08 November 2016, Tuesday 09:24 PHP: Snö, mycket snö på Berget.

04 November 2016, Friday 18:25 PHP: Stora rörelser och snart vinter.

28 October 2016, Friday 14:27 PHP: Efter någon timmes pyssel med nya mobilen hittade jag så småningom varför den använder wifi för mms. Intressant ju. Nå, det gick att justera med ett annat mms-program som jag råkade ha liggande.

24 October 2016, Monday 17:40 PHP: - En helt annan sak: Inspirerad av den inställda skrivarkursen (och nästan två timmars sällskap av unge skådespelare Nikolas häromdagen) slog det mig att jag skulle vilja skriva dramatik.
    Ingen kan ifrågasätta de trettiotvå år jag skrivit skönlitteratur utifrån ett filmiskt perspektiv - och kolla: Att skriva för scenen måste väl vara att kombinera de två storheter jag tycks ha.
    Fråga inte. Tankarna är så nya att de nästan gör ont.
    Okey (och detta förstår ni snabbare än jag greppade det): Kan jag gå en nybörjarskrivarkurs för att jag är tillräckligt trygg i mitt skrivande (numera) kan jag också skriva in mig på en kurs för Dramatiskt Författande.
  - Jaså, inte värre än så.
  - Vadå "inte värre"? Jag är gammal och hyperkonservativ. Gillar inte förändringar.
  - Hear hear.

24 October 2016, Monday 17:24 PHP: Jag köpte mig en ny mobil (som är förväntat kraftfull och skojig). Den har dock en egenhet: När jag skickar MMS använder den det mobila wifi-nätet och på så sätt dess simkortsnummer - vilket är helt fel på nästan alla sätt. Och så långt måste jag koppla bort mig från wifi om jag ska sända från eget mobilnummer. Inga inställningar (ännu) har löst mig från detta problem.
    Dock finns det en väldigt lång fördröjning innan mobilen skickar bilden via wifi så jag misstänker att detta är en time-out som jag borde försöka förstå.

/2 be continued.

21 October 2016, Friday 09:10 PHP: Skrivarkursen fick två deltagare men behövde minst tre för att genomföras. Så, ingen kurs denna höst.
    Tror jag tar tåget istället.

18 October 2016, Tuesday 13:30 PHP: Kattvaccinering och bilprovning av Pontiacen.
    Och det är bara tisdag.

13 October 2016, Thursday 20:22 PHP: Precis på gränsen till den riktiga hösten - den höst som är nästan-vinter. Årstiderna håller alltså tidtabellen och jag har fått krama min dotter och barnbarnet i den omåttliga versionen.
    Det ni!

11 October 2016, Tuesday 08:38 PHP: Godmorgon världen. Vi finns idag också.

10 October 2016, Monday 20:25 PHP: Kamrat Per säger att gräset alltid är grönare strax bortom ens synhåll. Inte bara grönare - det handlar om färger man knappt kan föreställa sig (numera).
    Under tiden faller löven på plats och alla får sina wokade nudlar med vilka tillbehör som helst. Och en halv tomat.

06 October 2016, Thursday 09:19 PHP: Genom att inte så ofta vara på nätet blev det väldigt mycket mer plats för promenader och bullbak. Helt klart ett bra byte.
    För övrigt är hösten PÅ och ljuset rinner in i våra själar.

30 September 2016, Friday 22:43 PHP: Löven är annars det enda som faller just nu. Resten av oss är på gott humör.

26 September 2016, Monday 19:49 PHP: Och ungefär så långt kan jag anständigt förhala mitt romanarbete - nu är det höst och hösten börjar med en del fallande löv som katterna tycker så illa om.
    Inte löven: Fallandet.

23 September 2016, Friday 12:39 PHP: Jag planerar hösten och konstaterar att planerna bygger på att man kan föreställa sig framtiden, sannolikt grundat på det man redan känner till. Men, så är det ju inte. Visserligen är framtiden rimligt enkel att föreställa sig men det innebär också en begränsning i planerandet. Det rimliga blir plötsligt ett hinder. Just nu har jag fingret ovanför sändknappen för att boka en on-the-road-resa till Spanien om några veckor men det finns en tvekan i att just nu planera bort en månad.
    Och min tvekan tar jag nog på allvar. Dessutom går det alltid (alltid!) att resa senare.

22 September 2016, Thursday 09:46 PHP: Jodå, jag har fyllt år.
    Frågan är nu om jag ska bygga liv och roman och besöka tandLena och vaccinera katterna och gå en skrivarkurs i mängder av höstlöv - eller om jag ska köpa en resa till Madrid? Det ena utesluter inte det andra, men det är en principsak: Vad har Madrid som inte Vingåker har? Gräset ÄR grönare i Madrid men det kanske inte är grönt jag behöver just nu.

18 September 2016, Sunday 12:48 PHP: Förfärligt så kallt det blir inne när det är kallt ute och jag fortfarande vägrar värmemaskinerna. Men nu är nog gränsen nådd, alldeles snart.

14 September 2016, Wednesday 17:52 PHP: Det är mycket ansträngande att vara här och nu.
    Därtill börjar katterna och jag närma oss hösten där romanen ska hanteras. Och vad det nu var. Vill ni köpa min Trans Am? Inte? Snart är det vinter och jag tror jag behöver en fyrhjulsdriven bil igen.

09 September 2016, Friday 15:18 PHP: Jag har tre USBmatade musikspelare som man pillrar in ett litet AAA-batteri i och kan sedan lyssna på några timmars mp3-musik i sina hörlurar (eller kopplad till musiksystemet). En av dem fick problem med sitt lagringsminne och jag testade olika program för att väcka liv i den. I princip är det som vilket minneskort som helst, men det lyckades aldrig.
    Och åren går.
    Märkligt nog slängde jag den aldrig. Ingen vet varför man sparar trasiga saker.
    Idag startade jag linuxprogrammet gparted (som är läskigt kraftfullt) och tillverkade ett lagringsminne av den döda mp3-spelaren. Men den kunde inte hitta de låtar jag kopierade ut. Jag menar: alla kan väl läsa FAT32?
    Eller kan verkligen alla det?
    Med FAT16 förvandlades den trasiga prylen till en mycket trevlig liten mojäng som nu underhåller mig med elva skivor med Joe Zawinul.

08 September 2016, Thursday 13:00 PHP: I skafferiet (där en massa ovidkommande saker finns) hittade jag mina tätningslister till fönstren. Jag har verkligen letat men trodde att de hamnat i en låda någonstans. Sannerligen ska huset-på-Berget städas avseende att slänga saker som gömmer sådant man kan tänkas behöva.
    Detta innebär att jag måste ta bort de gamla tyglisterna som är nubbade fast i karmen. Det tar en halvtimme per fönster så jag bör vara färdig till 18-nyheterna.
    Och (för mina beundrare): Gräsmattan hjälpligt klippt, framvagnsinställningen ytterligare justerade på Saaben och bäddmadrassdebaclet löst med en tub textillim.

05 September 2016, Monday 18:37 PHP: Vad har Ystad som Berget inte har?
    Liam (och hans mamma).

31 August 2016, Wednesday 10:00 PHP: Den sista augusti.
    Helt klart ett ödesmättat datum. Med lite tur börjar hösten imorgon, åtminstone den höst som jag i hela mitt liv har längtat efter när sommarvärmen är som svårast.
    Nå, nu är det antingen så att somrarna är mindre varma numera eller så har jag vant mig vid värmen. Alternativt har jag valet att själv göra sommaren till något jag mer gillar - vilket inte helt var fallet när jag började ifrågasätta somrarna i en ålder av ungefär tio år.

28 August 2016, Sunday 15:21 PHP: Nej nej, jazzfestivalen avslutades för snart en månad sedan. Jag är inte i fas med månadernas namn.
    Så snöpligt.

28 August 2016, Sunday 15:16 PHP: En märklig dag, detta. Jag hade en del att göra och började tidigt. Småregnet stoppade inte den alldeles för kalla promenaden och jag hade en kvart på mig att åka till konsum för att köpa glass.
    Men det gjorde jag inte. Dagen stannade 14:45, helt utan anledning.
    Istället för att bryta ihop (liksom förra helgen) fortsatte jag att göra administrativa saker (tvättade det som en gång var mitt undersköna hårsvall) och noterade att nu har jag inte ätit glass sedan i tisdags (ungefär).
    Resten av mitt liv tycks vara glasslöst.

27 August 2016, Saturday 21:56 PHP: Om en vecka är det åter dags för Ystads jazzfestival. Det var förra året jag såg Richard Bona i Ystads teater.
   Tiden går minsann.

22 August 2016, Monday 11:40 PHP: Hå hå, åter under åttio kilos vikt (79,5)! Nu är det sannerligen dags att strunta i pizzan jag tänkte äta i Finspång och istället ta fram träningscykeln. Idag blir middagen en näve grus.

20 August 2016, Saturday 18:42 PHP: Katterna igen: Nu är det mycket lugnt bland katterna versus mig. Vi har en balanserad relation och tydliga rutiner varje dag: Till frukost ska Tilde sitta på min axel tills jag sätter mig vid köksbordet då hon inväntar leverpastejen (som inte längre smakar lika gott som förr. Jag tror hon börjar bli gammal) sittande på bordet. Och Trix har sina överdrivna och tydliga sängrutiner.
    Gemensamt för dem är att de alltmer pratar med mig. Och så länge jag svarar är de nöjda. Svarar jag inte blir det krig.
    Efter att ha lärt mig leva med vassa Trix har nu (idag) Tilde vässat sina klor till det obehagligt vassa.
    Kärlek (liksom kunskap) är smärta.

18 August 2016, Thursday 09:20 PHP: Det är mycket som ska uppdateras på denna sida eftersom mycket hänt. Ni får helt enkelt ge er till tåls.

17 August 2016, Wednesday 17:57 PHP: Det regnar ute. Hela tolv grader just nu så jag behöver inte klaga på att jag saknar ett fönster i tvrummet. Förresten eldar vi i kaminen i samma rum.
    Notera att det är jag som saknar ett fönster. Inte katterna.
    Efter min resa till Älvdalen har vi nu haft ett familjeråd som säger följande:
  - Jag ska inte resa till Älvdalen. Inte ens till Danmark. Min funktion i förhållande till katterna är att befinna mig i det-lilla-huset-i-skogens-slut tills annat meddelas.
    Familjerådet sade också att så länge Trix och telefon-veterinären är i majoritet må jag blöda när Trix klöser mig av outsinlig kärlek. Smärta är en del av passionen och det finns inga andra ord för att beskriva vårt hångel kl 03:53 om morgnarna.
    Passion? Careful what you wish for.

15 August 2016, Monday 14:23 PHP: Medan jag ändå håller på: Om några veckor avslutar jag mitt chefande i bilklubben och återgår till att vara en människa som vem-som-helst. Det är inte så mycket att säga om det, annat än att visst finns det en tjusning i att uträtta storverk. Men även Gud blev trött och pausade ett tag.
    Meningen med detta gigantiska energiomfördelande är att jag ska försöka få något gjort i höst och ett sätt att bereda plats för det är att låta bilklubben fortsätta sin egna resa i ytterligare 36 år.
    Min amerikanska sportbil? Nja, den tycks vilja fortsätta rulla i mina händer så jag täcker den med något snö-tätt och inväntar vintern.

09 August 2016, Tuesday 12:40 PHP: Och här är femtonårstexten till minne av att det gått några år sedan min Olycka.
   De andra texterna ligger under Handikapp i vänstermenyn.

06 August 2016, Saturday 09:49 PHP: Påminner mig själv om att skriva idag. Det finns en stor text som åtminstone borde startas.
    Därtill ska jag absolut ta hand om disken.

04 August 2016, Thursday 20:40 PHP: Den förväntade fönsterrenoveringen liksom försvann när jag (trodde jag) etablerat kontakt med en hantverkare.
    Så går en vecka medan jag vänjer mig vid det tejpade fönstret och det finns några teorier om att söka någon annan hantverkare - men eftersom regnet hålls ute av tejpen och det är mitt i sommaren så...
    Plötsligen ett sms - ett rimmat sms, med förslag om hantverkarbesök. Jag bekräftar med exakt och utförligt datum samt odiskutabel tidsangivelse. Däremot glömmer jag det obligatoriska "Bekräfta" - men får bekräftelsen ändå.
    Även ett vackert trähus i de östergötska skogarna behöver renoveras ibland.
    I mitt nästa liv kommer jag fortsätta att vilja bo i ett levande och ibland renoveringsönskande hus utan grannar.

31 July 2016, Sunday 11:18 PHP: Säkerhetskopiera i Linux? Naturligtvis. Det har jag gjort manuellt i så många år att det nästan är lite larvigt. Men så visade det sig att min favorit GFTP inte fungerar i den version av Debian som jag kör på alla mina tre datorer (det är mycket ovanligt, men Point Linux med Mate är helt enkelt bäst - även på min åtta år gamla Acer One) så jag tittade sneglande på disken (den fixade jag igår) och katterna sover (relativt vanligt vid den här tiden) så jag letade fram ett script på nätet och justerade det efter mina behov.
    Gör det sedan körbart och... kör det.

  #!/bin/sh
  echo Skickar text.txt till filservern
  HOST="filservern.se"
  USER="mittinlogg"
  PASSWD="mittlösen"
  FILE="text.txt"
  ftp -n $HOST <  quote USER $USER
  quote PASS $PASSWD
  ls $FILE
  put $FILE
  ls $FILE
  quit
  END_SCRIPT

27 July 2016, Wednesday 18:39 PHP: Saker som ska göras och ännu inte blivit gjorda: Byta AC-kompressor på Saaben.
    Man kan tycka att det relativt sett är en nästintill ointressant parentes bland allt annat som sker just nu - men: Jag lovade bilen det. Ett avtal liksom. Egentligen skulle bilverkstaden fixa kompressorn medan de skulle laga de anmärkningar jag fått på bilprovningen - men jag fick ju inga anmärkningar. Innebär det att bilen ska hamna i ett icke-tillstånd, eller ska jag fullfölja jobbet, trots att jag inte är tvungen?
    En del obekvämhet hade jag med mig när jag pratade med verkstaden och jag visste inte riktigt varför. Dock fick jag en hänvisning till en annan verkstad mycket närmare där jag bor och efter en halvtimmes pratade med den andra verkstaden var det lätt att bekräfta jobbet.
    Naturligtvis handlar det inte om Saaben: Det är förhållningssättet som är viktigt. Denna rörelse kommer att skapa andra rörelser åt samma håll och i sluttampen kommer jag att fortsätta ha en Saab som är alldeles utmärkt.
    Också, menar jag.

26 July 2016, Tuesday 19:09 PHP: Och Flensma Fjäll är överlämnat till de nya ägarna.

21 July 2016, Thursday 18:06 PHP: Min typ av ganska-ny-Saab (-06) har ett känt problem med ABS som ofta brukar vara ett glapp som kureras med en ny hjullagerhub för några tusenlappar. Så och på den Saab 93 jag köpte i slutet av april i år. Nybytt men larmade fortfarande vid vissa tillfällen, dvs när man svängde tvärt till höger och samtidigt körde över ett sorts gupp.
    Och Saaben sade att ABS var ur funktion, liksom antispinn och vad nu den tredje var. Med släpvagn på motorvägen och cruise control inkopplad lärde jag mig att ABS också styr farthållaren.
    Så småningom blev jag alltmer nonchalant så det enklaste sättet att koppla in ABSen igen var att stänga av tändningen under färd och med farten uppe starta tändningen igen och släppa upp kopplingen. Bilen startar utan felkod på ABSen.
    Problemet med att bilprovningen inte godkänner en defekt ABS fick mig att invänta årets varmaste dag, hissa upp bilen på två domkrafter, ta bort höger framhjul och först undersöka vad jag skulle göra för att så att säga manuellt ordna felkoden. Aha: skrynkla lite med sladden som kopplar samman hubben med bilens dator.
    Sladden har en fyra-polskontakt så jag gissade att det skulle bli trassligt att ersätta denna sladd med ett hemmabygge. Men när jag kapade sladden upptäckte jag lyckligt att det bara är två ledare i den, var och en med varsin färg. Jag uppskattade tjockleken på sladdarna att det var 0,75 mm men när jag började riva i den hittade jag några tunna ledare av något annat och stelare material än koppar, varför jag kunde förstå varför den så småningom hade böjts av.
    Jag valde att behålla kontakten och bara ersätta den sladd som böjs vid varje hjulrörelse. Skulle kontakten också vara dålig var det bara att klippa vidare, tänkte jag.
    Och som alltid är det en fröjd att klippa och skala sladd med kopplingsplintar mellan knäna. Dock nästintill hopplöst att hålla kvar en liten sladd i plinten och samtidigt skruva med mejseln utan annat mothåll än den enda hand jag har att arbeta med. Men visst gick det också. Det gör det nästan alltid. Priset är mängder av bromsbett och några timmar för länge i solen.
    Jag gjorde några felkodstester (sätt på tändningen, se vad datorn säger. Är den tyst har jag lyckats) och kände mig tillräckligt trygg med bristen på felkoder att jag skruvade fast hjulet igen och körde till Konsum för att köpa glass. Utan felkoder och med fungerande antispinn på grusvägen.
    Next stop bilprovningen!

15 July 2016, Friday 08:59 PHP: Igår var det en månad sedan katterna och jag flyttade från Skåne. Jag hade förväntat mig att jag skulle reagera lite upp och ner på flytten och trott att katterna skulle ha återvänt hem. Men det tycks ha varit tvärtom: Katterna har en avvaktande inställning till Berget medan jag bara är hemma.
    Efter två veckor tycktes vi ha hittat vår plats. Efter tre veckor började katterna och i viss mån även jag ifrågasätta var vi befann oss för att ytterligare en vecka senare ha lugnat ner oss.
    Jag misstänker att vi påverkar varandra, katterna å jag.

11 July 2016, Monday 19:25 PHP: Ena stunden vräkregn, nästa sol. Tur att vi inte cyklar till affären, katterna å jag.

06 July 2016, Wednesday 19:25 PHP: Vi diskuterade livets brist på innehåll, Perra och jag, och istället för att klaga bestämde vi oss för att äta lunch på lördag.
    Intressant hur man själv kan påverka livet så mycket med egentligen ganska enkla medel.

03 July 2016, Sunday 16:25 PHP: AllaBilar är en lista på de tjugotvå bilar jag hittills hunnit äga. Meningen är att de också ska beskrivas som-om-du-vore-där, men det kommer så småningom.

Det som är intressant med listan är att dela in den i tjugo-års-buntar. Först tjugo år (nästan) utan någon bil (jag är född 1960). Sedan tjugo år med bilar fram till år 2000 (ungefär), och idag sexton år till - där ytterligare fyra år sannolikt kommer att tilläggas till 2020. Där infinner sig andra halvans slut. Kan man gissa att det sedan kommer tjugo år utan bilar tills jag ger upp andan 2040?
    Nä, det tror vi inte. För det första ska jag dö vid en ålder av 74 år - vilket jag kommer att vara ända in till hösten 2035. Och för det andra vill jag hinna med en Jaguar, vilket jag nog väntar med till efter hösten 2025 (då jag fyller 65år).

29 June 2016, Wednesday 16:14 PHP: En av de allra viktigaste sakerna att få ordning på över midsommar var katterna. Inga katter gillar att flytta och tror man att katter står ut med att pendla mellan två platser (så som katterna levde de första tolv åren av sina liv) är det förmodligen bara en förhoppning. Katterna själva tycks föredra en plats de känner till som är identisk med samma plats från igår och veckorna innan. Även månaderna innan. Därtill gillar inte dessa katter andra katter och så som det tycks just nu har katterna återtagit sitt barndomshem och ägnar dagarna mest åt att antingen sova eller vara ute.
    Knappt två veckor för att få tillbaka en sorts kattvardag. Denna dag, den femtonde sedan Skåne, verkar det mest som att allt är i ordning.
    Och då är väl allt som man kan önska.

26 June 2016, Sunday 11:15 PHP: Ljuva regn. Nu åker sommargästerna hem för att jobba en vecka till medan vi andra åter ska försöka skapa lite vardag.

22 June 2016, Wednesday 08:17 PHP: Över midsommarhelgen är det meningen att jag ska äta sill och resonera lite över livet ihop med katterna. Gräsmattan är klippt så det enda ute-uppdraget som är kvar är att fixa saabens ABS-sladd. Bortsett från att äta sill, alltså.

16 June 2016, Thursday 13:54 PHP: Jag är lite förtjust i vissa domännamn. Ett jag inte har någon särskild användning för men som ligger bra i munnen är kreosot.se som gör mig sällskap ett år från och med nu.

15 June 2016, Wednesday 12:16 PHP: Och är färdiga.
  Adressändring kommer så småningom.

09 June 2016, Thursday 19:16 PHP: Och vi bär och sorterar.

07 June 2016, Tuesday 14:35 PHP: Domännamn jag inte registrerade denna gång (men några registratorer har extrapris just nu: Citysites.se och crystone.se).
  versen.se
  sistaversen.se
  iochmed.se
  enskilt.se
  heliga.se
  sakristia.se
  sakristian.se
  altare.se
  altaret.se
  vapenmakt.se
  vapenmakten.se
  sammanhanget.se (den har jag en gång ägt)
  hurs.se

06 June 2016, Monday 13:25 PHP: Ett år som skåning idag.
    Påminn mig om att jag ska ändra mantalsskrivningen.

02 June 2016, Thursday 12:10 PHP: Dumdidum tjalala och mimimalale!

29 May 2016, Sunday 11:35 PHP: Det regnar.
    Mycket.

27 May 2016, Friday 09:30 PHP: Nu berättade min Windows Phone för mig att jag inte har säkerhetskopierat på ett tag. Well, den inställningen har jag stängt av och aviseringarna är också avstängda. Men uppdateringar av mobilen slår på sådant jag stängt av. Förstår någon varför jag så innerligt avskyr Windows? Men ändå använder jag en Windows Phone och gillar den.

24 May 2016, Tuesday 11:06 PHP: De få av er som fortfarande hämtar information från andra platser än Facebook vet att vi just nu sysslar med stora saker. Inte bara försäljningen av mercan, alltså.
    Jag firade mäklarkontakterna med att äntligen sälja min Samsung S3 Mini som till och från faktiskt användes vid enstaka tillfällen. Och mobilen är som allt annat: Hade jag inte köpt mig en Samsung skulle jag aldrig ha vetat så trist jag tyckte den var. Nästan lika tråkig som den Windows Phone som jag envist försöker stå ut med det närmaste året.

17 May 2016, Tuesday 08:48 PHP: Imorgon är det visning igen. Ni är välkomna då. Däremot är ni inte välkomna andra dagar då det inte är visning. Ej heller på nätterna eller utan förvarning närsomhelst. Hade jag trott att ni seriöst önskade kontakta mig för att diskutera en husaffär hade jag publicerat ett telefonnummer här men tillsvidare må ni kontakta mäklaren som har mäkleri som profession.
    På återseende imorgon

15 May 2016, Sunday 09:18 PHP: Autologin i Point Linux (Debian Jessie med Mate):

Editera filen /etc/lightdm/lightdm.conf som root enligt näst sista raden i exemplet nedan. Kontot (i detta fall torbjorn) måste finnas i datorn för att det ska fungera.

[SeatDefaults]
  xserver-allow-tcp=false
  greeter-session=lightdm-greeter
  session-wrapper=/etc/X11/Xsession
  greeter-hide-users=false
  greeter-show-manual-login=false
  user-session=mate
  autologin-user=torbjorn
  #autologin-user-timeout=0

14 May 2016, Saturday 15:05 PHP: Första av tre visningar avklarade och det var fulla gården med bilar, sade mäklaren. Själva befann vi oss åtta kilometer härifrån och åt en långsam och god thailändsk middag på vårt återkommande favoritställe här på fjället.
    Nu ska folk tänka och räkna och tänka igen. Under tiden närmar vi oss snabbt visning två och de som missade denna dag får en chans till.
    Ja, katjar. Det är ansträngande med konsekvenserna av våra infall. Men det blir nog bra - ska vi se.

08 May 2016, Sunday 13:47 PHP: Hint hint - min blogg ju...

06 May 2016, Friday 20:47 PHP: Och nu har jag varit skåning i hela elva månader. Visst är det fantastiskt och engagerande?

05 May 2016, Thursday 15:14 PHP: Sol sol och mer sol!

27 April 2016, Wednesday 09:57 PHP: Annars är terrorbalans dagens ord.
    Krafter och motkrafter alltså.

25 April 2016, Monday 16:12 PHP: Ett löjligt glapp i sladden till ABSen på Saaben. Antingen är sladden skadad eller så är kontakten till hjulgivaren dålig. Åtminstone kändes den inte helt stadig. Jag har inga vettiga verktyg med mig så det må vänta tills jag kört färdigt denna gång.
    Jag hittade dock tre verktyg häromdagen som man kan lägga framför sig på bordet och undra vad man kan åstadkomma med en rörtång, en skiftnyckel och en liten radioskruvmejsel.
    Just det: komplettera med två tremeters grova och raka plankor, ett måttband som är minst 208cm långt samt ett uppehåll i regnet så har man en justering av framvagnen på några timmar.
    Imorgon ska jag till tandläkaren och laga en lagning från förra sommaren. Otur bara: jag har fantastiska tänder och fick två guldstjärnor idag av TandLena.

22 April 2016, Friday 13:43 PHP: Jag berättade inte att jag är mitt uppe i tandhygien-med-reparation. Det drar också en del energi men mindre än man skulle kunna tro.

17 April 2016, Sunday 11:34 PHP: Mercan såld och en blå Saabkombimeddragkrok köpt.
    Romanen väntar på fritt spelrum efter att bilklubbens texter fått sitt.
    Annars? Väntan på kalendern och sådant. Snart är det sommar, glöm inte det.

10 April 2016, Sunday 07:41 PHP: Rapport? Okey. Mercan gick åter genom bilprovningen utan anmärkning. Imponerande sexton år gammal bil. Eller sjutton förresten. Den är från 1999.
    Romanen planerar nu nästa steg under några veckor i norr.
    Katterna är glada och hustrun förkyld.

02 April 2016, Saturday 10:18 PHP: Det är tungt i huvudet men jag har både en soffa att ligga i och en katt i knät så det ger sig nog. Det är tyst i huset på det heliga sätt som Flensma håller andan.

28 March 2016, Monday 12:01 PHP: Förutom att äta vinägerchips i mitt kontor (det är faktiskt sant: Jag har ett kontor) ska jag försäljningstvätta mercan. Mest för att värdera den i ett sammanhang jag återkommer till. Nästa vecka bör jag bilprova den, om jag hinner (Pontiacen ska ju ut och det brukar ta lite tid. Väldigt trevlig tid men ändå).
    Det är vår ungefär.

15 March 2016, Tuesday 17:51 PHP: Mercedesen färdig för bilprovning och Clion avklädd för bilskrot. Endera dagen ska transamen ut på vägen också vilket inte har ett dugg att göra med ovanstående ytterligheter.

11 March 2016, Friday 23:03 PHP: Jävla dimma.

06 March 2016, Sunday 11:25 PHP: Med lite snöstänk på den skånska myllan tar jag igen mig i avvaktan på nästa femtio sidor roman.

03 March 2016, Thursday 12:30 PHP: Fyrtiofem sidor skrivna, dvs en femtedel av det planerade omfånget.

02 March 2016, Wednesday 17:59 PHP: Åtta dagars skrivande de senaste nio dagarna och förhoppningsvis två arbetspass till på torsdag och fredag. Den nya romanen är hyfsat lättskriven men jag tänker dela med mig så småningom av en del tankar kring just den tekniska processen som till en början var ganska ansträngande.
    Återkommer om det om några dagar.

27 February 2016, Saturday 12:15 PHP: Idag firar jag inte särskilt mycket men blåser åtminstone i min klarinett eftersom jag gillar siffror: Fyra år utan alkohol i kroppen. Tut tut.

24 February 2016, Wednesday 15:29 PHP: Romanens historia har jag haft i huvudet i flera år men det har funnits en del hanteringsproblem runt den. Som jag just nu inte riktigt kommer ihåg. Problemen alltså. Att skriva roman är ju egentligen inte särskilt svårt. Åtminstone inte då man har en bra ide och det har jag sannerligen. Jag vet faktiskt inte hur allt föll på plats här på Berget för ungefär fem veckor sedan men det verkligen rasade över mig och jag slet till mig några inköpslappar som låg på bordet och skrev snabbt ned intrigens formel på dem.
    Och sedan igår blir det manussidor av tanken. Fem sidor om dagen, som alltid. Två dagar arbetade ännu så länge och enligt min eviga skrivarplan ska jag skriva i fyrtiofem dagar för att få de 225 sidor som är mitt mål med de flesta av mina senare romaner.
    Håll tummarna.

22 February 2016, Monday 21:21 PHP: Kvinnan utan namn i min roman berättade just:
  - Vi måste ses tre gånger. Tre gånger för att det ska vara på riktigt. Kärlek behöver tid på sig och du blir inte kär på riktigt om du ännu inte har hunnit se mig några gånger innan.

22 February 2016, Monday 09:14 PHP: Jag fastnade igen i en massa omkringproblem, vilket tillhör skrivarprocessen. Dock har jag en fälla för mössen (som fylls snabbt), tre mobiltelefoner (en fungerar inte just nu), några datorer (ja ja) och ett vårlikt väder med snöfall och plusgrader. Det ska bli en roman denna gång också.

20 February 2016, Saturday 09:17 PHP: https://farbrortorbjorn.wordpress.com/2016/02/03/nytt-mobilabb/

19 February 2016, Friday 20:12 PHP: Åh, ledsen för att jag inte berättat att jag nu avser att starta skrivandet av nästa roman. Håll tummar och annat som gör författandet nytta.

05 February 2016, Friday 21:54 PHP: Rutiner. En katt i knät och i bästa fall en ståtlig film på bioduken. Ikväll inget fredagsgodis. Nåja.

02 February 2016, Tuesday 17:15 PHP: Åh, detta väder gör mig i längden dyster. Mera bio och mer godis!

27 January 2016, Wednesday 15:06 PHP: Jag hittade en filhanterare till mina hemsidor och den är så underhållande att jag blir alldeles lycklig.

26 January 2016, Tuesday 20:22 PHP: Det är lite tjusigt att försöka laga en bil. Jag gissar att jag aldrig hade fortsatt med Micran om det inte också roade mig. Och just nu är det alltså hustruns Clio som är objektet för mitt felsökande.
    När lagade ni en bil senast?

22 January 2016, Friday 19:16 PHP: Igen och igen.

dd if=/home/torbjorn/Skrivbord/libflashplayer.so of=/usr/lib/adobe-flashplugin/libflashplayer.so

18 January 2016, Monday 13:35 PHP: Clio: Misfire och felkod P0314. Jag läser på nätet och noterar att ingen egentligen vet något alls. Men gemensamt för dem alla är att man letar fel i betydelsen trasig och det tycks inte vara fallet med en gammal bils bristande funktion.
    Min Micras vatten-i-bensinen var ett sådant fel, dvs inget som egentligen var trasigt. Därtill en vattenpump som låg nästan lös i bensintanken - vilket inte heller är något fel, inte direkt. Sedan behövdes en nästan tom bensintank, ett kraftigt regnväder som sköljdes in i bensintanken samt en argsint inbromsning för att få vattnet att tryckas in i pumpen och hamna i det rör som matar spridarna i motorn.
    Och där blev det kvar ett bra tag. Längst in i röret var till cylinder fyra. Alltså gick den sämst på cylinder fyra. Men den gick fortfarande, men inte alltid.
    Med startgas ska jag se om Clion också reagerar på en alternativ bränsletillförsel.
    Alla internetreparationer har det gemensamt att det verkar vara för dålig jordning till elsystemet. Inget egentligt fel men när tretton år har gått så har marginalerna minskat på kontaktytorna. Det blir vad jag börjar med: En rejäl jordkabel.
    Håll tummarna för Invalidens Bil & Teori.

12 January 2016, Tuesday 10:11 PHP: Nästan smärtsamt trevligt att överfallas av romanens struktur och en timme senare ha låtit alla delar landa i det pussel som kommer att bli min nittonde roman.
    Dock känner jag så mycket ansträngning det tar att bygga ett romanskelett. Något hände i höger öra och jag är lätt yr. Författande är mer påfrestande än jag efteråt kommer ihåg.
    Efteråt, menande Ett År Senare eller något sådant. Författande är passion och besatthet och det är nog därför jag föredrar att vara ensam om det. Men denna gång har jag tänkt lite annorlunda med arbetssättet.
    Återkommer om det.

08 January 2016, Friday 16:07 PHP: Mest för ordningens skull räknade jag mina skrivarbeten under de snart trettiotvå år jag sysslat med författandet och det blev ungefär arton stycken.
    Det som inte ingår här är översättningar, lektörsarbeten eller artiklar. Ej heller min korrespondens med Daniel Cruz (som köpte mitt förlag Ochsåvidare), trots att den var mycket omfattande.
    Sålunda är detta en vilsen men hurrande fyrverkeripjäs rakt upp i himmelen för skrivprojekt nummer nitton som planeras börja ungefär ikväll eller imorgon runt klockan elva på förmiddagen.
    Håll en tumme.

(köper ni en eller två av mina böcker redan nu, kommer ni troligen att ha hunnit läsa ut dem innan det ännu inte startade skrivarbetet med ordningsnummer nitton ens blir färdigt. Läs mer på www.berget.info)

04 January 2016, Monday 18:41 PHP: Jag behöver ge mig själv mer skrivtid. Fastnar i tramsiga diskussioner på De Sociala Medierna istället för att strukturera en roman.
    Snart snart
Igår ju.