan adb reboot.
    KonstaKANG har även finfina operativ av olika sorter och jag valde en android 4.1.2 emedan den fungerar med BankID och Swish. Smärre justeringar och vips hade jag gett mig en helt fungerande liten fem år gammal ZTE Blade 3.

Sedan skrev jag sidorna 150-155 i romanen. Fjorton arbetsdagar kvar, enligt planen. Och ute är det äntligen sommar.

16 May 2017, Tuesday 13:57 PHP: Lite genant, men jag lyckades inte undvika att trycka på uppdateringen av min LG-mobil, trots att jag mindes instruktionen i samband med rootningen av den att man skulle se till att den inte uppdaterade operativet.
    Och så satt jag där med en ickefungerande mobil. Tur att jag har flera.
    Att fixa mobilen tycks förutsätta en Windowsdator (ha ha) så gissa vad jag sysslar med just nu. Så förfärligt enfaldigt.

12 May 2017, Friday 09:00 PHP: Efter år av påtagligt telefonnummerintresse fastnade jag så småningom i valet mellan ett vackert nummer och ett lätt-att-säga-nummer. Jag minns långa promenader där jag upprepade nummerserier för mig själv för att kolla om det fanns mer rytm i dem än vad jag intuitivt upplevde. Och ibland blev det fantastiska nummer, varav många försvunnit under årens lopp - av olika anledningar (en av de vanligaste är när de hamnar på telefonförsäljares kompislistor och liksom cirkulerar bland överflödiga erbjudanden. Gissningsvis sitter många säljare på olika företagsuppdrag i samma rum: Pratar jag med en av dem, ringer mobilen från någon annan minuterna efter).

Efter att ha haft två vuxna men tråkiga nummer i min ägo i åratal tog jag språnget för drygt fyra månader sedan. Bytte nollnoll-numret till ett grått vuxennummer som jag ständigt måste fundera lite innan jag säger. Ett rent och balanserat nummer, därtill med logik. Men tråkigt, som sagt.

I bläddrade bland nya siffror var jag länge inne å tre-par-serier - bortsett dessa fantastiska 0002 och sådana. Sprittande, ologiska, härliga nummer. Men så attackerades jag av en helt ny serie, en annorlunda tanke. Numret var svårt att få i faktisk funktion av olika anledningar men framåt måndag nästa vecka tycks det vara så att jag åter byter mobilnummer till ett riktigt skojigt och helt försvarbart telefonnummer som särskilt grafiskt fungerar utmärkt.

Känner du att vi har en kontakt med varandra som du vill behålla så hör av dig på något av de nummer du redan har av mig. Jag är inte så svår att få ta på.

10 May 2017, Wednesday 09:11 PHP: Drömde om en sorts långdikt som nu äntligen låg på mitt sängbord för senare läsning, tryckt på något sladdrigt papper och häftad i kanten.
    Den usla sömnen kom nog av att jag igårkväll åter funderade på att söka medlemskap i författarförbundet. Samma tankar har jag haft säkert sju gånger de senaste tjugonio åren.

07 May 2017, Sunday 17:41 PHP: Och romanen är igång igen. Tjugo skrivardagar kvar vilket borde vara fyra veckor.
    Håll tummarna.

05 May 2017, Friday 18:36 PHP: Sommar. Fantastiskt väder å drygt tjugo grader varmt. Mina manliga bekanta tar ut sina amerikanska sommarbilar medan jag sneglar på saaben: Den behöver tvättas. Mötte en gul Corvette i Vingåker och måste väl ändå uttrycka mitt gillande. Vad är viktigt: En gul Corvette eller ett nytt mobilnummer?
    Ni vet vad jag just valde.

03 May 2017, Wednesday 18:48 PHP: Nå: hos Telia.se kan man välja nummer till sitt gratiskontantkort som man sedan porterar vidare. Men - när korten blivit tio stycken (ihop med de Halebopkort man har) tar det stopp. Du får ett brev hem med en lista på dina reserverade nummer och några få veckor att göra något med dem.

Det går inte ens att KÖPA ett refillkort för att rädda numret. Däremot går det att teckna ett abonnemang. Problemet är att Telia tar 250kr+129kr som lägst för ett nytt nummer utan bindningstid.

Jag testade Halebop som har sitt billigaste obundna abb för 99kr.

Med hjälp av supporten gick det på några minuter att teckna ett abb av ett reserverat Telianummer. En timme senare annulerades beställningen.

Jag ringde supporten som lade en ny beställning enligt "Det går inte att portera reserverade nummer" och en timme senare annulerades även denna beställning.

Supporten igen. En dyster ung man tog tio minuter på sig att manuellt skriva beställningen som jag inte gick något ordernummer på - två dagar senare kom kortet i brevlådan med ett fungerande Halebop-abb.

/ge inte upp!

03 May 2017, Wednesday 09:40 PHP: Ny månad, fortsatt liv på Berget.
    Lite synd att granhäcken inte är färdig ännu men det tar tid att samla ideell arbetskraft från grannskapet

22 April 2017, Saturday 15:39 PHP: 238 kb roman (ännu så länge) motsvarar 119 sidor vilket då innebär att jag passerat hälften av arbetet (brukar nästan alltid skriva 225 sidor innan jag känner mig färdig). Det finns ett problem med denna roman, men berättar jag om dem för er kommer ni att läsa romanen på ett sätt som ni kanske inte egentligen vill.
    Okey. Skyll inte på mig efteråt!
    Jag vet hur romanen slutar. Det är liksom som att skriva om Jesus: Det är uppenbart hur det kommer att sluta. Även i de mest vildsinta tolkningarna av evangeliet vet man vad som kommer att hända (ben there, done that). Med nuvarande roman vars arbetsnamn är Bössan (med Torgny Lindgren i åminne) förstår man inom tio sidor vad som antagligen kommer att ske innan följande  215 sidor passerat. Problem eller inte: JAG vet vad som ska hända och måste hålla romanen rimligt rullande tills dess (vilket faktiskt är enklare än man kan tro).
    Huvudpersonen säger vid ett tillfälle att "Vi ska alla dö". Självklarheter som egentligen borde sorteras som en sanning - men inte tycks det ligga på köksbordet när vi ska äta frukost.
    Återigen skriver jag en roman utan explicit sex och det kanske förvånar mina tidiga läsare (från jättelängesedan) att det ens är möjligt att läsa en av mina romaner där gardinen liksom dras ner när de kryper i säng.
    Ba så ni vet, alltså.

17 April 2017, Monday 15:37 PHP: Ganska prick på tvåårsdagen av inköpet lossnade en av de tre simkortspinnarna i min Windowsphone, vilket innebär att den numera inte kan läsa ett simkort, och alltså inte längre är en telefon. Så ledsamt. Det är nog den första trasiga mobil jag träffat på, om jag minns rätt. Den första mobil jag köpte var en begagnad NMT 1995.
    Tack för allt, Windowsphone, vars operativsystem sedan några månader inte stöder BankID och därför legat i en låda tills alldeles nyss, då jag kände något vasst när jag skulle sätta in simkortet. Adjö adjö.

17 April 2017, Monday 14:44 PHP: En vecka i skogen vid en liten fjällsjö i mörkaste småland - med snö och allt. Och utedass. Till och med ett kyrkobesök på skärtorsdagen.
    Nu åter hemma och romanen kallar.

07 April 2017, Friday 10:03 PHP: Fascinerande med en icke-skrivarperiod, efter det motsatta: Skriva varje dag byttes mot inte skriva alls. Märkligt. Som att något runnit ur och behövdes fyllas på igen.
    Okey, det må vara hänt. Därtill är det spännande att notera att över trettiotre års författande ännu innehåller överraskningar.

30 March 2017, Thursday 07:16 PHP: Visst luktade leverpastejen konstigt och osten var mjuk - redan igår. Idag konstaterar jag att kylskåpet lagt av. Nåja, förmodligen uppåt nitton år gammalt så vafan.

15 March 2017, Wednesday 20:00 PHP: Om jag skriver fem dagar per vecka, fem sidor varje dag (tar normalt två timmar, mer är svårt med tanke på morgondagen), och har ledigt till helgen, samt har en veckas icke-skrivande att börja med och en veckas nödtid att hantera i sin helhet eller som lösa dagar, tar en roman på 250 sidor 84 dagar att skriva. Det är nästan tre månader. Nästan.
    Finns det vinterresor till Cypern på 84 dagar?
    Ett kattpensionat tar minst hundra spänn per natt för mina två katter. Det är över åttatusen i kattarvode per roman (ifall jag reser från det lilla huset på Berget).

(Tankar om att författa. Ju)

12 March 2017, Sunday 18:16 PHP: Romanarbetet fortgår enligt mina regler. Idag är jag ytterligare ett stycke närmare sidan hundra (alla vet att romaner får man inte hurra för innan sidan hundra passerats och där är jag ännu inte) och det gör mig på gott humör. Dock blir jag lite korkad av att skriva denna roman så jag funderar på fullaste allvar att sätta mig på träningscykeln en halvtimme om dagen.
    Orsak och verkan.

07 March 2017, Tuesday 21:33 PHP: Lätt som en plätt, denna roman.

05 March 2017, Sunday 19:32 PHP: Igår avslutade jag de första femtio sidorna i den senaste roman jag skriver på. Och det är ju alldeles underbart bra.
    Dock var det igår för ett år sedan.
    Minsann.
    Det har gått ett år som helt klart tagit både energi och uppmärksamhet från skrivandet, men eftersom jag upptäckte denna kalenderanteckning för några timmar sedan (och efter att ha gnällt om min brist på fokusering) bestämde jag mig för att snabbt skriva några rader till sidan 51.
    Sålunda är Romanen igång igen, ett år senare.
    Rent tekniskt skriver jag fem sidor om dagen (när jag skriver) och har fyra dagar för skrivande ledigt per vecka. Tjugo sidor per vecka och jag behöver ytterligare tvåhundra sidor (minst) för att nå den mängd text som behövs för att kalla skrivarbetet för en roman.
    I slutet av maj (eller början av juni) bör jag vara färdig - om jag är disciplinerad.

04 March 2017, Saturday 18:24 PHP: Jag har en katt i knät som inte helt gillar att jag skriver på min lilla dator. Jag berättar för henne att om jag haft en påse chips denna lördag så skulle jag inte skriva något (med oljiga fingrar). Istället skulle jag titta på den tvkanal som inte kör den utdragna svenska uttagningen (eller kanske snarare Tävlingen) om en plats (den enda platsen) till tävlandet i musik.
    Chips hade varit gott.

17 February 2017, Friday 18:57 PHP: Goda samtal om hundar.

Vi pratade igår om kontaktbarhet och förmåga att samla människor kring sig, och fortsätter idag med det intressanta perspektivet att om en hund är medveten om sin rang och plats i hierarkin är hunden mer respekterande inför sin ledare än om hunden inte har någon som helst koll på gruppens olika ledarkategorier.
    Till vår hjälp i dagens hunddiskussion har vi dels den medvetna honhunden och därtill den helt omedvetne mindre hanhunden som visar sin oförmåga för gruppdynamik genom att ständigt försöka flytta gränser och tränga sig före. Något honhunden ytterst sällan sysslar med. Honhunden kan nog mer tolkas som en en-ledares hund, medan alla wouldbe-ledare omkring henne mest är ett nödvändigt ont som hon respekterar men inte direkt sorterar som viktiga individer.
    Som mig, till exempel.
    Honhunden visar tecken på att samla sin flock omkring sig, men är i det långa loppet inte särskilt intresserad av andra än sin chef. Chefen kan temporärt bytas ut, men mest för att hon står ut med det och tillåter ett sådant vikarierande. När den mindre hanhunden tränger sig före, låter hon det oftast ske eftersom en lägre rang inte på något sätt ifrågasätter henne. När den mindre hunden tar något som är viktigt för henne blir hon däremot blixtrande arg och markerar med våldsam överdrift att lillhunden passerat en gräns.
    Hanhundens oförmåga att förstå vem som är chef är i själva verket en strategi som han använder urskillningslöst. Ibland får det smärtsamma konsekvenser, men på det stora hela drar det hem så många fördelar att han fortsätter med denna egentligen inte särskilt hundlika föreställning om hur man hanterar sig i en flock. Han är nog mer som en katt - ovetande om att även katter har hierarkier.
    Båda hundarna är mycket sociala och kontaktbara. Båda hundarna är tydliga och pålitliga, går att promenera med utan koppel och förstår att ledarens regler är odiskutabla.

Så blir jag temporär hundchef och börjar med att försöka bekanta mig med dem jag nu ska chefa över. Honan respekterar mig för att den ordinarie ledaren gillar mig. Sådant märkte hon på några sekunder och sedan behövdes ingen mer inskolning: I en uttalad hierarki är reglerna fasta och således trygga. Regler är till för att följas och underlätta livet i gruppen. Hon lyssnar på mig och gör det jag önskar, utan särskild entusiasm eller annat krångel.
    Hanen accepterar mig av ungefär samma skäl som honan, men hans perspektiv är klart mer personligt. Om honan uppträder på ett visst sätt för att gruppens ledare förväntar sig det av henne, är hanen mer av att det är den personliga relationen mellan honom och till exempel mig som är avgörande. Alla individer runt hanhunden är några vars gränser ständigt ifrågasätts - här finns ingen gruppordning.
    Jag accepterar att dela säng med hundarna så länge de ligger i fotändan på sängen. Honan ligger kvar ett tag i sängen för att visa sin goda vilja inför gruppens oklara önskningar men ifrågasätter inte det som hon anser vara regler. Dock brukar hon lämna sängen när jag somnat. Hanen väntar också tills jag somnat för att då försöka krypa upp i sängen och tränga mig ur den. Jag vaknar och flyttar honom till mina fötter igen. Okey, säger han. En stund senare har jag honom åter i ansiktet och flyttar honom.
    Till en början störde detta mig så att sömnen blev lidande. Det var innan jag konstaterat hur han hanterar positioner och ledarskap. Nu förstår jag att han alltid kommer att försöka skapa sig en bättre position och det är helt enkelt upp till mig att sätta de gränser han aldrig lärt sig förstå.
    Det är inte så mycket att bråka om: Han är ju bara en hund.

15 February 2017, Wednesday 15:46 PHP: På stereon: Rings Of Saturn. Väldigt skojig popmusik, och inte alldeles lätt att finna.
    Ihop med Revocation och Beyond Creation spelas de just nu mest på mina musikmaskiner.
    Ute: 7,8 varmgrader och till helgen väntas regn som kommer att göra skräp av vintern.

13 February 2017, Monday 10:33 PHP: Sol? Så härligt. Hela huset är kallt och har just nu svårt att hålla värmen - men när solen skiner är Berget som Trix: Absorberar värmen för att sedan liksom sträcka på sig i välbehag.

08 February 2017, Wednesday 14:53 PHP: Min fantasi är antingen svagare än förr eller så är domännamnen alltmer upptagna. Notera att de lediga namnen är något gnälliga och inte helt övertygande som företagside eller marknadsföringsgruppnamn.

  vekt.se
  vagt.se
  ynka.se
  glest.se
  spritt.se
  tvekan.se
  ynklig.se

08 February 2017, Wednesday 10:03 PHP: Nu försvann några av mina domännamn igen. Det händer då och då.
    Söker ni bilder på pontiacen så testa tskog.se som är en fin plats i världen.

07 February 2017, Tuesday 09:14 PHP: Minus åtta grader och strålande sol. Utmärkt morgon med gosiga katter i sängen.
    Igår fick jag handpenning för Pontiacen så det är tydligt att jag fortsätter avveckla en del förr så tidskrävande intressen. Det finns ett vagt mål om att jag till sommaren ska ha definierat ett sorts nytt livsinnehåll, men är inte helt klar över vad det i såfall kommer att innebära.
    Tills dess gör jag mig av med bilarna.

02 February 2017, Thursday 18:21 PHP: Vad gör man med februari? En av årets kallaste månader och så trist att den också är den kortaste. Två av mina syskon har valt att fylla år i denna månad.
    Själv valde jag en helt annan månad i årets vackraste årstid. Det är därför jag är så behaglig och lätt höstlik.

01 February 2017, Wednesday 22:57 PHP: Jag önskar inte låten Fluff av BlackSabbath som begravningslåt, även om den är lika vacker som en AstridLindgrenSaga. Jag vill ha Sibelius Valse Triste som eskorterar mig in i evigheten.
    I evigheten är vi alla finländare. Glöm inte det.

01 February 2017, Wednesday 12:56 PHP: Jag har fått en ny handikapphanterare som idag lyssnade lite på mig medan han fixade saker - och hörde förstrött på mig när jag berättade att jag kört omkull på motorcykel, för att avbryta min inledande utläggning med att berätta om det tillfälle då han såg en motorcyklist köra på en hjort. Han berättade detaljerad om att hjorten inte dog på en gång och motorcykeln som hamnade i skogen och en varningstriangel och allt vad det var. När han var färdig återtog jag min berättelse om hur jag vobblade in i ett vajerräcke, men då avbröt han mig för att fråga om något helt annat.
    Jo, jag har varit med om detta tidigare. Det är inte så att hans historia är bättre än min eller att det jag berättar är för otäckt. Det handlar om något annorlunda, något jag fortfarande drygt femton år efter min olycka inte riktigt kan förstå.
    Egentligen är just detta förhållningssätt precis likadant som att träffa mina fyra syskon och berätta hur jag mår och vad jag gjort sedan sist - men de pratar om sina egna liv och tillsammans berättar vi om våra tankar för varandra utan att någon av oss lyssnar överhuvudtaget på vad någon annan har att säga.

29 January 2017, Sunday 20:42 PHP: Nästan alla bilskrotar hämtar skrotbilar. Ring å fråga. Kör du bilen dit så får du ibland betalt (Renault Clio -04 skrotades förra året: 800 kr kontant).
    Hämtas bilen kan du sannolikt glömma eventuella pengar.
    För Micran visade det sig att många (privatpersoner) ville ha bilen utan kostnad men ingen hade tid omedelbart eller önskade något besvär med den - så jag skrev över den på en bilskrot.

25 January 2017, Wednesday 22:27 PHP: Ah, så dystert: Micran hade sitt handbromsfel sedan förra årets besiktningsman var lite vårdslös i sitt ryckande i handbromsspaken.
    Detta hade jag räknat med - men också rost.
    Men vad mer? Nyfikenheten fick mig att köra den till bilprovningen, som ansåg att bilen var finfin, bortsett den i stort sett helt upprostade balken under fjädrarna bak (från vänster till höger, liksom) som redan tidigare blivit svetsad. Tyvärr så rostig att den nästintill höll på att dela sig invid vänster bakhjul.
    Och jag har fått min första Trea på en bilprovning. Dvs körförbud. Bilen får inte rulla på sina egna hjul därifrån.

Nu kommer det svåra:
    Verkstaden i närheten är tveksamma till att svetsa detta jobb. Kanske mest för att balken tydligt är av ett sämre material - därtill drygt millimetertjockt. De söker efter bättre-begagnade delar från en skrot - okey för mig. Dock finns det en sorts högsta-pris-tanke med denna bil, oavsett bilprovningens (och min) förälskelse i den.

Ett annat alternativ är att jag tar hem bilen därifrån, och det har det varit skapligt enkelt att skaffa siffror på.
    Först: Min SAAB och en hyrtrailer kan aldrig någonsin kunna lagligt köra hem en bil som väger 990 kilo på mitt B-kort. Med det då sagt: De som transporterar bilar på släp har bättre körkort än mitt, eller så fuskar de.
    Sedan: Det kostar 1500kr i böter att köra hem den (om jag blir stoppad), men händer en olycka så gäller inte bilens trafikförsäkring (vilket kan bli förfärligt hemskt).
    Vidare: En professionell bärgare tar ungefär 2000kr + moms för att köra hem den till mig (drygt fyra mil, enkel väg) vilket faller på högsta-pris-tanken.
    Slutligen: Finns bilskrotar som hämtar gratis i Katrineholm?

Övriga lösningar bygger på kontanta betalningar till kamrater som gör mig en tjänst, av någon anledning.

Sålunda hoppas jag på verkstadens ambitioner - därtill med mitt ungefärliga pristak på hälften av ett års problemfria bilkörande (exkl bensin, dvs 4000kr) och att detta får en lösning innan helgen, vilket är i morgon torsdag.
    Håll tummarna.

19 January 2017, Thursday 16:48 PHP: Då ska vi räkna:
    Tröskeln bak på Micran är genomrostad.
    Därtill är handbromsvajern av.

Mer fel känner jag inte till för närvarande, men redan ovanstående påminner om de fel jag lagade för två år sedan - och då gick notan på 3500kr. Så, frågan är om det är värt ett års bruk av min Micra för ca 3500kr eller mer eller om jag ska investera dessa pengar i någon nyare bil.
    Ett sorts facit kommer att ske på onsdag då bilprovningen ska säga sitt.
    Återkommer.

18 January 2017, Wednesday 17:27 PHP: Fick för mig att byta till dubbdäck på Micran eftersom det är så väldigt svårkört här. Därtill ska bilen bilprovas nästa vecka och de dubblösa däcken är inte helt bra.
    Men: När jag hissar upp bilen bak knastrar det illavarslande i rosten. Så, jag avbröt däckbytandet för att imorgon kolla hur rostig den egentligen är. I värsta fall blir det ingen bilprovning, efter tre år i min ägo och 2700 mil.
    En viss sorg, absolut.

16 January 2017, Monday 17:31 PHP: Sysslar igen med romanen och noterar en massa saker:
    Att skriva roman är enkelt - det är allt omkring som är komplicerat. Allt omkring är att äta lunch med sällskap, besikta bilen, svara på mail, möblera om och liknande. Nu förstår ni varför jag åker ibland på skrivarresa till något opersonligt hotel i Alicante et dyl.

13 January 2017, Friday 16:21 PHP: Istället för att äta näringsrik och nyttig mat idag äter jag bara lakrits och nudlar. Först sväller jag, sedan inväntar jag ett sorts behagligt sammanbrott.
    Ungefär som skivan Sorceress med min forne favoritgrupp Opeth.
    Deras tidiga skivor var fantastiska, men någonstans tappade de bort det kompetenta övertygande som fick mina ögon att tåras. Jag gissar att det var efter den svårmodiga konserten i Albert Hall (första halvlek var synnerligen mystisk, för att sedan hämta sig en stund senare).
    Det märkliga är att några av mina vänner har lytt mitt råd från förr och lyssnar nu med förtjusning på moderna Opeth - medan jag försöker att avstyra deras entusiasm med att de var bättre förr.
    Men så säger vi åldringar om allt samtida.

12 January 2017, Thursday 10:31 PHP: Enligt en mycket gammal tradition firar jag egentligen nyår den femtonde januari.
    På söndag alltså.
    Med lite tur (och god planering) håller hon mig sällskap.

10 January 2017, Tuesday 19:23 PHP: Till å från brottas jag med mina källkoder och är snart färdig med att uppdatera min hemsidas alla odefinierade charsets.
    Inte för att det har något med programmering eller författande att göra - men ändå.

09 January 2017, Monday 18:47 PHP: Nystart med romanen (andra försöket i modern tid) innebar först att jag måste möblera om lite och sedan fixa bättre belysning. Under tiden flyttade Trix upp i mitt knä och Tilde passade på att sluta jama och istället somna.
    De avlöser varandra.
    Motviljan mot romanarbete handlar säkert om att det är för sent på dagen för att jobba med hjärnan men eftersom jag förvaltade denna dag på det sättet må jag skylla mig själv.

09 January 2017, Monday 10:44 PHP: Ungefär nu börjar det nya året. Det jag sköt framför mig innan julen börjar synas i den översnöade verkligheten utanför mina skogsfönster. Nytt år, samma verklighet under fortsatt förändring.
    Jag gillar det.

04 January 2017, Wednesday 10:24 PHP: Detaljerna försvann i värmen och nyåret firades stillsamt bland alla hundar å katter.

30 December 2016, Friday 15:25 PHP: Årets sista dag är imorgon - inte idag.
    Men klockan 05.54 gjorde jag min årsresa genom de olika delarna av detta år, tack vare katternas idoga försök att få mig ur sängen.
    Det tycks vara fyra delar av året - eller två delar av vardera halva. Man skulle kanske kunna dela varje del av halvan i tre delar och på så sätt få ett dussin delar att pyssla med - men då har jag redan glömt vad de innehöll.
    Mer detaljer imorgon, ju.

29 December 2016, Thursday 12:47 PHP: Dags att skriva min lilla personliga julkrönika i min väldigt personliga dagbok. Intressant är att jag har ett så stort motstånd i mig mot förändringar - så jag passar på att byta telefonnummer ett tag. Ni kommer nog alla att få ett sms med det nya numret. Å andra sidan finns det gamla numret kvar så era felringningar och hallå-sms kommer ändå fram så småningom.
    En förändring som var på gång var ett hus med onämnbar färg någonstans mycket långt härifrån - men Gud ville att jag skulle lugna mig lite. Så, det nya året börjar med att jag bor där jag bott i hela mitt liv (med få undantag).
    Nej, hälsa inte på. Berget-huset är ingen utflyktsplats för spontana besök. Icke.
    Några dagar till, innan nästa år. Kanske hinner jag byta bil också.

23 December 2016, Friday 10:48 PHP: Snart är det slut på detta inte helt lättbegripliga år, men först är det lite jul och sedan en bit nyår.
    I somras sade jag till mig själv att jag stannar på Berget till juni nästa år (2017), och nu är jag halvvägs. På sätt och vis tycks det som att riktningen stämmer men att jag behöver släppa något på gasen - precis som vanligt.
    Katterna hälsar från den nya luftluftvärmepumpen som gör huset varmt utan att gnissla.

20 December 2016, Tuesday 11:13 PHP: Trädfällning i närskogen.

15 December 2016, Thursday 14:33 PHP: Var inte rädd: allt är under kontroll.
     Åtminstone det mesta.

10 December 2016, Saturday 19:58 PHP: Jag borde berätta för världen vad Gud egentligen menar med Kärleken.

07 December 2016, Wednesday 08:57 PHP: Jag blandar olika kodsidor på min hemsida och ibland kolliderar det - särskilt i Chrome.
    Jag ska fixa det lite senare.

04 December 2016, Sunday 16:42 PHP: Just när jag knappt kunde föreställa mig en mer spännande decembermånad än den som just har börjat - överfölls jag av ett nytt kapitel i min roman.
    Bara sådär.
    Hon (det är en Hon i min annars så väldigt manliga Han-roman) säger att hon måste få berätta det hon inte fick tid och utrymme för då vi träffades senast. Hon säger det lite anklagande, som att det var mitt fel. Och det var det väl. Jag hade ingen större lust att lära känna henne, tvärtom: Hon borde inte alls ha varit där, utanför det lilla skjul jag hyrde mig för att skriva färdig en roman. Så jag lyssnade inte. Som författare är jag antagligen ganska nonchalant gentemot de människor som då och då råkar komma innanför en av mina cirklar när jag jobbar med min fantasi.
    Okey, berätta då! Jag lovar att lyssna. Men, ursäkta: jag kommer inte ens ihåg vad du heter. Presentera dig så blir det snyggare i mina anteckningar.

03 December 2016, Saturday 10:42 PHP: Imorgon är det sex månader sedan skilsmässan etablerades. Dagen D. Känns det länge sedan eller alldeles nyss?
    Ju mer tid som passerar desto plattare blir perspektivet. Allt samlas bakom en glasvägg där det mesta tar lika mycket plats. Ett foto genom en kikare.
    Och medan jag idag uppmärksammar ett datum (imorgon), rinner livet på med framtiden strax inom räckhåll. Det förflutna är så monumentalt att jag mest bara hämtar andan och noterar att framtiden kommer att behöva all min uppmärksamhet.
    Det förflutna kan man lära sig förstå och i viss mån förklara, men sällan förändra. Framtiden är något helt annat.
    Följ med oss, vetja.

01 December 2016, Thursday 13:24 PHP: December! Och inte särskilt sjuk längre.
    Gotland? Vänta bara.

25 November 2016, Friday 18:24 PHP: Förfärligt förkyld för ungefär femte dagen.

20 November 2016, Sunday 10:35 PHP: Via Emmaboda till Ystad och hem igen. En viss geografisk förvirring inträder alltid när jag förflyttar mig - och då skiner alltid solen på Berget.
    Det gör den förresten varje dag.

16 November 2016, Wednesday 12:48 PHP: Nya vinterdäck beställda och ny luftvärmepump, tandläkaren godkände mina tänder och Daniel å jag är överens om att ingen av oss är på väg att flytta till Spanien.
    Det är ett intressant liv, som alltid.

12 November 2016, Saturday 13:37 PHP: På måndag är det fem månader sedan jag lämnade Skåne och flyttade tillbaka till Berget. Delvis med en känsla av misslyckande, men också lättnad: Flensma hade dragit mängder av okontrollerad energi, dock i en tydlig riktning som i mycket var att packa in mitt liv i SAABen och ta ett steg bakåt till det lilla huset i skogens slut.
    Väl framme i den bekanta miljön försökte jag fickparkera bland spillror och flyttlådor. Sortera det som hänt och avsluta sådant som just då drog för mycket energi. Jag vill minnas att jag ilsket rakade mig på verandan i ett försök att rensa bort sådant som på något sätt tog uppmärksamhet från det jag gissade låg och väntade - framtiden.
    I viss mån inväntade jag en sorts känsla av retroaktiv katastrof. Efter några månader förstod jag att den känslan redan kommit och passerat, att skilsmässan i somras var ett resultat av den.
    Kring min födelsedag i september vände jag blad från spillrorna. Jag gillar datum som går att minnas och i födelsedagspresent fick jag en trevande dialog med en kvinna som idag fortsätter att övertyga oss om att vi har en framtid tillsammans.
    Vi är båda lika glatt förvånade.
    Gläds med oss.


Nyligen passerade en massa ord här.